СВИ ТРАЖЕ ПОМОЋ ОД РУСА! Руска војска била највећи напријатељ, данас их сви називају пријатељима

SVI TRAŽE POMOĆ OD RUSA! Ruska vojska bila najveći naprijatelj, danas ih svi nazivaju prijateljima

28 marta 2020

Ruska pomoć je „preko potrebna“ u tekućoj borbi Italije protiv virusa Covid-19, izjavio je potpredsednik regiona Lombardije Fabricio Sala, nakon što je ta zemlja zabeležila svoj najgori jednodnevni skok u broju smrtnih slučajeva.

Sala je saopštio da prisustvo ruske vojske u Italiji dokazuje da je pandemija postala „problem celog sveta“ i da njene razmere ukazuju na to da zemlje „moraju da udruže svoju napore“ i da deluju „rame uz rame“ da bi je pobedili, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.Kontigent od 100 pripadnika ruske vojske stigao je u Italiju tokom vikenda nakon što je Rim zatražio pomoć Moskve u borbi protiv epidemije. Ruski vojnici suočavaju se s teškim poslom dok pomažu italijanskim medicinskim i vojnim snagama u Bergamu, epicentru epidemije koronavirusa u zemlji.

„Mnogo treba učiniti da bi se epidemija zadržala pod kontrolom“, izjavio je komandant italijanskih ABHO snaga Dario de Masi na zajedničkoj konferenciji za štampu u Lombardiji i dodao da je „situacija zaista kritična.“

Masi je saopštio da će saradnja sa ruskim medicinarima biti „obostrano korisna“ i da ćemo „moći da pomognemo našoj zemlji i preneti iskustva jedni drugima“. U petak su ruski medicinari obišli zdravstvene ustanove u Bergamu i sastavili listu hitnih mera za pomoć u obuzdavanju širenja virusa.

Ruski vojnici će prvo pružiti pomoć za 65 domova za starije osobe u Bergamu, koji pate od nedostatka kvalifikovanog osoblja, izjavio je zamenik komandanta ruskih ABHO snaga, Sergej Kikot.

Kada u gradu bude osnovana ruska terenska bolnica, lekari će tamo preseliti svoje aktivnosti, rekao je Kikot.

Do sada je u Italiju stiglo osam ruskih medicinskih timova, a svaki se sastoji od terapeuta, anesteziologa-reanimatora, epidemiologa i medicinskih sestara, kao i vojne jedinice, opremljene aparatima za dezinfekciju visokih performansi. Ruska vojska je dopremila i mobilnu laboratoriju koja omogućava brzu dijagnostiku koronavirusa i drugih bolesti.

Kikot je takođe opovrgao neke lažne vesti koje su kružile italijanskim medijima, gde se je navelo da je mnogo ruskog osoblja u Italiji oboljelo od „teških“ slučajeva koronavirusa. To „nije tačno“, a osoblje je „zdravo“ i „spremno za obavljanje svojih zadataka“, naglasio je on.

Ruski generalni konzul u Milanu, Aleksandar Nurizade, koji je takođe bio na konferenciji za novinare, rekao je da je tokom istorije „uvek bilo“ da Rusija dolazi u pomoć Italiji u krizi.

Nurizade je podsetio na zemljotres u Mesini 1908. godine kada su ruski mornari priskočili u pomoć stanovnicima grada. Isto tako, Rusija je bila tamo 2009. godine nakon razornog zemljotresa kako bi pomogla u spasavanju i obnovi, rekao je on, dodajući da sada „samo zajedničkim naporima“ može da se dobije bitka protiv Covid-19.

(vostok.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. petrovgrad says:

  Da traze pomoc od Rusa toga se setili. Da ukinu sankcije toga se jos nisu setili. Oko sankcija nesto ne mogu da se sete.

  • Milan Djokic says:

   Isto sam pomislio i pre nego što sam video tvoj komentar. I da su ukinuli sankcije ne bih im pomogao baš zbog toga. Jedino da dozvole gradnju vojne baze kao što NATO savez ima u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Onda može.

 2. Gagi says:

  Kada je to "Ruska vojska bila najveci neprijatelj" i kome. Mozda u II ratu kada ih je izginulo 28 000 000 da bi zaustavili divljacki projekat okupacije celog covecanstva.Ili je mozda bila neprijatelj kada je najurila Napoleona u svoju jazbinu, pritom je Ruska vojska popila kafu u Parizu i civilizovano se vratila u svoju zemlju. Vrlo dobro se zna koja to vojska pravi istorijske probleme covecanstvu otimajuci sve zivo po svetu. Vojska istoka uvek i samo cuva svoj suverinitet od pohlepnih ne napadajuci nikoga, vojska zapada napada koga stigne i otima sta god moze. Ima male razlike, zar ne.

  • Svetozar says:

   Oni koji ih danas nazivaju prijateljima, nekada su Rusi za njih bili najveći neprijatelji. Na to se misli u naslovu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *