СВИ СЕ ПИТАЈУ: Ко то помаже Путину? ЗАПАД ЈЕ ТОТАЛНО РАЗБИЈЕН

СВИ СЕ ПИТАЈУ: Ко то помаже Путину? ЗАПАД ЈЕ ТОТАЛНО РАЗБИЈЕН

14 фебруара 2020

Уочи одржавања Минхенске безбедносне конференције, која ће бити одржана 14. фебруара, објављен је извештај „Минхенски извештај о безбедности 2020 — нестанак Запада“ у којем је Русији посвећен посебан део, али је централна тема заправо Запад, тачније његово нестајање и — ко је крив за то.

Суштина проблема је садржана у самом називу извештаја „Нестанак Запада“ (Westlessness), који је први такав документ директно посвећен невољно прихваћеној стварности од стране европско-америчких стручњака, оцењује Виктор Мараховски у ауторском чланку за РИА Новости.Он тврди да свет све више потискује Запад и безобразно живи без њега, а што је још горе, сам Запад такође „постаје све мање западним“. Све то је веома лоше, јер доводи до нестабилности, непредвидљивости, одступања од демократских вредности и безброј других несрећа.

Ко то помаже Путину да „распарча“ Запад

Аутори извештаја, у ствари, оплакују свет, који је остао без добронамерног бомбардовања Запада, те наводе примере заједничког деловања сиријских и руских снага у Сирији, па затим скорашње прве заједничке морнаричке вежбе Русије, Кине и Ирана у Индијском океану и Оманском заливу. Истовремено наводе и да Турска и Русија делују све одлучније у Либији, док нестабилност у тој земљи све више утиче на Европу.

Што се тиче Русије, овде извештај прати концепцију која је настала у колективном уму западне стручне заједнице у последњих пет година и која је заснована на безнађу.

Са једне стране, наводи Мухаровски, разлог томе је што је Запад био убеђен да је Русија слаба, безначајна и растрзана санкцијама и да је питање времена када ће се распасти. Са друге, сви су видели да разорена Русија упорно дише, па да се чак и развија, да се не распада и да не клизи у хаос, већ се залаже за заштиту држава које су предвиђене за ликвидацију и — успева у томе.

Због свега наведеног, био је потребан хитан компромис како би концепција колико-толико одговарала реалности.

Пад и успон Русије

Као резултат тога појавило се ново виђење Русије, па се током 2018. године она описује као веома слаба земља са много ужасних проблема, од којих је сваки може докрајчити. Ипак, на челу те веома слабе Русије стоји врло успешан тактичар Владимир Путин (а никад стратег у тим редовним извештајима), ком повремено полази за руком да оствари „краткорочне успехе“ и „ефемерни ефекат“, стварајући тако Потемкинову фасаду победе.

Тако је и током 2019. године, играјући са слабим картама, Русија однела неколико дипломатских победа. Без обзира на одсуство промена у спољној политици Кремља, Русија је поново примљена у Парламентарну скупштину Савета Европе, а Турска је као чланица НАТО-а купила руски противракетни систем С-400, док је Москва потврдила да је утицајна сила на Блиском истоку. Као најважнији моменат се издваја позив француског председника Емануела Макрона да Европа поново размотри своје односе са Русијом.

Међутим, поред читавог списка победа Русије, у извештају се наводе и њене слабости, међу којима се помињу највеће демонстрације против Путина које су у последњих осам година одржане у Москви (организоване 2019. године), затим пораст процента младих који размишља о одласку из државе, као и пад поверења омладине у председника Путина (које износи свега 55 одсто, како се наводи), али и неравноправно партнерство Русије и Кине због јачања кинеског утицаја на Далеком истоку.

Када је реч о 2020. години, на прагу пролећа у Русији је дошло до смене Владе, у току је спровођење великих националних пројеката, а у припреми су и измене Устава. На основу свега поменутог, може се рећи да се оно најзанимљивије у овом минхенском извештају — не односи на Русију.Узроци нестанка Запада

Најинтересантнији део извештаја су узроци тог „нестанка Запада“, на који се жале аутори документа, наводи Мараховски.

Реч је о разумевању поделе Запада на две фракције, које су непомирљиве. За једну којој припадају „десничарски хришћански популисти“ Запад представља скуп религиозних, културних и националних традиција, који уништавају свакојаки странци, припадници других вера и носиоци принципијелно другачијих културних матрица на којима се богати либерална елита.

За другу, „либералну“ фракцију, Запад је оличење свега што је привржено принципима либералне демократије и управо га урушавају десничарски популисти, којима је циљ да га претворе у дивљи, нелиберални, ксенофобни и религиозно-мрачни спољни свет.

Мараховски наводи и да томе свему „Путинова Русија“, наравно, доприноси на све могуће начине, али да исто тако ништа не би могла да постигне без саучесника унутар самог Запада.

Важно је истаћи да су обе стране безусловно у праву, јер Запад почива и на хришћанским принципима, и на принципима либералне идеологије.

„Данас смо сведоци сукобљавања ове две органске саставне целине Запада, које се међусобно искључују, јер либерализам заступа индивидуу која се бори против религије, традиције, па чак и најосновније демократије у којој преовладава воља већине. Традиција и демократија су пак, са друге стране, упорне у покушајима да угуше либерализам, који мањинама омогућава политичке привилегије“, оцењује Мараховски.

Оно што је овде за чуђење јесте то што супротстављени табори никако нису у стању да се загледају у своје противнике и признају: „Запад, то смо сви ми“. Напротив, све се јаче устремљују један на другог, иако их то, очигледно, слаби.

На крају се само може пожелети успех обема странама, јер, како год чудно звучало, свет без Запада је далеко мање крвавије и много безбедније место од оног у којем је Запад активно присуствовао и деловао, закључује аутор чланка.

(Спутњик)

KOMENTARI12 коментара

 1. M says:

  Tko to pomaže Putinu!?! A možda Bog?!?

  • garo says:

   Jel vidis da je T na pocetku tvog pidanja nepotrebno. U Srbskom jeziku izmedju suglasnika imaju samoglasnici.

 2. milorad2 says:

  Ubija ih narkomanija,pad u dekadenciju i potpuna politička i socijalna nekompetentnost, drugim rečima DEBILI vode DEBILE na lancu i svadjaju se medjusobno svaki dan, ko onaj crtać tupan i glupan.Taj crtani film je izuzetna SAŽETA i UKUPNA kritika njihovog(na žalost i našeg) socijalnog inženjeringa.Zato i propadaju jer su postali države ditrigovane ekonomije i vode ih beznačajni i nesposbni apartičci,recept za totalnu propast koji je sasvim efikasno radio u rusiji.Sa takvim smerom oni MORAJU da propadnu a to što se još nisu sunivratili u bunar je zasluga nagomialnog bogatstva perthodnih generacija koje su živele u NORMALNOM društvu.Ali uštedjevina je potrošena i sunovrat je stvarno sada pitanje kratkog vremena, i oni tu NIŠTA ne mogu da urade, to više ne može ni da se spreči ni da se popravi ,KASNO je.Samo se nadam da kaskadna implozija tih drušštava neće gurnuti svet u opti rat ali to je isto prilično slaba nada.Kada budu načisto da nema izlaza ,okriviće druge za svoju propast i krenuće u pljačku.To se već dešava po svetu jer nasilna priroda njihovog društva jednostavno ne može da se suoči sa sopstvenom odgovornošću i promašajima.Oni su "IZUZETNI":)

 3. Ivana says:

  Čemu da se mi Srbi i Rusi Radujemo razbijena je Juga gde su Srbi bili većina i razbijen je SSSR gde su Rusi bili većina. Neznam da je to neki uspeh? Tak kad vidim podelu Amerike i Evropskih država na paramparčad onda se možemo radovati. Rusi su s amerima imali dogovor pola pola ako se Juga raspadne ali su Rusi izgubili gotovo sve vreme je da se probude i uzmu svoju polovicu. Ali to mogu jedino uz pomoć Srba da pomognu da se stvori srpska država na prostorima kojima smo bili većina do etničkog čišćenja ustaša uz pomoć Vatikana i Evrope. Ali to Vučku ne pada na pamet no će Vučko ajmo Srbi u eu koja nema alternativu on je njihov plaćenik a naš veliki vođa vučko. Evropa i Vatikan su vekovni osvedočeni naši „prijatelji“ kako kaže Vučić pomogli su sve pokolje Srba u Hrvatskoj i Krajini i pomogli su Hrvatima izvršiti etničko čišćenje Srba. Stolećima Hrvatima pomažu u pokatoličavanju pravoslavaca ne samo u Hrvatskoj, Ukrajini, Belorusiji itd. nego širom sveta. Pomogli su odvojiti pravoslavnu Crnu Goru od pravoslavne Srbije i sad se trude zakuhati rat među braćom. Isto tako su pomogli polovicu Bosne očistiti od pravoslavnih Srba pripremaju i otimanje Vojvodine a vođa kaže naši „prijatelji“ U Srpskoj Crnoj Gori sluga Vatikana Milo predvodi katolike i mrzitelje Srba i pravoslavne crkve ponosi se ustašama i Crnu Goru gura pod papine skute. Zapitajte se braćo Crnogorci kud vas vodi Milo i milogorci oćetel’ ustaše i mrzitelji vere đedova postati? Došlo je vreme da se pokrene ceo srpski narod Srbije i bratske Srpske Crne Gore i da krenemo na ujedinjenje u jednu državu za veke vekova. Dosta je bilo vatikanskih podela i podmetanja preko domaćih petokolonaša.

  • Milica says:

   Rusija danas ne može da reši ni problem Rusa van Rusije, samo u Ukrajini ima 8 miliona Rusa čija je bezbednost i sigurnost prilično nesigurna i neizvesna, a moći će da reši problem Srba na značajno daljem Balkanu??? To o čemu su davne 1989 godine pričali Buš i Gorbačov, ta priča o pola-pola, to danas nikog ne obavezuje, niti je izvodljiva po važećem medjunarodnom pravu a Rusi koje pozivaš baš stalno pozivaju na poštovanje medjunarodnog prava . E jadna li si u pamet, baš si našla za šta ćeš da se uhvatiš. Bila je jednom tako slična domaća zjaka. Priča je bila o tome kako jedino ponovni dolazak Nemanjića može da nam pomogne. Pitala je u komentaru: Zašto ne potražite te Nemanjiće, imaju li oni telefon?

  • Milica says:

   Ne protivrečim tvojoj želji, nego ne ostvaruje se ona tako kako si ti krenula i zapucala.

    • Milica says:

     Ustaše su Vama iz Krajine najrodjenija braća. Sličniji su oni Vama, nego nama. Stalno ih spominjete, stalno Vam nedostaju i stalno ih svuda i u svakome tražite. Ako ima kakvog ustaše onda Vam je srce na mestu i sve je u redu jer to je čist dokaz da ste kod svoje kuće, a ako ih nema onda je kod Vas tuga do neba što ih nema. Ponašate se ko braća blizanci sa ustašama.

    • Milica says:

     Ko o čemu baba o uštipcima, a Ivana iz Krajine o usrašama. Ni jednu misao bez pominjanja svojih slatkih usraša ne umete da smislite i prozborite. Usraše su za vas zakon ili uslov bez kog nema vam života. Eto tako nausraširala si se u svakom svom komentaru. More tutanj i ti i te tvoje ustaše.

 4. doktrina soka says:

  Ala brabonjate.Rusija se digla iz pepela i zauzela BI i sad sledi Evropa diplomatski,vec razjedinjena na vin-vin,lak plen.Zato su Englezi utekli,ali pojavio se pozar kod kuce u Irskoj na vlast stizu bivsi teroristi,koji se desetljecima bore protiv VB.I tamo pocinje IRABREGZIT.U VB mnogo popularan bregzit,rusi se kraljevstvo.

  • Slobodanka says:

   Smanji bujne snove poput ovog: "Rusija se digla iz pepela i zauzela B.I...." Rusija još uvek nije čestito zaštitila ni svoju štičenicu Siriju. Turska već 4-ti put u Siriji podriva ugled velike sile Rusije oduzimajući teritorije ruskoj štićenici Siriji. 1) Operacija Štit Eufrata Turska okupirala severni deo sirijske pokrajine Alepo: Al Bab, Jarabulus, itd... 2) Operacija "Maslinova grančica" - Turska okupirala još jedan deo sirijske pokrajine Alepo - Afrin 3) Operacija "Izvor mira" Turska okupirala severne delove sirijskih pokrajina Raka i Hasaka 4) Idlibska konfliktna zona - otkad je Turska drži preko terorista, a sad vidimo kako direktno vojska Turska ne da Idlib nazad pravom vlasniku. Dok Izrael od ranije drži Golan tj. oko 1% teritorije Sirije, ali Turska je okupirala i oduzela Siriji oko 7% +3%, dakle 10% ili još više teritorije i to pored prisustva velike sile Rusije. Rusija jeste dosta pomogla Siriji, ali ipak ne može sve njene neprijatelje da obuzda. Zato budi realniji, smanji opijajuće hvalospeve.

 5. vanja says:

  Neka im naslov ovog izvestaja bude prorocki. Mnogo ih je dugo dragi Bog trpeo. Nestane li Zapad bice vise mira i pravde na zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u