СВИ У ЧУДУ: Амерички амбасадор се крсти са три прста! (ВИДЕО)

SVI U ČUDU: Američki ambasador se krsti sa tri prsta! (VIDEO)

11 novembra 2019

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri je snimljen u šetnji Kalemegdanom, i tom prilikom je sa svojom suprugom uživao na beogradskoj tvrđavi. On je sa Beograđanima odigrao partiju šaha, „provozao“ se čuvenom panoramom, ali činjenica da se u crkvi Ružici prekrstio po pravoslavnom običaju, sa tri prsta.

Ambasada SAD je taj snimak objavila na svojoj Fejsbuk stranici, uz komentar: „Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma.“Kakvi su običaji u situacijama prilikom ulaska u verske objekte drugih veroispovesti, razgovarali smo sa našim verskim analitičarem Draškom Đenovićem.

– Naravno da mora da ispoštuje običaje verske zajednice u čiji objekat ulazi, to je osnovna stvar. Naravno, isto važi i u suprotnom slučaju, ako ste pravoslavac i ulazite u katoličku crkvu, poželjno je da se prekrstite na katolički način. Kad ulazite u sinagogu vi stavljate kapa, ako ulazite u džamiju vi se izuvate. Nije bitno što vi niste pripadnik te verske zajednice, ukoliko ulazite u pravoslavnu crkvu, vi se krstite tako. Možete da ignorišete pravila, ali se to smatra nepristojnim – rekao je Đenović, pa pojasnio da li se to odnosi i na zvaničnike poput Godfrija.

– Kada su u pitanju visoki zvaničnici, niko od njih to ne zahteva i neće im zabraniti ulazak u crkvu ili neki drugi verski objekat, ali bez obzira na to, mora se obratiti pažnja i moraju se poštovati običaji domaće verske zajednice – pojasnio je Đenović.

Godfri, karijerni diplomata u klasi ministra-savetnika je od 2015. do 2019. godine bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi. Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu od 2012. do 2013. godine. Tokom svoje karijere duge skoro 40 godina, koja obuhvata službe u američkoj mornarici i Stejt departmentu, ambasador Godfri je postao stručnjak za srednje-evropske i južnoevropske poslove.

On je radio i kao direktor za Tursku i evroazijsku energetiku u Savetu za nacionalnu bezbednost u periodu od 2011. do 2012. godine i kao savetnik za političko-vojne poslove u Ambasadi SAD u Ankari od 2008. do 2011. godine. Bio je zamenik ambasadora u Ambasadi SAD u Jerevanu u Jermeniji od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu od 2001. do 2004. godine. Od 1998. do 2000. godine je radio u Kancelariji za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove, a od 1996. do 1997. godine u Groznom, u Rusiji, kao zamenik šefa OEBS-ove Grupe za pomoć u Čečeniji. U periodu od 1980. do 1992. godine je služio u Mornarici Sjedinjenih Država, uključujući i službe u Turskoj i Japanu. Učio je ruski jezik na Vojnom institutu za strane jezike u Montereju u Kaliforniji. Njegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Bio gospodin Godfri pravoslavac ili ne, to neće uticati na američku politiku prema Srbiji, koja se određuje u Stejt departmentu, a ne na „lokalnom“ nivou.

KOMENTARI7 komentara

 1. E.Lirsch says:

  I Omer Pasa (Mica) Latas se krstio s tri prsta. Sta ste hteli da ReKNete… BRE.

 2. petrovgrad says:

  On je pokazao gest poštovanja, kakvu politiku vodi o tome odlučuje onaj ko ga plaća. Svi dosad su nas javno ponižavali i vređali. U tome je poenta i Ja tako vidim. Ovaj gest je pozitivan.

 3. persida says:

  Teli su da reknu da ih Jamerikozac voli, inace se ne bi tako krstio. Srbin trazi ljubav na sve strane, a to se pretvorilo odavno u mentalnu bolest.

 4. Roy says:

  Kakve veze ima to kako se krsti? Od kad ste sa Peruna presli na presvetu Bogorodicu i krst od tada ste otisli u propast i jos se ponosite time. Jaka vam religija i krst. Slava Perunu, Svarogu i Svetom Vidu.

 5. Ja pametan, A ti? says:

  Ma super, kako god vi oćeš poštovani amerikanac, samo nas nemojte bombardovati i sankcionisati. A možete nam i pomoći, tako što nam nećete odmoći. Sve u svemu, naka vas Bog blagoslovi da shvatite da Srbiju ne dirate jer mi nikom zla nismo učinili osim sami sebi i svom narodu, a to inače mi redovno radimo, tako da je zaista "Gospode pomiluj", "Sveta Mati i svi sveci", ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo. Izvinte, ja malo zaspo uz tastaturu. Na zapadu ništa novo, pa nek idu tri psta.

 6. Milica says:

  " big deal"

 7. ARMAGEDON says:

  Američki epp.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *