SVI SU U STRAHU: Ubijaju i siluju, otimaju mlade žene, svuda leže leševi…

SVI SU U STRAHU: Ubijaju i siluju, otimaju mlade žene, svuda leže leševi…

11 septembra 2014

boko Haram 833Boko Haram je pred vratima milionskog grada Maidugurija. Nigerijski vojnici se ne mogu odupreti islamistima koji se približavaju pa zato dezertiraju. A građani se osećaju ostavljeni na cedilu.

Noću ležim budan i čujem pucnjeve u daljini. Niko više ne može ni oka sklopiti, priča slušalac Dojče Velea iz Maidugurija, glavnog grada severnoistočne nigerijske savezne države Borno koja ima više od milion stanovnika. On želi ostati anoniman jer strahuje od grupe Boko Haram koja se svaki dan sve više približava Maiduguriju.

Islamisti gotovo svakodnevno osvajaju nove gradove. Kreću se u zaplenjenim vojnim vozilima, teraju u bijeg pripadnike nigerijske vojske i terorišu stanovništvo.

– Pripadnici grupe Boko Haram ubijaju i siluju. Otimaju mlade žene, svuda leže leševi – opisuje Ahmed Zana situaciju u gradu Bami udaljenom 70 kilometara.

Zana je zastupnik u nigerijskom Senatu, njegov birački okrug je Bama i okolina. Zvuči rezignirano dok priča, četiri dana nakon što je grad osvojen, kako su vojnici koji su želeli osloboditi Bamu na pola puta od Maidagure odustali: „Bili su preslabo naoružani i ostali su u Kondugi.“ I baš tamo, 40-ak kilometara od Maidagure prošlog je vikenda došlo do bitke sa grupom Boko Haram.

A nigerijska vojska? Moral vojnika je katastrofalan, naoružani su lošije od terorista.

– Jedan oficir mi je rekao kako je nemoćan protiv grupe Boko Haram. Boko Hram ima najsavremenije oružje, a vojska kalašnjikove – kaže novinar Šerif Alhasan za Dojče Vele. On je jedan od malobrojnih reportera koji se još usuđuju da budu na područjima za koja se vode borbe. Trenutno je u Mubiju. Grad se nalazi u saveznoj državi Adamavi i takođe bi mogao pasti u ruke Boko Harama koji nadire sa severa.

(Danas.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Gde su sada UN,NATO i ostali?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *