СВИ ЋУТЕ – НАТО ПРОГОВОРИО: Ево каква је сарадња Србије и НАТО-а

SVI ĆUTE – NATO PROGOVORIO: Evo kakva je saradnja Srbije i NATO-a

1 jula 2017

Jedan od zvaničnika NATO alijanse, koji ie zadužen za zapadni Balkan, istakao je neke od najvećih problema našeg regiona.

– Najveći problem sa kojim se suočavate jeste povratak stranih boraca, mahom iz Sirije i Iraka, koji su tamo obučeni, možda i radikalizovani. Uz to, tu su i trgovina ljudima, narkoticima, oružjem. Jedino rešenje ovih problema je saradnja policije i obaveštajnih službi zemalja Zapadnog Balkana, koja nažalost nije na onom nivou poput onog u evropskim zemljama – izjavio je zvaničnik NATO.

Što se tiče saradnje Srbije i NATO, „Blicu“ je rečeno da je to to „kvalitetan partnerski odnos“, te da sa strane Alijanse nema nikakvih pritisaka na Srbiju da postane članica.

– Vi to ne želite, i niste mogli da budete jasniji po tom pitanju. Mi to poštujemo i razumemo. NATO mora da se postavi kao faktor koji se pita na Balkanu, jer je od devedesetih godina bilo dosta teških događaja. Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO, to je jasno. Sarađujemo odlično sa Beogradom, gde imamo kancelariju, ali i sa Makedonijom, koja ima snažnu želju da postane deo Alijanse. Drago mi je da je kriza tamo završena, i u potpunosti podržavamo demokratsku vladu Makedonije – rekao je predstavnik NATO.

Na pitanje koliki je opseg vojnih vežbi Srbije i NATO, rečeno je da je to „daleko više nego sa Rusijom“.

– Mi sa Srbijom imamo izvanrednu saradnju. Sprovodimo veliki broj vežbi, što srpska javnost nažalost ne zna. Stalno čitamo i slušamo o saradnji sa Rusima, „Slovenskom bratstvu“ (vojna vežba)… Da me pogrešno ne razumete, mi se ne mešamo, vi ste neutralni i to je vaše pravo, ali isto tako treba da znate da je prava priča sledeća: Srbija vojno i ekonomski sarađuje daleko više sa NATO i EU, nego sa Rusijom.

S obzirom da se pitanje eventualnog srpskog članstva u Alijansi konstantno vraća, kako u pojedinim domaćim, tako i stranim medijima, a zbog neosporne saradnje Srbije i NATO, zvaničnik kaže:

– Biti neutralan ne znači biti neaktivan. Austrija, Švajcarska, Švedska…sve su to vojno neutralne zemlje, ali posvećene svetskoj stabilnosti i miru. Upravo zbog toga imaju partnersku saradnju sa Alijansom, ali i veze i određene odnose sa Rusijom. Tako je i sa Srbijom, koju smatramo ključnom državom za mir i stabilnost u regionu – ističe zvaničnik.

Na pitanje o nezaobilaznom statusu Kosova, kao i KFOR snagama u južnoj srpskoj pokrajini, kaže:

– Ne priznaju sve NATO članice Kosovo. To je pojedinačno pitanje za svaku od 29 zemalja članica, ali se svi slažu da Kosovo mora biti bezbedan region koji ne ugrožava mir na Balkanu. Upravo zbog toga što ne postoji uverenje da je to vreme došlo, KFOR je i dalje dole, i to, podsetiću, na inicijativu Saveta bezbednosti UN. Nedavno sam posetio Kosovo, i video da Srbi na severu vole što je KFOR tu, imaju poverenja u njih – ističe zvaničnik.

Kada je reč o najavi stvaranja vojske Kosova, rečeno je da „NATO nije dao saglasnost za tako nešto, jer uslovi još nisu ispunjeni“, misleći pre svega na ustavnu proceduru i glasanje u parlamentu, gde poverenje takvom potezu treba da daju sve etničke grupe, uključujući i Srbe.

(Blic)

 

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  Vucicu, da li si procitao ovaj tekst, jado?

  • Djordje says:

   Sta ima da cita on ga je ozdiktirao a bljic samo preneo.Tako se to radi u okupiranim drzavama.

 2. Trifun says:

  NATO hijene nas nikada nece pokoriti! Nikada! Vojno ili ovakvom psiholoskom propagandnom. Srbija kaze saraduje vise sa njima nego sa Rusijom? Naravno. Ali pod prisilom jer su nam okupirali dio teritorije i drze nas narod taocima njihove okupacije pa preko toga prisiljavaju Srbiju da 'saraduje' sa okupatorom. NATO siledzije su dobile po nosu, i nece se izvuci niti iz jedne okupacije ili agresije bez zestokog poraza. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *