СВИ ШОКИРАНИ! Трамп отвара нови фронт! НА УДАРУ НУКЛЕАРНА СИЛА!

SVI ŠOKIRANI! Tramp otvara novi front! NA UDARU NUKLEARNA SILA!

20 juna 2017

Američke snage napale su sirijsku vojsku koju podržava zvanični Teheran, a mnogi strahuju da Pentagon koji preti Islamskoj državi porazom može da raspali i veću vatru.

Za mesec dana Amerika je tri puta otvorila vatru na snage Sirije koje podržava Iran, podižući tenzije koje, kako smatraju posmatrači i bivši zvaničnici, lako mogu da dovedu do konflikta.

Serija incidenata jasno je pokazala da pustinja istočne Sirije postaje arena za konfrontaciju SAD i Irana, potencijalna nova zona, osim Jemena, u kojoj ove dve sile podržavaju suprotne strane. Prošle srede iranski ratni brodovi prišli su na 800 jardi od američke flote, stavljajući na nišan helikopter u incidentu koji je američka vojska navala neprofesionalnim i opasnim.

Takvi susreti nisu retkost, ali kontekst poput ovog poslednjeg jeste. Nova administracija u Vašingtonu, koja je u mnogo čemu haotična, ujedninjena je oko ideje da izbace Iran iz regiona.

Visok nivo kontakata koji je ostvaren između Vašingtona i Irana za vreme Obame je uništen, Tramp iz Bele kuće sve je glasniji u antiiranskoj politici. Čak mu je i prvi zvaničan put bio u Saudijsku Arabiju, gde je stao na stranu Rijada u okršaju sa Teheranom. Uticaj Irana je američki predsednik uporedio ISIS-om i Al Kaidom. Nakon terorističkog napada u Teheranu 7. juna, krivicu je svalio na – iransku vladu.

– Odlaskom u Saudijsku Arabiju i izjašnjavajući se da će nastupiti opšta izolacija Irana, ne samo da je Tramp zatvorio vrata dijalogu, već ih je otvorio za rat. Ovo je namerna eskalacija – napisala je Trota Parsi, direktorka Naciolanog iransko-američkog saveta.

Kako je rekao visoki zvaničnik u administraciji Obame u Beloj kući, Robert Melej, „tri naopasnija mesta na svetu su Jemen, pojas između Sirije i Iraka i odaje Bele kuće.“

Počinje posle ISIS-a

Među američkim saveznicima u Evropi raste zabrinutost da se Tramp namerio na Iran pre nego što je deklarisao strategiju za regulisanje uticaja u regionu.

Ali ne idu svi porasti tenzija Trampu u prilog kao ratište u nastajanju između Sirije i Iraka koje uvlači SAD i Iran u sukob. Mišljenje je da će sve početi kada se prašina zbog zajedničkog neprijatelja, Islamske države, slegne nakon osvajanja Mosula i Rake.

– Kada ISIS bude izbrisan sa mape, primirje između Irana i SAD će prestati. Već možete da vidite da se situacija zaoštrava -rekao je Ilan Goldenberg, bivši državni zvaničnik.
Dženifer Kafarela, ekspert za konflikte na Institutu za proučavanje rata, kaže da u sukobu na Bliskom istoku treba gledati širu sliku.

– A to je ovde rat posle ISIS-a, za dominaciju bezbednosne sfere nakon osvajanja Mosula. Iran se već sprema za tu sledeću fazu, dok je SAD i dalje fokusirana na ISIS kao da je to jedini strateški prooritet u regionu – rekla je Kafarela, prenosi britanski „Gardijan“.

(Gardijan)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Tako to je to kad kolo vodi Izrael.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *