СВИ СУ МИСЛИЛИ ДА АМЕРИКА ОПКОЉАВА РУСИЈУ НА АРКТИКУ: Погледајте мапу руских база на Арктику

SVI SU MISLILI DA AMERIKA OPKOLJAVA RUSIJU NA ARKTIKU: Pogledajte mapu ruskih baza na Arktiku

27 januara 2017

russiaarcticbuildup_012316e

Iako se mnogo govori o američkim vojnim bazama koje okružuju Rusiju, Moskva je kroz samo par godina na „kapi sveta“ izgradila 14 avio pisti, 16 dubokovodnih luka, raspoređeno je 40 ledolomaca, a oformljena je i posebna „Arktička vojna komanda“.

Od kada je izbila kriza u Ukrajini, sve više američkih zvaničnika uviđa stratešku važnost Arktika za nacinonalnu bezbednost SAD. Ipak, severno ledeno prostranstvo nekako uvek izmili kroz pukotine federalne birokratije.

Arktičko more se povlači usled sve viših globalnih temperatura, a nekada zaleđen i neprohodan okean, sada je otvoren kako za avanturiste, tako i za oportuniste.

Rusija je prva iskoristila ovu nazovi „prednost“, kako bi pre nego što se pojavi dostojan rival, postavila što više vojnih baza i naučnih objekata. Ipak, zvaničnici u Vašingtonu nadaju se da će administracija predsednika Donalda Trampa konačno uvesti ameriku u trku za kapu sveta.

Obama se okrenuo Arktiku

Za Pentagon, Arktik je dugo predstavljao „poslednju rupu na svirali“, smatra Senator Den Saliven.

– Koja je bila naša strategija nacionalne bezbednosti za Arktik? Mislim da sve do skoro, s tačke gledišta SAD i Pentagona, ta strategija nije ni postojala – rekao je Saliven.

Stvari su počele da se menjaju tokom mandata Baraka Obame, premda napredak nije pokretalo Ministarstvo odbrane, već takozvani „Arktički savet“ – međunarodno telo kojim predsedava SAD, a koje je zaduženo za nadzor regiona.

– Ipak, to nije dovoljno –  tvrdi Den Saliven, a kao dokaz, predstavio je mapu ruskih baza i luka na Arktiku.

Iako na mapi nisu ubeležena vojna infrastruktura koja pripada SAD i njenim NATO saveznicima, trend porasta broja ruskih baza je očigledan. Za samo par godina, Rusija je oformila posebnu arktičku komandu i brigadu sačinjenu od četiri borbene jedinice, 14 avio pisti, 16 dubokovodnih luka u kojima je raspoređeno 40 ledolomaca, a očekuje se da će uskoro stići još 14 novih.

Sa druge strane, SAD raspolaže samo jednim funkcionalnim ledolomcem na Arktiku… Drugi je pokvaren…

Kako su ledolomci ključni za pristup surovim ledenim bespućima Arktika, SAD će morati da uloži najmanje milijardu dolara kako bi izgradila samo šest ledolomaca.

– Ledolomci su autoputevi Arktika, a Rusija poseduje super autoputeve, dok mi imamo prljave putiće, pune rupa –  smatra Saliven.

Arktik je ključno strateško područje

U pisanom upitniku, podnesenom američkom Kongresu, novi ministar odbrane general Džejms Matis, popularno nazvan „besni pas“, naveo je kako „Arktik predstavlja ključno strateško područje“.

– Rusija preduzima agresivne korake u povećavanju prisustva tamo. Razvoj i integraciju strategije za Arktik ću postaviti kao jedan od prioriteta – napisao je Matis Kongresu.

Ostaje otvoreno pitanje oko toga šta će Tramp na kraju odlučiti i kako će se stvari odvijati, s obzirom na zamršenu saveznu birokratiju i obećanje predsednika da će smanjiti potrošnju na odbranu. Ukoliko do poboljšanja odnosa između Vašingtona i Moskve krene kako je Tramp najavio, može se desiti da Putin iskoristi spušten gard nove administracije, i zagreje situaciju na severu, pre nego na jugu.

(http://foreignpolicy.com/)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Neće oni jedni na druge!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *