СВИ СЕ ПИТАЈУ: Ко то помаже Путину? ЗАПАД ЈЕ ТОТАЛНО РАЗБИЈЕН

SVI SE PITAJU: Ko to pomaže Putinu? ZAPAD JE TOTALNO RAZBIJEN

14 februara 2020

Uoči održavanja Minhenske bezbednosne konferencije, koja će biti održana 14. februara, objavljen je izveštaj „Minhenski izveštaj o bezbednosti 2020 — nestanak Zapada“ u kojem je Rusiji posvećen poseban deo, ali je centralna tema zapravo Zapad, tačnije njegovo nestajanje i — ko je kriv za to.

Suština problema je sadržana u samom nazivu izveštaja „Nestanak Zapada“ (Westlessness), koji je prvi takav dokument direktno posvećen nevoljno prihvaćenoj stvarnosti od strane evropsko-američkih stručnjaka, ocenjuje Viktor Marahovski u autorskom članku za RIA Novosti.On tvrdi da svet sve više potiskuje Zapad i bezobrazno živi bez njega, a što je još gore, sam Zapad takođe „postaje sve manje zapadnim“. Sve to je veoma loše, jer dovodi do nestabilnosti, nepredvidljivosti, odstupanja od demokratskih vrednosti i bezbroj drugih nesreća.

Ko to pomaže Putinu da „rasparča“ Zapad

Autori izveštaja, u stvari, oplakuju svet, koji je ostao bez dobronamernog bombardovanja Zapada, te navode primere zajedničkog delovanja sirijskih i ruskih snaga u Siriji, pa zatim skorašnje prve zajedničke mornaričke vežbe Rusije, Kine i Irana u Indijskom okeanu i Omanskom zalivu. Istovremeno navode i da Turska i Rusija deluju sve odlučnije u Libiji, dok nestabilnost u toj zemlji sve više utiče na Evropu.

Što se tiče Rusije, ovde izveštaj prati koncepciju koja je nastala u kolektivnom umu zapadne stručne zajednice u poslednjih pet godina i koja je zasnovana na beznađu.

Sa jedne strane, navodi Muharovski, razlog tome je što je Zapad bio ubeđen da je Rusija slaba, beznačajna i rastrzana sankcijama i da je pitanje vremena kada će se raspasti. Sa druge, svi su videli da razorena Rusija uporno diše, pa da se čak i razvija, da se ne raspada i da ne klizi u haos, već se zalaže za zaštitu država koje su predviđene za likvidaciju i — uspeva u tome.

Zbog svega navedenog, bio je potreban hitan kompromis kako bi koncepcija koliko-toliko odgovarala realnosti.

Pad i uspon Rusije

Kao rezultat toga pojavilo se novo viđenje Rusije, pa se tokom 2018. godine ona opisuje kao veoma slaba zemlja sa mnogo užasnih problema, od kojih je svaki može dokrajčiti. Ipak, na čelu te veoma slabe Rusije stoji vrlo uspešan taktičar Vladimir Putin (a nikad strateg u tim redovnim izveštajima), kom povremeno polazi za rukom da ostvari „kratkoročne uspehe“ i „efemerni efekat“, stvarajući tako Potemkinovu fasadu pobede.

Tako je i tokom 2019. godine, igrajući sa slabim kartama, Rusija odnela nekoliko diplomatskih pobeda. Bez obzira na odsustvo promena u spoljnoj politici Kremlja, Rusija je ponovo primljena u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, a Turska je kao članica NATO-a kupila ruski protivraketni sistem S-400, dok je Moskva potvrdila da je uticajna sila na Bliskom istoku. Kao najvažniji momenat se izdvaja poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da Evropa ponovo razmotri svoje odnose sa Rusijom.

Međutim, pored čitavog spiska pobeda Rusije, u izveštaju se navode i njene slabosti, među kojima se pominju najveće demonstracije protiv Putina koje su u poslednjih osam godina održane u Moskvi (organizovane 2019. godine), zatim porast procenta mladih koji razmišlja o odlasku iz države, kao i pad poverenja omladine u predsednika Putina (koje iznosi svega 55 odsto, kako se navodi), ali i neravnopravno partnerstvo Rusije i Kine zbog jačanja kineskog uticaja na Dalekom istoku.

Kada je reč o 2020. godini, na pragu proleća u Rusiji je došlo do smene Vlade, u toku je sprovođenje velikih nacionalnih projekata, a u pripremi su i izmene Ustava. Na osnovu svega pomenutog, može se reći da se ono najzanimljivije u ovom minhenskom izveštaju — ne odnosi na Rusiju.Uzroci nestanka Zapada

Najinteresantniji deo izveštaja su uzroci tog „nestanka Zapada“, na koji se žale autori dokumenta, navodi Marahovski.

Reč je o razumevanju podele Zapada na dve frakcije, koje su nepomirljive. Za jednu kojoj pripadaju „desničarski hrišćanski populisti“ Zapad predstavlja skup religioznih, kulturnih i nacionalnih tradicija, koji uništavaju svakojaki stranci, pripadnici drugih vera i nosioci principijelno drugačijih kulturnih matrica na kojima se bogati liberalna elita.

Za drugu, „liberalnu“ frakciju, Zapad je oličenje svega što je privrženo principima liberalne demokratije i upravo ga urušavaju desničarski populisti, kojima je cilj da ga pretvore u divlji, neliberalni, ksenofobni i religiozno-mračni spoljni svet.

Marahovski navodi i da tome svemu „Putinova Rusija“, naravno, doprinosi na sve moguće načine, ali da isto tako ništa ne bi mogla da postigne bez saučesnika unutar samog Zapada.

Važno je istaći da su obe strane bezuslovno u pravu, jer Zapad počiva i na hrišćanskim principima, i na principima liberalne ideologije.

„Danas smo svedoci sukobljavanja ove dve organske sastavne celine Zapada, koje se međusobno isključuju, jer liberalizam zastupa individuu koja se bori protiv religije, tradicije, pa čak i najosnovnije demokratije u kojoj preovladava volja većine. Tradicija i demokratija su pak, sa druge strane, uporne u pokušajima da uguše liberalizam, koji manjinama omogućava političke privilegije“, ocenjuje Marahovski.

Ono što je ovde za čuđenje jeste to što suprotstavljeni tabori nikako nisu u stanju da se zagledaju u svoje protivnike i priznaju: „Zapad, to smo svi mi“. Naprotiv, sve se jače ustremljuju jedan na drugog, iako ih to, očigledno, slabi.

Na kraju se samo može poželeti uspeh obema stranama, jer, kako god čudno zvučalo, svet bez Zapada je daleko manje krvavije i mnogo bezbednije mesto od onog u kojem je Zapad aktivno prisustvovao i delovao, zaključuje autor članka.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. M says:

  Tko to pomaže Putinu!?! A možda Bog?!?

  • garo says:

   Jel vidis da je T na pocetku tvog pidanja nepotrebno. U Srbskom jeziku izmedju suglasnika imaju samoglasnici.

 2. milorad2 says:

  Ubija ih narkomanija,pad u dekadenciju i potpuna politička i socijalna nekompetentnost, drugim rečima DEBILI vode DEBILE na lancu i svadjaju se medjusobno svaki dan, ko onaj crtać tupan i glupan.Taj crtani film je izuzetna SAŽETA i UKUPNA kritika njihovog(na žalost i našeg) socijalnog inženjeringa.Zato i propadaju jer su postali države ditrigovane ekonomije i vode ih beznačajni i nesposbni apartičci,recept za totalnu propast koji je sasvim efikasno radio u rusiji.Sa takvim smerom oni MORAJU da propadnu a to što se još nisu sunivratili u bunar je zasluga nagomialnog bogatstva perthodnih generacija koje su živele u NORMALNOM društvu.Ali uštedjevina je potrošena i sunovrat je stvarno sada pitanje kratkog vremena, i oni tu NIŠTA ne mogu da urade, to više ne može ni da se spreči ni da se popravi ,KASNO je.Samo se nadam da kaskadna implozija tih drušštava neće gurnuti svet u opti rat ali to je isto prilično slaba nada.Kada budu načisto da nema izlaza ,okriviće druge za svoju propast i krenuće u pljačku.To se već dešava po svetu jer nasilna priroda njihovog društva jednostavno ne može da se suoči sa sopstvenom odgovornošću i promašajima.Oni su "IZUZETNI":)

 3. Ivana says:

  Čemu da se mi Srbi i Rusi Radujemo razbijena je Juga gde su Srbi bili većina i razbijen je SSSR gde su Rusi bili većina. Neznam da je to neki uspeh? Tak kad vidim podelu Amerike i Evropskih država na paramparčad onda se možemo radovati. Rusi su s amerima imali dogovor pola pola ako se Juga raspadne ali su Rusi izgubili gotovo sve vreme je da se probude i uzmu svoju polovicu. Ali to mogu jedino uz pomoć Srba da pomognu da se stvori srpska država na prostorima kojima smo bili većina do etničkog čišćenja ustaša uz pomoć Vatikana i Evrope. Ali to Vučku ne pada na pamet no će Vučko ajmo Srbi u eu koja nema alternativu on je njihov plaćenik a naš veliki vođa vučko. Evropa i Vatikan su vekovni osvedočeni naši „prijatelji“ kako kaže Vučić pomogli su sve pokolje Srba u Hrvatskoj i Krajini i pomogli su Hrvatima izvršiti etničko čišćenje Srba. Stolećima Hrvatima pomažu u pokatoličavanju pravoslavaca ne samo u Hrvatskoj, Ukrajini, Belorusiji itd. nego širom sveta. Pomogli su odvojiti pravoslavnu Crnu Goru od pravoslavne Srbije i sad se trude zakuhati rat među braćom. Isto tako su pomogli polovicu Bosne očistiti od pravoslavnih Srba pripremaju i otimanje Vojvodine a vođa kaže naši „prijatelji“ U Srpskoj Crnoj Gori sluga Vatikana Milo predvodi katolike i mrzitelje Srba i pravoslavne crkve ponosi se ustašama i Crnu Goru gura pod papine skute. Zapitajte se braćo Crnogorci kud vas vodi Milo i milogorci oćetel’ ustaše i mrzitelji vere đedova postati? Došlo je vreme da se pokrene ceo srpski narod Srbije i bratske Srpske Crne Gore i da krenemo na ujedinjenje u jednu državu za veke vekova. Dosta je bilo vatikanskih podela i podmetanja preko domaćih petokolonaša.

  • Milica says:

   Rusija danas ne može da reši ni problem Rusa van Rusije, samo u Ukrajini ima 8 miliona Rusa čija je bezbednost i sigurnost prilično nesigurna i neizvesna, a moći će da reši problem Srba na značajno daljem Balkanu??? To o čemu su davne 1989 godine pričali Buš i Gorbačov, ta priča o pola-pola, to danas nikog ne obavezuje, niti je izvodljiva po važećem medjunarodnom pravu a Rusi koje pozivaš baš stalno pozivaju na poštovanje medjunarodnog prava . E jadna li si u pamet, baš si našla za šta ćeš da se uhvatiš. Bila je jednom tako slična domaća zjaka. Priča je bila o tome kako jedino ponovni dolazak Nemanjića može da nam pomogne. Pitala je u komentaru: Zašto ne potražite te Nemanjiće, imaju li oni telefon?

  • Milica says:

   Ne protivrečim tvojoj želji, nego ne ostvaruje se ona tako kako si ti krenula i zapucala.

   • Ivana says:

    Usraše smirte se.

    • Milica says:

     Ustaše su Vama iz Krajine najrodjenija braća. Sličniji su oni Vama, nego nama. Stalno ih spominjete, stalno Vam nedostaju i stalno ih svuda i u svakome tražite. Ako ima kakvog ustaše onda Vam je srce na mestu i sve je u redu jer to je čist dokaz da ste kod svoje kuće, a ako ih nema onda je kod Vas tuga do neba što ih nema. Ponašate se ko braća blizanci sa ustašama.

    • Milica says:

     Ko o čemu baba o uštipcima, a Ivana iz Krajine o usrašama. Ni jednu misao bez pominjanja svojih slatkih usraša ne umete da smislite i prozborite. Usraše su za vas zakon ili uslov bez kog nema vam života. Eto tako nausraširala si se u svakom svom komentaru. More tutanj i ti i te tvoje ustaše.

 4. doktrina soka says:

  Ala brabonjate.Rusija se digla iz pepela i zauzela BI i sad sledi Evropa diplomatski,vec razjedinjena na vin-vin,lak plen.Zato su Englezi utekli,ali pojavio se pozar kod kuce u Irskoj na vlast stizu bivsi teroristi,koji se desetljecima bore protiv VB.I tamo pocinje IRABREGZIT.U VB mnogo popularan bregzit,rusi se kraljevstvo.

  • Slobodanka says:

   Smanji bujne snove poput ovog: "Rusija se digla iz pepela i zauzela B.I...." Rusija još uvek nije čestito zaštitila ni svoju štičenicu Siriju. Turska već 4-ti put u Siriji podriva ugled velike sile Rusije oduzimajući teritorije ruskoj štićenici Siriji. 1) Operacija Štit Eufrata Turska okupirala severni deo sirijske pokrajine Alepo: Al Bab, Jarabulus, itd... 2) Operacija "Maslinova grančica" - Turska okupirala još jedan deo sirijske pokrajine Alepo - Afrin 3) Operacija "Izvor mira" Turska okupirala severne delove sirijskih pokrajina Raka i Hasaka 4) Idlibska konfliktna zona - otkad je Turska drži preko terorista, a sad vidimo kako direktno vojska Turska ne da Idlib nazad pravom vlasniku. Dok Izrael od ranije drži Golan tj. oko 1% teritorije Sirije, ali Turska je okupirala i oduzela Siriji oko 7% +3%, dakle 10% ili još više teritorije i to pored prisustva velike sile Rusije. Rusija jeste dosta pomogla Siriji, ali ipak ne može sve njene neprijatelje da obuzda. Zato budi realniji, smanji opijajuće hvalospeve.

 5. vanja says:

  Neka im naslov ovog izvestaja bude prorocki. Mnogo ih je dugo dragi Bog trpeo. Nestane li Zapad bice vise mira i pravde na zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *