СВИ ОНИ који су некада нападали СССР, СРБЕ, ИСЛАМ, данас имају НОВОГ НЕПРИЈАТЕЉА!

SVI ONI koji su nekada napadali SSSR, SRBE, ISLAM, danas imaju NOVOG NEPRIJATELJA!

2 maja 2020

Autor: Piter OBORN, Middle East Eye

PROŠLO je više od četvrt veka otkako je američki politolog Samjuel Hantington napisao poznati esej o sukobu civilizacija. Njime je najavio niz ratova. Hantington je pisao posle pada Berlinskog zida i kraja hladnog rata između sovjetske Rusije i Zapada. Umesto ere mira, Hantington je prognozirao novu borbu onoga što je smatrao nepomirljivim neprijateljima: islama i zapada.

Hantington je tvrdio da je identitet, a ne ideologija, u srcu savremene politike.

„Šta ste vi?“, upitao je, „i kao što znamo od Bosne do Kavkaza i Sudana, pogrešan odgovor na to pitanje može značiti metak u glavu“. I dodao je: „Islam ima krvave granice.“Zapadni političari poput bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša i bivšeg britanskog premijera Tonija Blera pratili su Hantingtona. U poslednjih četvrt veka, mnoge muslimanske zemlje bile su meta SAD i njihovih saveznika.

U međuvremenu, muslimani su u zapadnim medijima često predstavljeni kao ljudi bezakonja, radikalni ideolozi i egzistencijalna pretnja svetu. To je stvorilo virulentnu islamofobiju na Zapadu i porast krajnje desnih političkih stranaka u Evropi.

Danas ću tvrditi da će veliki deo ovog štetnog neprijateljstva uskoro prestati nakon tragedije korona virusa. Delimično zbog toga što su (posebno u Britaniji) žrtve koje su muslimani počinili toliko očigledne i toliko velike da mogu dovesti do okašnjele promene u stavovima javnosti.

Prva četiri lekara koji su umrli u epidemiji su bili muslimani. Ali, drugi je faktor na delu: pandemija korona virusa menja globalnu geopolitiku. Zapad voli da ima, možda tako i treba, neprijatelja, a poslednja meta je Kina.

Ciljanje u Kinu

Kina se predstavlja kao novi egzistencijalni neprijatelj, baš kao što je bio islam pre 20 godina. I to čine isti.

Isti kolumnisti novina, isti istraživački centri, iste političke stranke i iste obaveštajne agencije.

Nakon čuvenog Hantingtonovog eseja koji je vodio optuživanju protiv muslimana – ili onoga što oni često nazivaju radikalnim islamom – sada su svoju pažnju usmerili ka Dalekom istoku.

Američki predsednik Donald Tramp počeo je da napada Kinu, kao što je Buš, njegov republikanski prethodnik, napao Irak 2003. godine i „osovinu zla“ pre 20 godina.

Tokom kampanje 2016. godine, Tramp je Kinu optužio za „silovanje“ američke ekonomije.

Međutim, od izbijanja Kovid-19, Trampovi napadi su dobili na ubrzanju.

Optužio je Kinu da je prikrivala virus i lagala o broju smrtnih slučajeva. Čak je zaustavio američke isplate Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nazivajući je „kineski orijentisanom“.

Britanske novine, koje su posekle čitave šume kako bi ispraznile žuč protiv muslimana, okrenule su se kineskoj pretnji.

„San“ – koji je 2003. udarao u bubanj za napad na Irak – pokrenulo je sada priču o izveštaju u kojem se navodno tvrdi da je virus razvijen u Kini – kako bi „dokazao da je (Kina) jača od SAD u borbi protiv smrtonosnih bolesti“.Britanska inostrana obaveštajna agencija MI6 pomogla je Blerov napad na Irak pomoću zloglasnog dosijea o oružju za masovno uništenje.

Sad to postaje Kina sa svojim znamenitostima.

Govoreći u BBC-jevom programu, bivši šef MI6, ser Džon Sajvers, silno me iznenadio izražavajući saglasnost sa Trampovim uskraćivanjem finansijskih sredstava iz SZO. Rekao je:

„U Americi je dubok gnev zbog onoga što oni vide da nam je Kina nanela, a Kina izbegava odgovornost za poreklo virusa, jer ga se u početku nije uspela rešiti.“

U Britaniji se govor bivših špijunskih šefova uvek predstavlja kao trenutni pogled iz kancelarije.

