СВИ ПРЕЋУТКУЈУ – ШВАЈЦАРСКА НЕСТАЈЕ!

SVI PREĆUTKUJU – ŠVAJCARSKA NESTAJE!

16 januara 2024

Natalitet u Švajcarskoj opada, ali se istovremeno povećava broj dece koja su rođena u porodicama doseljenika ili imaju bar jednog stranog roditelja. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku udeo takve dece je 58 odsto u starosnoj grupi od 0 do 6 godina i 56 odsto među decom od 7 do 15 godina.

Studija je zasnovana na podacima o rođenju dece između 2019. i 2021. godine. Pre deset godina ove brojke su bile 54 odnosno 50 odsto, piše „Zontag cajtugn“Istraživač migracija Ganga Jai Aratnam napominje da vlada radije prećutkuje ove brojke zbog straha od reakcije javnosti. Međutim, potrebno je razumeti kako će izgledati budućnost Švajcarske, jer se ovaj trend nastavlja.

„Ako govorimo o odraslima sa migracionim poreklom, onda su oni i dalje u manjini. Ali ovo neće dugo trajati“, primećuje Aratnam. U Cirihu je 70 odsto stanovnika starosti od 15 do 60 godina već na ovaj ili onaj način povezano sa migracijama – ili oni ili njihovi neposredni stariji rođaci.

Aratnam veruje da je Švajcarska „hiperraznolika“ jer njeni ljudi govore različite jezike, imaju različito poreklo i tradiciju, prenosi „Veltvok“.

Posebno je upadljiv porast novorođene dece eritrejskog porekla u Švajcarskoj: dok je 2002. godine bilo samo 12 novorođenčadi iz Eritreje, 2022. već ih je bilo više od 1.000. Trenutno u Švajcarskoj živi više od 15.000 dece iz Eritreje, čiji su uzrast ima 14 godina ili manje, što ih čini šestom po veličini migrantskom grupom u ovoj starosnoj kategoriji.

„U narednih nekoliko godina deca iz vanevropskih zemalja će igrati sve važniju ulogu u životu Švajcarske“, smatra Aratnam.

KOMENTARI7 komentara

 1. Pendrek says:

  Sigurno je da u CH zive oko 1 milion shiptara u CH mada oni nece to da priznaju.

  • Spiritual healing says:

   nek su živi i zdravi, neka ih tamo, pripadaju tamo😁

 2. da da says:

  Na vreme će švabo pomeriti granicu do italije i to je to.

 3. milorad5 says:

  hahah ima da bude uskoro 5 milona šipaca tamo sa natalitetom od 200 proomila..kao na kosovu ima da im se doseli cela albanija masovno a onda će da vide mekane švajcarske pičk.ce šta je šiptarija.

  • lekovito bilje says:

   Tacno tako,secam se nekih davnih godina,u nekoj robnoj kuci u -Švajcarska -Chwizerland-u htedoh kupit praznu kasetu kad ono promocija muzike iz J/Š/ugoslavije predstavljena sa šćipetarija/sa onim belim kapicama !/NEMA SRBA,SLOVENACA,HRVATA,BOSANACA,CRNOGORACA,VOJVOĐANA!?

 4. Spiritual healing says:

  Našli su opet državu koja ih prima i daje socijalna davanja, parazitiranje i kamarenje dece može sad tamo da se radi. U neku ruku dobro je i siromaštvo i nepostojanje socijalnih prava jer ti i odu ovakvi paraziti iz države u drugu. U svemu ima nečeg dobrog ma koliko se prvo vide loše strane pa tako i u bedi.

 5. Rostand says:

  Moj rođak je radio u Švajcariji i još prije nekih dvadesetak godina mi je pričao da je Švica puna šiptarčuga i da su tamo praktički bog i batina,a jasno je i zašto.Silna lova se slila u švajc banke od šiptarskog narko kartela,a pare ne smrde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *