СВИ ШОКИРАНИ! Трамп отвара нови фронт! НА УДАРУ НУКЛЕАРНА СИЛА!

СВИ ШОКИРАНИ! Трамп отвара нови фронт! НА УДАРУ НУКЛЕАРНА СИЛА!

20 јуна 2017

Америчке снаге напале су сиријску војску коју подржава званични Техеран, а многи страхују да Пентагон који прети Исламској држави поразом може да распали и већу ватру.

За месец дана Америка је три пута отворила ватру на снаге Сирије које подржава Иран, подижући тензије које, како сматрају посматрачи и бивши званичници, лако могу да доведу до конфликта.

Серија инцидената јасно је показала да пустиња источне Сирије постаје арена за конфронтацију САД и Ирана, потенцијална нова зона, осим Јемена, у којој ове две силе подржавају супротне стране. Прошле среде ирански ратни бродови пришли су на 800 јарди од америчке флоте, стављајући на нишан хеликоптер у инциденту који је америчка војска навала непрофесионалним и опасним.

Такви сусрети нису реткост, али контекст попут овог последњег јесте. Нова администрација у Вашингтону, која је у много чему хаотична, уједнињена је око идеје да избаце Иран из региона.

Висок ниво контаката који је остварен између Вашингтона и Ирана за време Обаме је уништен, Трамп из Беле куће све је гласнији у антииранској политици. Чак му је и први званичан пут био у Саудијску Арабију, где је стао на страну Ријада у окршају са Техераном. Утицај Ирана је амерички председник упоредио ИСИС-ом и Ал Каидом. Након терористичког напада у Техерану 7. јуна, кривицу је свалио на – иранску владу.

– Одласком у Саудијску Арабију и изјашњавајући се да ће наступити општа изолација Ирана, не само да је Трамп затворио врата дијалогу, већ их је отворио за рат. Ово је намерна ескалација – написала је Трота Парси, директорка Нациоланог иранско-америчког савета.

Како је рекао високи званичник у администрацији Обаме у Белој кући, Роберт Мелеј, „три наопаснија места на свету су Јемен, појас између Сирије и Ирака и одаје Беле куће.“

Почиње после ИСИС-а

Међу америчким савезницима у Европи расте забринутост да се Трамп намерио на Иран пре него што је декларисао стратегију за регулисање утицаја у региону.

Али не иду сви порасти тензија Трампу у прилог као ратиште у настајању између Сирије и Ирака које увлачи САД и Иран у сукоб. Мишљење је да ће све почети када се прашина због заједничког непријатеља, Исламске државе, слегне након освајања Мосула и Раке.

– Када ИСИС буде избрисан са мапе, примирје између Ирана и САД ће престати. Већ можете да видите да се ситуација заоштрава -рекао је Илан Голденберг, бивши државни званичник.
Џенифер Кафарела, експерт за конфликте на Институту за проучавање рата, каже да у сукобу на Блиском истоку треба гледати ширу слику.

– А то је овде рат после ИСИС-а, за доминацију безбедносне сфере након освајања Мосула. Иран се већ спрема за ту следећу фазу, док је САД и даље фокусирана на ИСИС као да је то једини стратешки прооритет у региону – рекла је Кафарела, преноси британски „Гардијан“.

(Гардијан)

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Tako to je to kad kolo vodi Izrael.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u