СВИ ПРЕЋУТКУЈУ – ШВАЈЦАРСКА НЕСТАЈЕ!

СВИ ПРЕЋУТКУЈУ – ШВАЈЦАРСКА НЕСТАЈЕ!

16 јануара 2024

Наталитет у Швајцарској опада, али се истовремено повећава број деце која су рођена у породицама досељеника или имају бар једног страног родитеља. Према подацима Федералног завода за статистику удео такве деце је 58 одсто у старосној групи од 0 до 6 година и 56 одсто међу децом од 7 до 15 година.

Студија је заснована на подацима о рођењу деце између 2019. и 2021. године. Пре десет година ове бројке су биле 54 односно 50 одсто, пише „Зонтаг цајтугн“Истраживач миграција Ганга Јаи Аратнам напомиње да влада радије прећуткује ове бројке због страха од реакције јавности. Међутим, потребно је разумети како ће изгледати будућност Швајцарске, јер се овај тренд наставља.

„Ако говоримо о одраслима са миграционим пореклом, онда су они и даље у мањини. Али ово неће дуго трајати“, примећује Аратнам. У Цириху је 70 одсто становника старости од 15 до 60 година већ на овај или онај начин повезано са миграцијама – или они или њихови непосредни старији рођаци.

Аратнам верује да је Швајцарска „хиперразнолика“ јер њени људи говоре различите језике, имају различито порекло и традицију, преноси „Велтвок“.

Посебно је упадљив пораст новорођене деце еритрејског порекла у Швајцарској: док је 2002. године било само 12 новорођенчади из Еритреје, 2022. већ их је било више од 1.000. Тренутно у Швајцарској живи више од 15.000 деце из Еритреје, чији су узраст има 14 година или мање, што их чини шестом по величини мигрантском групом у овој старосној категорији.

„У наредних неколико година деца из ваневропских земаља ће играти све важнију улогу у животу Швајцарске“, сматра Аратнам.

KOMENTARI7 коментара

 1. Pendrek says:

  Sigurno je da u CH zive oko 1 milion shiptara u CH mada oni nece to da priznaju.

  • Spiritual healing says:

   nek su živi i zdravi, neka ih tamo, pripadaju tamo😁

 2. da da says:

  Na vreme će švabo pomeriti granicu do italije i to je to.

 3. milorad5 says:

  hahah ima da bude uskoro 5 milona šipaca tamo sa natalitetom od 200 proomila..kao na kosovu ima da im se doseli cela albanija masovno a onda će da vide mekane švajcarske pičk.ce šta je šiptarija.

  • lekovito bilje says:

   Tacno tako,secam se nekih davnih godina,u nekoj robnoj kuci u -Švajcarska -Chwizerland-u htedoh kupit praznu kasetu kad ono promocija muzike iz J/Š/ugoslavije predstavljena sa šćipetarija/sa onim belim kapicama !/NEMA SRBA,SLOVENACA,HRVATA,BOSANACA,CRNOGORACA,VOJVOĐANA!?

 4. Spiritual healing says:

  Našli su opet državu koja ih prima i daje socijalna davanja, parazitiranje i kamarenje dece može sad tamo da se radi. U neku ruku dobro je i siromaštvo i nepostojanje socijalnih prava jer ti i odu ovakvi paraziti iz države u drugu. U svemu ima nečeg dobrog ma koliko se prvo vide loše strane pa tako i u bedi.

 5. Rostand says:

  Moj rođak je radio u Švajcariji i još prije nekih dvadesetak godina mi je pričao da je Švica puna šiptarčuga i da su tamo praktički bog i batina,a jasno je i zašto.Silna lova se slila u švajc banke od šiptarskog narko kartela,a pare ne smrde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u