СВИ ЋУТЕ – СТВАРА СЕ ПАКТ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Енвер Хоџај признао да су у пакту…

SVI ĆUTE – STVARA SE PAKT PROTIV SRBIJE: Enver Hodžaj priznao da su u paktu…

1 decembra 2018

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio je za zagrebački „Večernji list“ da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije.

„Večernji list“ u opširnom tekstu, u rezimeu događaja, počevši od neuspešnog pokušaja prištinskih vlasti da uđu u Interpol, preko njihove odluke da „uzvrate udarac“ i uvedu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, do kasnijeg hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodi da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj bio jasan kada je kazao da srpski predsednik Aleksandar Vučić ne razume nikakav drugi jezik osim jezika sile i da je uveren da ga jedino silom može prisiliti da prizna nezavisnost Kosova.Navodi se da se sa Haradinajem slaže i njegov zamenik Enver Hodžaj, koji smatra da je Srbija faktor destabilizacije u regionu.

„Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, vlada Kosova odlučila je da poveća takse. Nove mere će biti uskoro objavljene“, kazao je Hodžaj.

On je izneo tvrdnju da Srbija ne želi da destabilizuje samo Kosovo, već i čitav region.

„To je svima jasno. Kad ne izaziva krizu sa Kosovom, onda je izaziva sa Hrvatskom ili pak Makedonijom ili Crnom Gorom. Srbija ima dobre odnose samo sa Republikom Srpskom i ni sa kim drugim… Zar to nije čudno? U nekoliko sam navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao sa čelnicima tih država da osnujemo jedan pakt koji bi se suprotstavio Srbiji i njenoj agresivnoj politici“, kazao je Hodžaj.

On je naveo da veruje da ideja „velike Srbije“ nije umrla i još je u vazduhu.

„EU i SAD moraju da shvate u kojem smeru ide Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Posebno BiH, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom delu Balkana i ništa ne preduzimaju u vezi sa ubrzanjem procesa evrointegracija tih zemalja, niko ne zna šta će se dogoditi sa Kosovom, Makedonijom, a najviše sa BiH“, tvrdi Hodžaj.

On dodaje da EU, nažalost, pogrešno čita situaciju.

„Srbija nikada nije odustala od pripajanja Republike Srpske Srbiji. To su u nekoliko navrata izjavili i njihovi visoki zvaničnici. Za razliku od BiH, Kosovo je u daleko boljoj poziciji, jer 90 odsto stanovništva na Kosovu su Albanci. Imamo alternativu jer nam je susedna zemlja Albanija. Ako neko misli da igra regionalnu prljavu igru, mora da zna da mi više nismo slabi. Ono što Aleksandar Vučić igra oko razgraničenja i zamene teritorija, njegov cilj nije Kosovo, već BiH, odnosno Republika Srpska“, rekao je Hodžaj.

On tvrdi da kada Vučić govori o severu Kosova, on misli na Republiku Srpsku.

„Republika Srpska je dva-tri puta veća nego Kosovo i privredno je jača od Kosova. Na severu Kosova živi 30.000 Srba, na čitavoj teritoriji Kosova nema više od 70.000 Srba, a u Republici Srpskoj živi njih između milion i po do dva miliona. Razgraničenje, odnosno razmena teritorija, otvorila bi Pandorinu kutiju i Vučić bi sigurno pripojio Republiku Srpsku Srbiji. Zato svi mi u regionu moramo da budemo oprezni i sarađujemo zajedno“, kazao je Hodžaj, preneo je Tanjug.

On je dodao da je to poručio i predsednici i premijeru Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i Andreju Plenkoviću.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vesko says:

  Pa oni su u precutnom paktu protiv nas vec vijekovima, javnim objelodanjivanjem postojanja tog pakta protiv nas pomazu nama. Ne sebi. Ocito da im je pamet kratka kad ne vide na koji nacin.

 2. Grof 011 says:

  Da Bog da se raspao i ti i svi tvoji najmiliji u crvima, i ne samo ti nego svi neprijatelji Srbije i Srba! AMIN!

  • Nebeska Srbija says:

   Njihov kraj je blizu,ovo rade iz nemoci,za par godina vracamo nase!

 3. gogo says:

  kakav licemerni olos ovi siptari. nemam reci

 4. Posmatrac says:

  Cute jer je to svima poznato odavno.

 5. Branko says:

  Može u pakt sa marionetama, kvislinškim i vazalskim vladama, ali sa narodima ne! Nisam samo jednom čuo od Hrvata i Bošnjaka - Kosovo je Srbija, nego u pravilu.

 6. Branko says:

  A prije svega, Kosovo nije država, i šta on tu laprda!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *