Сви путеви Шумановића

Svi putevi Šumanovića

23 januara 2015

kul-sumanovic_620x0Prigodnom izložbom i filmskom projekcijom, u Galeriji u Šidu i u novosadskoj Spomen-zbirci „Pavle Beljanski“ danas će biti obeleženo 119 godina od rođenja velikana naše likovne umetnosti Save Šumanovića.

U okviru 16. memorijala u šidskoj galeriji smeštenoj u umetnikovoj rodnoj kući, u 18 časova biće otvorena izložba slika „Klasično, moderno, vizionarsko u stvaralaštvu Save Šumanovića“.

Izložba koju su podržali Ministarstvo kulture i Opština Šid, predstavlja presek umetnikovog života, od ranih radova do onih iz pariske faze, uticaja kubizma, do slika nastalih po povratku u Srbiju.

– Postavka je rezultat promišljanja i analiza učesnika naučnog skupa organizovanog u Galeriji u junu prošle godine. Bio je to prvi naučni skup na kojem su učesnici izložili svoja istraživanja o Šumanovićevom stvaralaštvu – kaže Vesna Burojević, direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu .

Svoje viđenje umetnikovog opusa tada su predstavili ugledni profesori, naučnici i stručnjaci iz oblasti srpske nacionalne umetnosti 20. veka – Lidija Merenik, Jerko Denegri, Simona Čupić, Žana Gvozdenović, Milijana Simonović…

Osvrnuvši se na tri poslednja Šumanovićeva platna, triptih „Beračice“, Burojevićeva ukazuje na simbole koji ukazuju na njihovu „religioznost“. Dela su posledica ljudskog stradanja u Drugom svetskom ratu, čija će žrtva i sam biti samo dva dana posle završetka tih dela.

Filmsko veče posvećeno Šumanoviću u Spomen-zbirci „Beljanski“ koje počinje u 19 časova, predstavlja svojevrstan omaž slavnom umetniku. Iz dokumentacije Spomen-zbirke izabran je film „Putevi“ Aleksandra Petrovića, iz 1958. godine.

Reč je o višestruko nagrađivanom filmu u kojem je reditelj maestralno spojio dokumentarnu objektivnost sa ekspresionistički predstavljenom dramatičnom sudbinom Save Šumanovića.

DEVET SLIKA

POSLE projekcije filma u Spomen-zbirci „Beljanski“, posetioci će moći da vide devet Šumanovićevih dela: „Doručak na travi“, „Jabuke i grožđe“, „Naga žena sa šalom“ (1927), „Voćnjak“ (1928), „Naga žena“, „Jesen“ (1929), kao i „Kuća u sokaku“, „Zima u Sremu“ (1933) i „Šid pod snegom“ (1935).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *