Svi pristali, jedino Nemačka muči Srbiju

Svi pristali, jedino Nemačka muči Srbiju

25 juna 2013

Germany at europe'sUprkos ubeđivanju većine šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije, nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele nije juče promenio stav Berlina da pregovori o pristupanju Srbije EU ne treba da počnu ove godine. Evropska „dvadesetsedmorica” su se saglasila da je neophodno početi pregovore sa Srbijom najkasnije do kraja januara 2014. godine, ali su odluku o konkretnom datumu početka pregovora i o načinu kako će EU odlučivati u tom procesu prepustili šefovima država i vlada EU, koji se 27. i 28. juna sastaju na samitu u Briselu.

Osim toga, Savet ministara se saglasio i da preporuči otvaranje pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, sve što je juče „dogovoreno” u Luksemburgu samo je u formi „nacrta zaključaka”, a konačnu odluku će doneti Evropski savet, tako da je teoretski moguće da šefovi država i vlada EU uopšte ne donesu odluku ni o davanju konkretnog datuma Srbiji, ni o početku pregovora o SSP-u sa Kosovom, odnosno da odlučivanje o tome odlože za samit u decembru.

Iako su svi šefovi diplomatije EU juče ponavljali bezmalo istu rečenicu da, posle dogovora Beograda i Prištine, „EU mora sada pozitivno da odgovori”, Vestervele je uz tu rečenicu imao drugačiji stav o načinu na koji bi trebalo „odgovoriti”.

„Predlažemo pozitivnu reakciju EU na napore Beograda i Prištine, što bi značilo da će Evropski savet na kraju ove nedelje odlučiti da li će objaviti konkretan datum, koji ćemo mi podržati. Ne očekujte zato konačnu odluku danas. Odluka je na Evropskom savetu”, rekao je juče Vestervele i rekao da odlazi u Berlin da o ovoj temi raspravlja sa poslanicima Bundestaga. „Ja ne mogu sada da vam potvrdim kakvu će odluku da donese Evropski savet, ali sa nemačkog stanovišta početak iduće godine bio bi dobar pravac, koji bi pomogao svim stranama.”

S druge strane, evropski komesar za proširenje Štefan File se trudio da optimističnije sagleda odluke Saveta ministara, ističući da je šefovima država i vlada EU predloženo da pregovori sa Srbijom počnu najkasnije do kraja januara, ali da je Evropska komisija (EK) spremna da tehnički deo pripreme pregovora završi već u oktobru.

„Predložili smo Evropskom savetu da 28. juna donese odluku o datumu početka pregovora sa Srbijom, kao i da potom Komisija bez odlaganja počne izradu pregovaračkog okvira EU, a potom Savet potvrdi taj okvir”, rekao je File, ističući da se nada da će Evropski savet ispoštovati ovaj dogovor Saveta ministara.

Prema saznanjima „Politike”, ministarska rasprava o Srbiji je trajala ukupno nekoliko sati i sve vreme je istican „fantastičan” i „izvanredan” uspeh u pregovorima Beograda i Prištine, pri čemu je odato priznanje i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja je bila posrednik u pregovorima.

U toku rasprave 26 država članica EU zalagale su se za to da Srbiji treba odrediti datum početka pregovora ili za oktobar ili najkasnije do kraja decembra, ali je nemački šef diplomatije insistirao da to bude januar 2014. godine.

„Kao svojevrsni kompromis došlo se do toga da datum bude najkasnije u januaru, a da Evropska komisija odmah počne sa ’skriningom’ (pregledom usaglašenosti ukupnog zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom EU) kao i pripremom prve međuvladine konferencije kojom zvanično počinju pregovori Srbije i EU”, kaže „Politikin” diplomatski izvor koji je prisustvovao sednici Saveta ministara EU.

U nizu natezanja oko birokratskih začkoljica koje mogu da uspore proces pregovaranja Srbije i EU, Vestervele je zahtevao i da se u slučaju Srbije promeni uobičajena procedura da kada EK odredi pregovarački okvir EU da taj okvir zvanično potvrdi Savet ministara.

„Nemci su insistirali da, umesto Saveta ministara, odluku o tome donese Evropski savet, odnosno šefovi država i vlada EU. To je, najblaže rečeno, odstupanje od dosadašnje uobičajene prakse. Predstavnici ostalih zemalja insistirali su da je to nepotrebno podizanje nivoa na kojem se donose takve odluke, naročito ako se zna da Evropski savet znatno ređe zaseda u odnosu na Savet za opšte poslove”, kaže naš izvor i dodaje da je insistirano i da budu izbalansirani uslovi za Srbiju i Kosovo tako da nijedna strana ne može reći da je dobila više od druge.

Na pitanje da li informacija o mogućoj promeni načina odlučivanja znači zapravo da će odluka o početku pregovora sa Srbijom biti donesena u dva koraka, komesar File je rekao da se „neće odlučivati u dve faze, kao i da niko ne postavlja nove uslove i da niko ne pomera ’metu’”.

Međutim, predsedavajući Savetu, irski šef diplomatije Ejmon Gilmor kaže da je na Evropskom savetu da o tome odlučuje i da će o potvrđivanju pregovaračkog okvira u svakom slučaju odlučivati Savet ministara, dok je potvrda od Evropskog saveta pomenuta samo kao jedna od opcija.

Prema oceni diplomatskog izvora „Politike”, ovim birokratskim detaljima nemačke diplomate pokušavaju da ne dozvole napredak u evropskim integracijama Srbije i Kosova ukoliko ne bude primenjeno sve dogovoreno u Briselskom sporazumu.

Nemačko protivljenje u tri tačke

Rasprava oko datuma za Srbiju se lomila oko tri tačke: kada odrediti tačan datum pregovora, ko će doneti odluku o tome da se potvrdi pregovarački okvir EU, kao i da li je neophodno izbalansirati uslove u procesu evropskih integracija koje se postavljaju Srbiji i one koje se postavljaju Kosovu. U sve tri tačke „razdora” Nemačka je bila najglasnija u protivljenju stavu većine, premda je, kako navodi naš izvor, imala „prećutnu podršku još nekih država, kao što je Holandija”.

Mogući redosled poteza

Ukoliko Evropski savet u petak potvrdi jučerašnji predlog zaključaka Saveta ministara, redosled poteza je sledeći:

– EK počinje da priprema pregovarački okvir EU za pregovore sa Srbijom (traje nekoliko meseci)

– EK počinje eksplanatorni skrining, odnosno dubinsko snimanje svih reformi i usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim (traje nekoliko meseci)

– Savet ministara potvrđuje pregovarački okvir EU

– Međuvladinom konferencijom članica EU i Srbije i zvanično počinju pregovori

Moguće je i da Evropski savet ne donese odluku o određivanju tačnog datuma početka pregovora, ali da ovlasti EK da počne skrining i pripremu pregovaračkog okvira. U tom slučaju Evropski savet bi najranije u decembru odlučivao o određivanju konkretnog datuma početka pregovora.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *