SVI FAŠISTI SU ISTI: Ukrajinski guverner nazvao Hitlera oslobodiocem

SVI FAŠISTI SU ISTI: Ukrajinski guverner nazvao Hitlera oslobodiocem

10 maja 2014

hitler-467x500Guverner regiona Herson u Ukrajini Jurij Odarčenko izazvao je gnev javnosti kada je na ceremoniji povodom Dana pobede nazvao Adolfa Hitlera oslobodiocem, a sovjetskog lidera Josifa Staljina tiraninom.

„Kada čitamo istoriju, vidimo da se Hitler zalagao za oslobađanje ljudi od komunističkog jarma, od Staljinove tiranije“, rekao je Odarčenko, koji je član partije Batkivščina.

Nakon toga je jedna žena otrčala do njega i nazvala ga fašistom, a zatim bacila mikrofon u pravcu grupe veterana iz Drugog svetskog rata.Guverner je, potom, otišao na drugu stranu bine i nastavio govor, a policija je izbacila ženu iz sale, navodi Itar-Tass.

Pripreme za referendum i vojna ofanziva

U istočnoj Ukrajini danas su u toku pripreme za sutrašnji referendum o nezavisnosti, koji su raspisali proruski aktivisti, dok ukrajinska vojska nastavlja sa vojnom ofanzivom protiv njih.

Proruske snage su rešile da sprovedu plan o referendumu iako je ruski predsednik Vladimir Putin ove nedelje apelovao da odlože referendume.

Birači će na sutrašnjem referendumu odgovarati na pitanje da li žele da industrijski region Donjecka treba da dobije nezavisnost od Kijeva, a mnogi smatraju da će to biti uvod u pripajanje Rusiji.

Sličan referendum će biti održan u susednom regionu Luganska.

U ta dva regiona ukupno živi 7,3 miliona ljudi, a čitava Ukrajina ima 46 miliona stanovnika, navodi AFP.

Lider proruskih snaga u Donjecku Denis Pušilin je izjavio da će referendum biti održan u „90 odsto gradova u regionu“ i da se očekuje odziv od 60 odsto birača.

Rezultati ankete, koju je u četvratak objavio Istraživački centar Pju iz SAD, pokazali su da 70 odsto stanovnika istočne Ukrajine žele da ostanu u sastavu te zemlje, dok samo 18 odsto podržava otcepljenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *