Сви путеви Шумановића

Сви путеви Шумановића

23 јануара 2015

kul-sumanovic_620x0Пригодном изложбом и филмском пројекцијом, у Галерији у Шиду и у новосадској Спомен-збирци „Павле Бељански“ данас ће бити обележено 119 година од рођења великана наше ликовне уметности Саве Шумановића.

У оквиру 16. меморијала у шидској галерији смештеној у уметниковој родној кући, у 18 часова биће отворена изложба слика „Класично, модерно, визионарско у стваралаштву Саве Шумановића“.

Изложба коју су подржали Министарство културе и Општина Шид, представља пресек уметниковог живота, од раних радова до оних из париске фазе, утицаја кубизма, до слика насталих по повратку у Србију.

– Поставка је резултат промишљања и анализа учесника научног скупа организованог у Галерији у јуну прошле године. Био је то први научни скуп на којем су учесници изложили своја истраживања о Шумановићевом стваралаштву – каже Весна Буројевић, директорка Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду .

Своје виђење уметниковог опуса тада су представили угледни професори, научници и стручњаци из области српске националне уметности 20. века – Лидија Мeреник, Јерко Денегри, Симона Чупић, Жана Гвозденовић, Милијана Симоновић…

Осврнувши се на три последња Шумановићева платна, триптих „Берачице“, Буројевићева указује на симболе који указују на њихову „религиозност“. Дела су последица људског страдања у Другом светском рату, чија ће жртва и сам бити само два дана после завршетка тих дела.

Филмско вече посвећено Шумановићу у Спомен-збирци „Бељански“ које почиње у 19 часова, представља својеврстан омаж славном уметнику. Из документације Спомен-збирке изабран је филм „Путеви“ Александра Петровића, из 1958. године.

Реч је о вишеструко награђиваном филму у којем је редитељ маестрално спојио документарну објективност са експресионистички представљеном драматичном судбином Саве Шумановића.

ДЕВЕТ СЛИКА

ПОСЛЕ пројекције филма у Спомен-збирци „Бељански“, посетиоци ће моћи да виде девет Шумановићевих дела: „Доручак на трави“, „Јабуке и грожђе“, „Нага жена са шалом“ (1927), „Воћњак“ (1928), „Нага жена“, „Јесен“ (1929), као и „Кућа у сокаку“, „Зима у Срему“ (1933) и „Шид под снегом“ (1935).

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u