U međuvremenu, britanski vršilac dužnosti premijera, Dominik Rab, rekao je da „nema sumnje“ da posle korona virusa s Kinom neće biti „kao i obično“.

Melani Filips, dugogodišnja kritičarka takozvanog radikalnog islama, nedavno je koristila svoju kolumnu u «Tajmsu» da bi upozorila da se Zapad više ne može „zaslepiti“ Kinom.

Prekrivanje, ali ne samo kinesko

Naravno, postoje dobri razlozi da se Kina kritikuje. Postoje dokazi da Kina nije bila transparentna u ranim fazama epidemije ili u broju slučajeva obolelih. S druge strane, mnogo zemalja (uključujući Britaniju) takođe je učestvovalo u zataškavanju i obmanama.

Upravo to čini promenu atmosfere prema Kini tako izuzetnom. Čak i neokonzervativni istraživački centri, koji su se dugo vremena borili protiv manifestacija islama, traže novog protivnika.

Društvo „Henri Džakson“ (HJS) bilo je jedan od najdoslednijih kritičara onoga što voli da opiše kao radikalni islam ili islamizam. Sad prednjači i u istupama u medijima u kojima se napada Kina.

Zaista njihovi napadi na Kinu poslednjih meseci su se eksponencijalno povećali. Poslednji je anketa koju je sproveo HJS.

Njeni rezultati su osnova članka u „Tajmsu“ prošle nedelje u kojem je tvrđeno da „više od 80 odsto Britanaca želi da Boris Džonson podstakne međunarodnu istragu o postupanju Kine u vezi sa pojavom koronavirusa“.

Saradnik HJS-a – dr Džon Hemings – podržao je u „Telegrafu“ Trampovo povlačenje sredstva za SZO i upozorio na rastući uticaj „Kineza“ i Kine.

Metju Henderson, direktor Centra za azijske studije HJS-a, pokrenuo je sa „Sanom“novu seriju videa pod nazivom “Hot Takes”.

U prvoj epizodi se postavlja pitanje „Da li je koronavirus kineski Černobil?“ To je takođe i izveštaj HJS-a koji je osnova za članak u „Mejl on sandej“ kojim je sugerisano da bi Velika Britanija trebalo da tuži Peking međunarodnom sudu za 351 milijardu funti (437 milijardi dolara) odštete zbog izbijanja epidemije.

Institut Gejtston je direktno uporedio Kinu i radikalni islam.

Izbijanje korona virusa je opisano kao „još jedan 11. septembar za Zapad“.

Moj stari prijatelj Kon Kouglin je urednik u „Telegrafu“ za odbranu i spoljnu politiku i ugledni stariji kolega iz Gejtston instituta. Strasno je podržavao rat u Iraku. Sada je pozvao „pro-kineskog“ šefa SZO da podnese ostavku.

Middle East Eye je zamolio društvo „Henri Džakson“ za komentar, ali nije dobio odgovor.

Nova linija grešaka

Neki bi mogli reći da je od raspada Sovjetskog Saveza Zapadu potreban novi neprijatelj. Imajte na umu i da se Hantingtonov sukob civilizacija, koji upozorava da će „prekretnice između civilizacija biti borbene linije budućnosti“, nije odnosio samo na islamsku civilizaciju.

Hantington je upozoravao i na drugu „izazivačku“ civilizaciju pored islama.

Kina je, prema Hantingtonu, najmoćnija dugoročna pretnja Zapadu.

Neće se sve promeniti preko noći. Osećam da će i Iran ostati meta Bele kuće, takva je snaga lične veze Trampa i izraelskog premijera Benjamina Natanjahua.

Ali, možda se sada primičemo kraju dugog periodu kada je glavni „fatalni niz“ bio islam.

Moguće je da je Zapad sada našao novog neprijatelja.

Ako je to slučaj, muslimani mogu odahnuti.

(Fakti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Cp6a says:

  Novinar koji strasno podržava rat - to je u tim zločinačkim državama vrlina.

 2. Slobodanka says:

  Tekst je u redu, ali zaključak je podbacio. Nisam sigurna da muslimani mogu da odahnu. Mogu samo trenutno da odahnu jer zaraženih ima i u američkim oružanim snagama, zatim države u kojima su američke baze na B.Istoku takodje su zahvaćene epidemijom (Turska, Katar, UAE). Drugi razlog je to što u izbornoj godini američki predsednici obično ne pokreću nove ratove. Ali tokom ove godine mogu da ne gube vreme te zato mogu da napadaju Kinu bez pravog rata, a sa lažnim optužbama sa širenje virusa i moguće su pljačkaške ekonomske sankcije po Kinu.

 3. Slobodanka says:

  Sve napisano je u redu, izuzev samog kraja. Američki predsednici izbegavaju da u izbornoj godini pokreću ratove (vojne operacije), ali kad prodju predsednički izbori u SAD mogu da pokrenu novi rat na Bliskom istoku ili u nekom drugom delu sveta. Sem što ima slučajeva zaraze u američkoj vojsci ova epidemija postoji u državama čije vojne baze koristi američka sila (Turska, Katar, UAE, itd), to je drugi razlog zašto će neko vreme mirovati. Ali zato mogu da pokrenu biološki rat i mogu da pokrenu napad na Kinu optužbama za širenje ovog virusa i da nameravaju da je sankcijama opljačkaju, što je ekonomski rat.

 4. Rista says:

  Ovaj članak je bacanje prašine u oči naivnim narodima sveta a pogotovo SRPSKIM analitičkim elitama. Da ne gnjavim, Amerika i njene pudlice Britanija, Francuska, Nemačka i još kojeko iz Zapadne Evrope, pa makar to bila i mala Holandija, uspešno su pocepale poneke Islamske države a uz sebe zadržale one koje im trebaju(to je isto Bilo i sa varšavskim paktom ali nije nazivano Rat Civilizacija) a treba im većina islamskih država koje imaju naftu sjedne strane i one koje im služe za ometanje razvoja istočne Evrope, Rusije, Kine i Indije sdruge strane. Amerika, Britanija, Nemačka i Francuska su stvorile čak šta više, nove islamske države Kosovo i BiH i vezale ih za sebe. Takođe su ušli u Albaniju i omogućile ISLAMU učvršćivanje u Grčkoj, Crnoj Gori i Makedoniji. To je poklon Islamu kojemu niko nije gledao zube, ali zubi su američki, veštački i snažni. Dakle, već ovde teorija o udaru na Islam pada kao kula od karata. Izrael je takođe aktivan u podrški nekih islamskih država a na udaru samo nekoliko islamskih država kao što su Avganistan, Irak, Iran, Libija i Sirija. To su jedine islamske države koje su PRIVREMENO na udaru. Indonezija je američki pulen takođe, razvija se i raste joj značaj. Dakle, udar na islam je samo maska i nije bilo nikakvog udara na islam. To što se servira preko medija kao udar je samo maska. Nadalje, čak i najminimalniji Islam u Indiji, Rusiji, oko Rusije, u Kini i oko Kine je podržan i kad zatreba Ameri i njihovi papeti drže tom islamskom delu sveta glavu iznad vode. Naravno da je to u interesu Zapada i bar mi Srbi ne bi trebalo tako slepo da naležemo na kojekakve teorije iz zapadnih medija koje služe za uspavljivanje i slanje u pogrešnom pravcu. Na srpskim teritorijama su otvoreno stvorene DVE islamske države, Saudijska Arabija je jedna od najbogatijih država sveta a u njoj žene još uvek ni kola nesmeju da voze a važi i zakon kamenovanja za švaleranje i sečenja ruku za krađe. Kako je to onda rat protiv Islama? U Americi, Nemačkoj, Britaniji i Francuskoj islamci imaju svoje zajednice i velelepne džamije. U centralnoj Srbiji grade isto što i u Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj i niko ne sme ni da ih pipne. U sred Beograda imaju svoju zajednicu i džamiju i niko ne sme ni popreko da ih pogleda. Posejani su širom Srbije i pod zaštitom su Zapada. NIKAKAV SUKOB CIVILIZACIJA NIJE BIO I NIJE NI DANAS. Islam za Ameriku i njene pratioce nije neki veći problem, a poneki ispad fanatičnih islamista i poneka bombica služi samo za održavanje nivoa lažnih utisaka. Uopšte, ni pod razno mi nije jasno kako ste progutali "istinu" o sukobu Amerike i Islama, dragi moji Srbi? Izgleda stvarno mogu da vam uture šta god požele.

 5. Rista says:

  KINA! Da vam ponovo skrenem pažnju na jednu malu činjenicu od ogromne važnosti koju vi nikako da shvatite. Uostalom, Zapadni mediji neće ni da shvatite jer im dobro dođe da vas driblaju. Današnju Kinu je stvorile Amerika a uskoro su se tom projektu priključili i svi ostali iz zapadne evrope. Stvaranje današnje Kine je započela u svoje vreme Velika Britanija. To je viševekovni projekat koji su startovali Britanci i Rotšildi ili bolje reći deo kapitala Zapada. SRbi tu istinu neće da shvate a Kinezi u nju neće da poveruju, samo to ipak neće ništa promeniti. Pisao sam o tome vrlo mnogo, i nemam nameru da opet pišem. Čitajte, pobogu. Kina je izložena "napadu" samo kao kontrolnom instrumentu. Možda čak i zarate poneki boj, ali Kini se ne isplati nikakva konfrontacija sa Zapadom. Kina je lutkica GLOBALNOG poretka ali njen pokušaj izlaska na globalnu scenu kao globalnog igrača je zaustavljen prošle godine od strane Amerike. Svi to znate ali ne prihvatate. Kina više uopšte ne deluje na međunarodnoj sceni, ako niste primetili. Napravila je grešku i sudije su došle u sred Kine i izrekle presudu. Šta vi pratite na ovom svetu, ni vama samima nije jasno. Kina je "satanizovana" jer je pomislila da može zauzeti GLOBALNI tron. Drugim rečima, Kina je htela da preuzme vođstvo GLOBALIZACIJE a ne da pomogne Srbiji, Rusiji i ostalim izgladnelim državama ovog sveta! I šta sad treba još da vam pišem? Kako je globalizacija dobrodošla Srbiji ako je vodi Kina, ali nije ako je vodi Amerika? Pa nije. Globalizacija je poništenje naroda Sveta a Kina je priključena tom projektu kao udarna pesnica američkih i britanskih kapitalista. Samo se Kina malo zabunila pa htela da ona bude glavni komandant globalizacije. Vratite se na moje komentare koje ste preskočili i saznaćete više. Već me bolu prsti od uzaludnog udaranja po ovim globalnim štampačima. Dakle, ovaj gore članak ima više vešplava nego vode.

  • Filip says:

   Ako si o tome pisao VRLO MNOGO, onda molim te nemoj više!

   • Rista says:

    Za takve isprazne mozgove kao što si ti, nisam pisao. Ostani u svojoj mašti i divi se lažnim patriotama kao i do sada. Za takve kao što si ti, sigurno ne trošim svoje vreme niti me interesuje tvoje mišljenje, koje ustvari i ne postoji. Već sam pomalo umoran od kalemljenih mozgova sa pameću pileta, koji ponekad čak sastave par rečenica.

    • Filip says:

     Nismo svi VRLO MNOGO pametni i pismeni kao ti!

 6. Milutin says:

  SpaceX lansira u nisku orbitu 12000 satelita za novu internet mrežu. 5G mreža, dali štetna ili ne - ne znam, je u svakom slučaju viđen kao veliki protivnik ovom novom sistemu. Tek za njega ne znamo koliko je štetan. A ako se setimo kako smo od 2000-tih pa nadalje godinama zasipani nekom "aliminijumskom prašinom" iz aviona koji su krstarili širom sveta, postavlja se pitanje veze sa ovim novim satelitima. Tu "prašinu" smo godinama udisali i ona se nataložila u našim tkivima. A tih 12000 satelita mogu i da na različitim područjima emituju na različitim frekvencijama i da moguće izazovu "izolovane epidemije" ili izolovana neželjena stanja po neku populaciju. I od poželjne WWW Dr.Jekyl postanu nepoželjni Mr.Haid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *