СВИ У ШОКУ: ПУТИН ИГРА МНОГО КРУПНИЈУ ИГРУ

SVI U ŠOKU: PUTIN IGRA MNOGO KRUPNIJU IGRU

27 januara 2022

Tokom poslednjih nekoliko meseci, Putin je uvukao Bajdenovu administraciju u beskrajne taktičke igre koje su stavile Sjedinjene Države u defanzivu. Ovoga puta, Putinov cilj je krupniji od zatvaranja „otvorenih vrata“ NATO-a za Ukrajinu i zauzimanja teritorije — on želi da izbaci Sjedinjene Države iz Evrope, navela je u članku za Njujork tajms Fiona Hil, nekadašnja članica spoljnopoličkog tima bivših predsednika Džordža Buša i Baraka Obame i Donalda Trampa.

– Na NATO samitu NATO u aprilu 2008. godine. Putin je bio besan: Upravo je najavljeno da će se Ukrajina i Gruzija na kraju pridružiti alijansi. To je tada bila kompromisna formula koja će ublažiti zabrinutost naših evropskih saveznika — otvoreno obećanje da će se pridružiti bloku, ali bez određenog vremenskog okvira za članstvo.U to vreme, bila sam obaveštajac za Rusiju i Evroaziju, deo tima koji je obaveštavao predsednika Buša. Upozorili smo ga da će Putin korake za približavanje Ukrajine i Gruzije NATO-u smatrati provokativnim potezom, koji će verovatno izazvati preventivnu rusku vojnu akciju. Ali naša upozorenja nisu poslušana.U roku od četiri meseca, u avgustu 2008, Rusija je izvršila invaziju na Gruziju. Ukrajina je jasno i glasno shvatila poruku Rusije. Odustala je od članstva u NATO-u narednih nekoliko godina. Ali 2014. Ukrajina je želela da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, misleći da bi to mogao biti sigurniji put ka Zapadu. Moskva je ponovo udarila, optužujući Ukrajinu da želi da na zadnja vrata uđe u NATO, anektirala Krim i započela rat u regionu Donbasa. Slabe reakcije Zapada na invazije 2008. i 2014. ohrabrile su Putina.

Ovoga puta, Putinov cilj je krupniji od zatvaranja „otvorenih vrata“ NATO-a za Ukrajinu i zauzimanja više teritorije — on želi da izbaci Sjedinjene Države iz Evrope, kako bi mogao da kaže: „Zbogom, Ameriko. Pazi da te vrata ne udare na izlazu”.

Kao što sam shvatila tokom dve decenije posmatranja Putina i analiziranja njegovih poteza, njegove akcije su svrsishodne i njegov izbor da baci rukavicu u Ukrajini i Evropi je vrlo NAMERAN. On je lično opsednut istorijom i godišnjicama. Decembra 2021. navršilo se 30 godina od raspada Sovjetskog Saveza, kada je Rusija izgubila dominantnu poziciju u Evropi. Putin želi da Sjedinjene Države osete ukus istog gorkog leka koji je Rusija morala da proguta 1990-ih. On veruje da su Sjedinjene Države trenutno u istoj situaciji u kojoj je Rusija bila nakon raspada Sovjetskog Saveza: ozbiljno oslabljene kod kuće i u povlačenju u inostranstvu. On takođe misli da NATO nije ništa drugo do produžetak Sjedinjenih Država. Ruski zvaničnici i komentatori rutinski poriču bilo kakvu nezavisnu stratešku misao drugim članicama NATO-a. Dakle, kada je u pitanju alijansa, svi potezi Moskve su usmereni protiv Vašingtona.Devedesetih godina prošlog veka SAD i NATO su primorali Rusiju da povuče ostatke sovjetske vojske iz svojih baza u istočnoj Evropi, Nemačkoj i baltičkim državama. Putin želi da Sjedinjene Države urade slično. Iz perspektive Rusije, domaći problemi nakon četiri godine katastrofalnog predsedništva Donalda Trampa, kao i razdori koje je napravio sa saveznicima SAD, a potom i brzo povlačenje Amerike iz Avganistana, signaliziraju slabost. Ako Rusija bude dovoljno snažno pritiskala, Putin se nada da će moći da sklopi novi bezbednosni sporazum sa NATO-om i Evropom kako bi izbegao otvoreni sukob, a onda će doći red na Ameriku da ode, noseći sa sobom svoje trupe i projektile.

Ukrajina je i meta Rusije i izvor uticaja protiv Sjedinjenih Država. Tokom poslednjih nekoliko meseci, Putin je uvukao Bajdenovu administraciju u beskrajne taktičke igre koje su stavile Sjedinjene Države u defanzivu. Rusija premešta snage na granice Ukrajine, pokreće ratne igre i pojačava visceralni komentar.

U nedavnim zvaničnim dokumentima, zahtevala je čvrste garancije da Ukrajina (i druge bivše republike SSSR) nikada neće postati članica NATO-a, da se NATO povuče sa pozicija zauzetih posle 1997. godine, kao i da Amerika povuče sopstvene snage i oružje, uključujući svoje nuklearne rakete . Ruski predstavnici tvrde da Moskvi „ne treba mir po svaku cenu“u Evropi. Neki ruski političari čak predlažu mogućnost preventivnog udara na ciljeve NATO-a kako bi bili sigurni da znamo da su ozbiljni i da treba da ispunimo zahteve Moskve.Nedeljama su se američki zvaničnici okupljali da bi razmislili o ruskim zahtevima.A svo vreme, Putin i njegovi punomoćnici su pojačavali svoje izjave. Zvaničnici Kremlja nisu samo doveli u pitanje legitimnost američke pozicije u Evropi, već su postavili pitanja o američkim bazama u Japanu i njihovoj ulozi u azijsko-pacifičkom regionu. Oni su takođe nagovestili da bi mogli da isporuče hipersonične projektile na Kubi i Venecueli kako bi oživeli ono što Rusi nazivaju Karipskom krizom iz 1960-ih.

Putin je majstor da drugog prinudi da vuče poteze pod prisilom. On proizvodi na način koji mu omogućuje da pobedi, bez obzira šta iko drugi uradi. Pretnje i obećanja su u suštini jedno te isto. Putin može ponovo da izvrši invaziju na Ukrajinu, ili može da ostavi stvari tamo gde jesu i da samo konsoliduje teritoriju koju Rusija efektivno kontroliše na Krimu i Donbasu. Može da izazove nevolje u Japanu i pošalje hipersonične projektile na Kubu i Venecuelu. Ili ne, ako u Evropi stvari budu po njegovom.

Putin igra dužu, stratešku igru i zna kako da pobedi u taktičkoj borbi. On je Sjedinjene Države postavio tamo gde želi. Njegovo držanje i pretnje postavili su dnevni red u evropskim bezbednosnim debatama i privukli našu punu pažnju. Za razliku od predsednika Bajdena, Putin ne mora da brine o izborima na sredini mandata ili odbijanju sopstvene stranke ili opozicije. Putin se ne brine zbog loših članaka u štampi ili lošeg rejtinga u anketama. On nije deo političke stranke i razbio je rusku opoziciju. Kremlj je uglavnom ućutkao lokalnu, nezavisnu štampu. Putin će biti ponovo izabran 2024. godine, ali njegov jedini održiv protivnik, Aleksej Navaljni, zatvoren je u kaznenoj koloniji van Moskve.Dakle, Putin može da se ponaša kako želi, kada želi. Osim lošeg zdravlja, Sjedinjene Države će morati da se bore sa njim godinama koje dolaze. Upravo sada, svi znaci ukazuju na to da će Putin zaključati Sjedinjene Države u beskrajnu taktičku igru, uzeti još delova Ukrajine i iskoristiti sva trvenja i lomove u NATO-u i Evropskoj uniji. Za izlazak iz sadašnje krize potrebno je delovati, a ne reagovati. Sjedinjene Države treba da oblikuju diplomatski odgovor i da Rusiju usmere na uslove Zapada.

Naravno, Rusija ima neke legitimne brige o bezbednosti, a o evropskim bezbednosnim aranžmanima bi svakako moglo da se razsmisli na nov način posle 30 godina. Vašington i Moskva imaju mnogo tema za razgovor, o konvencionalnim i nuklearnim snagama, kao iu sajber domenu i na drugim frontovima. Ali dalja ruska invazija na Ukrajinu i rasparčavanje i neutralizacija Ukrajine ne mogu biti pitanje za američko-ruske pregovore niti stavka u evropskoj bezbednosti. Na kraju, Sjedinjene Države treba da pokažu Putinu da će se suočiti sa globalnim otporom, a agresija gospodina Putina će ugroziti političke i ekonomske odnose Rusije daleko izvan Evrope.

Suprotno Putinovoj premisi iz 2008. da Ukrajina „nije prava zemlja“, Ukrajina je punopravni član Ujedinjenih nacija od 1991. Još jedan ruski napad bi doveo u pitanje ceo sistem UN i ugrozio aranžmane koji garantuju članstvo u Ujedinjenim nacijama. suverenitet država od Drugog svetskog rata — slično invaziji Iraka na Kuvajt 1990. godine, ali u još većim razmerama. Sjedinjene Države i njeni saveznici, kao i sama Ukrajina, treba da iznesu ovo pitanje pred Ujedinjene nacije i iznesu ga pred Generalnu skupštinu kao i Savet bezbednosti. Čak i ako Rusija blokira rezoluciju, budućnost Ukrajine zaslužuje globalni odgovor. Sjedinjene Države takođe treba da izazovu zabrinutost u drugim regionalnim institucijama. Zašto Rusija pokušava da svoje sporove u Evropi odnese u Aziju i zapadnu hemisferu? Kakve veze ima Ukrajina sa Japanom,Gospodin Bajden je obećao da će Rusija „platiti visoku cenu“ ako bilo koja ruska vojska pređe granice Ukrajine. Ako gospodin Putin izvrši invaziju na Ukrajinu bez kaznene akcije Zapada i ostatka međunarodne zajednice, mimo finansijskih sankcija, onda će on postaviti presedan za buduće akcije drugih zemalja. Putin je već uračunao dodatne američke finansijske sankcije u svoje proračune. Ali on pretpostavlja da će neki saveznici u NATO-u nerado slediti ove sankcije i da će druge zemlje gledati na drugu stranu. Cenzura UN-a, široko rasprostranjeno i glasno protivljenje međunarodne zajednice i akcija zemalja van Evrope da pokvare svoje odnose sa Rusijom mogli bi da ga zaustave. Kovanje ujedinjenog fronta sa evropskim saveznicima i prikupljanje šire podrške trebalo bi da bude duža igra Amerike.

Fiona Hil je bila obaveštajni službenik za pitanja Rusije i Evroazije za predsednike Džordža Buša i Baraka Obamu i radila je u Savetu za nacionalnu bezbednost pod predsednikom Donaldom Trampom.

(Novosti)

KOMENTARI41 komentara

 1. Duca says:

  Kako radi čika gebels i mrtav... i posle gebelsa, gebels. Nije Gruzija napala na Abhaziju i mirotvorce, već Rusija Gruziju... Nije Rusija dala kredit Ukrajini kad ih je EU odje***, pa Janukoviču nije ostalo drugo nego da odustane od potpisa ugovora sa EU, posle čega su zapadni ukrajinci uz pomoć profašista koji su čuvani u nemačkoj (a gde bi inače) uz podršku amerike oborili vlast i pokušali da ubiju Janukoviča, već je Rusija bez razloga napala i otela krim. Pogrešna mi je prva rečenica, gebels je mala beba za ove.

  • Filip says:

   Ovo što se događa zapad bi odavno uradio da Rusi nisu stali čvrsto na svoje pozicije da isteruju zver iz brloga. Kvarnjački zapad to što radi je planirao odavno, ali nisu ništa preduzimali dokle god su se Rusi povlačili pred njihovim prikrivenim namerama. Rusi su izbegavali po svaku cenu da izazovu svetsku nesreću. Njih je osvestilo ono šta su učinili Srbima i shvatili da povlačenje znači slom Rusije. Zapad je dogurao cara do duvara.

   • Banco says:

    Au šta ova napriča. Najopasnije su ove poluistine. Slaboinformisana osoba lako nasedne na ovo. Evo svako nakon što pročita ovaj glupi fašistički tekst nek pogleda kog je datuma bio Majdanski prevrat (i šta je bio) a kog je datuma bilo prisajedinjenje Krima. Pametnom dosta.

  • Baki says:

   Duco, ne brabonjaj !!!

   • Duca says:

    !?!

  • Dragan says:

   UN treba da reaguju ukoliko Rusi napadnu Ukrajinu jer bi to poljuljalo međunarodni pravni poredak i ugrozilo suverenitet članica UN-a i dovelo u pitanje postojanja istih. Presedan nije bio napad NATO-a i protupravni akt na Jugislaviju❓❓❓ To je bilo prihvatljivo kao Sirija, kao Libija... Taj nivo političke svijesti zapada zaslužuje isti nivo licemjernog odgovora Rusije i Kine.

  • Voja says:

   Naša Duca Alisa u zemlji čuda. Duco da li si ti pila mastilo, jela govna,duvala ili šmrkala koku?😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 2. Dusko Popov says:

  Opet manipulacija ove nazovi sta god. Pa rusija nije pipnula Gruziju do njenog napada na Osetiju i Abhaziju. I to za vreme otvaranja olimpijskih igara! I sta bi? Prosli Rusi kroz tunel i gotovo! Daj fiona mazi druge neke.

 3. Rostand says:

  Lažljiva američka kurvetina po običaju.Pazi molim te serulja je zabrinuta za međunarodni poredak i suverenitet država.Ma marš u tri lepe đubretaro lažljiva.Konstantno ratujete,otimate teritorije,razvaljujete i pljačkate koga god možete i sad kad ste se svima popeli na glavu sjetila si se nekog međunarodnog prava kojeg ste davno razvalili.Nikakve vam gebelsovske laži neće proći,ili se urazumite ili idite dođavola.

  • Srbski vitez says:

   Bravo za komentar, apsolutno je tako! Ova kozetina kurveća misli da je ostatak sveta malouman pa će da "padne" na njene kozije nazovi analize a u stvari brutalno bezobrazne i ogavne laži i džukačko izvrtanje činjenica! Alo đubrovko kozija, za vas degenerične zapadne kretenoidne alavce i tupavce a iznad svega zlikovce, gospodin Putin je Car nad carevima, kralj nad kraljevima i čovek sa velikim Č!!! Svi zajedno na gomili niste mu ni do kolena!!! Bagro pogana, alava i bezobrazna!!!

   • Jelena says:

    Bravo za istinu o amerima. U filmu prohujalo sa Vihorom glavna glumica kaže :Krašću, ubijaću ali necu vise biti gladna". Eto slike Amerike koju su sami dali posle njihovog rata Sever - Jug.

  • Rahmanjinov says:

   Ti pogani Amerikanci i njihovi sateliti su 1999 godine ukinuli Međunarodno pravo, jer su BOMBARDOVALI Srbiju i Crnu Goru, i tako do dana današnjeg oni vode tu politiku JAČEG, ali prilike više nisu iste, i sad im taj zakon JAČEG, nikako ne odgovara, ali kako su radili i oni i njihovi sateliti tako će i proći.

   • Pravda says:

    Da pojasnim, kako su posejali tako ce da zanju.

  • Mexiko says:

   Bravo druže Svaka čast na komentaru.

   • Milorad says:

    Ako Putin protera Amere iz Evrope,Evropa se treba ujediniti I proglasiti Putina CAR EVROPE,dosta je vrsljanja Amera na nasem kontinentu,NEKA NAS PUSTE DA SAMI UREDJUJEMO SVOJU KUCU,

    • Danilo vladika says:

     Zato proterajmo malog, ružnog ruskog grinča iza Urala.

    • doktrina soka says:

     Putin se ne smatra Carem,on zeli da svaka drzava ima suverenitet i da zemljani zive u miru i dogovoru, jer jedino tako ce se sprecavati raratovi na kojima su se Anglosaksonci vekovima bogatili,taj mali otok u Atlanskom okeanu, a tako bogat,gde sunce nikada ne zalazi. Posto nista ne traje vecno,kao ni Sv. Rimsko Carstvo, i na zapadu mora da padne mrak.

   • Jelena says:

    Bravo za istinu o amerima. U filmu prohujalo sa Vihorom glavna glumica kaže :Krašću, ubijaću ali necu vise biti gladna". Eto slike Amerike koju su sami dali posle njihovog rata Sever - Jug.

  • Gaga says:

   Pravo u metu

 4. padre says:

  Ne može se analizirati, ako se postaviš kao, ja sam dobar a on je loš i sve što ja uradim je iz dobrih namera, a on to radi iz zlih!

 5. milorad5 says:

  ova glupšača misli da još uvek prolaze laži,izvrće dogadjaje i otvoreno LAŽE ili sakriva PRAVE dogadjaje koji su se dogodili na NAŠE OČI.Napad gruzijske armije na etničke ruse ona naziva ruskom agrsijom,a državni udar u režiji nato u kijevu se nije ni dogodio,a USA i NATO su "primorali" ruse da se povuku a nije to bio ugovor i dfogovr nego "pobeda","pobeda" kojoj je alternbativa bila nuk rat još TADA,što upravo znači da će biti SADA.Mislim da je ova kokoška ustvari UBEDJENA da je onako kako ona piše i to pokazuje samo nivo mentalnog kapaciteta današnjih službenika i uprave zapadne vojne hunte,svaki ozbiljan pokušaj analize sa eventualnim mogućim propagandnim poenima je van intelektualnog kapaciteta ove osobe.Sve što je ovaj "analaitičar" analizirao su propagandne bljuvotine po tabloidima,ali rat i ratne igre su REALNA priča i tu nema mesta fantazijama sitnih narkomana.

 6. Žarko says:

  A da li je iko toliko glup da očekuje istinu od CIA i Amera?

  • Gojko Bura says:

   Ja bi samo kratko na komentare koji su postavljeni . Nebi išao daleko , nista novo , ratovi poslednjih četrdesetak godina su pokazali šta je cilj NAT-o saveza . Ekonomska hegemonija bi se nastavila da nisupokretali neo nacizam koji je odavno tinjao u E vropi ... Medutim vremena su su se promenila . Njhova neprkosnovenos je bila u zamahu ...Tome je došao kraj ... kako god Evropa pripada azijskom kontinentu . Tako da više Amerikai njen savez vise nema sta da trazi na prostoru Evro azijskog kontinenta ....

 7. Branko says:

  Sve ovo govori da vi amerikanci nemate mu.a i ne smete da se suprotstavite rusima,nego samo jako galamite i u tu galamu pokušavate da uključite i ostatak sveta, a sve u nadi da će se Putin uplašiti. Biće gospodo da ste već izgubili a još nije ni počelo.

 8. Nemanja says:

  Draga Fiona, tvoja analiza je na nivou ucenika prvog razreda. Ali ko zna mozda ce se dopasti tvojim gazdama sto govori o njihovoj kompetentnosti da vode svoje zemlje i odlucuju o buducnosti covecanstva. Rusija moze samo da trlja ruke sto ima takve pacere sa druge strane. Fiona samo napred, do konacnog poraza.

 9. Gagi says:

  KO je to jednostrano pogazio dogovor sa Jalte o podeli pobebednickih interesnih sfera. Prvo je to krenulo u stampi, marginalizovali su na sve nacine ucesce i pobedu Rusije. Njihove milionske zrtve i razrusenu zemlju su preko noci zaboravili i jedino se oni proklamovali za pobednike nad fasizmom. Vrlo je interesantno prouciti, kako se to Hitler i uz ciju pomoc tako brzo vojno izdigao i postao sila koja pali po svetu. Takodje je vazno secanje, ko je pomagao fasistima da spasavaju zivote i nadju sigurno utociste, bas u toj demokratskoj i slobodoljubivoj genocidnoj drzavi. KO je odmah posle II rata abolirao fasisticke naucnike i uvrstio ih u svoje drzavne naucne timove. Sve se zna, jedino nije poznato, dokle ce vampiri da piju tudju krv. Izgleda da su Rusi najzad napravili kvalitetan glogov kolac.

 10. Raspeto Kosovo says:

  Ko pažljivo čita Istorijske čitanke,i nema zadnje namere,može jasno da vidi da Rusija NE POČINJE ratove nego ih ZAVRŠAVA.Odstupali su Rusi pred napoleonom,povlačili se pred hitlerom,do juče su aminovali pred natoom.Napoleona su jurili do pariža,hitlera do berlina,nato će juriti do brisela.Cena - preskupa,za sve.Ali,izgleda da ne može jeftinije.Ili neće oni koji su do sada prolazili jeftino - nadam se da će oni ovoga puta platiti glavnicu.Postoji pravda - to je na ruskom reč za istinu.

  • Zoran says:

   Mislis kao u Avganistanu?

  • DedaMraz says:

   Dobro zapazanje, svaka cast!

 11. Zunzara says:

  Ako Rusi prete Americi šta je uloga Amerike na ovom delu sveta?

 12. rz brzotrz says:

  Ameri nisu culi onu srpsku poslovicu da ALAVOM DUPETU MUDA SU MERA ,ali sad uce na tezi nacin,

  • Zoran says:

   Izgleda da Putin to niej cuo.

  • Alisa says:

   Ministarstvo Rusije..Gospodin Lavrov je jos u Oktobru 2021 uputio pismo ministrima Nemacke i Feancuske u vezi sa krizom u Donbasi i predlogom kako da se izadje iz teske situacije u kojoj civili ginu svakodnevno. Obojica su glatko odbila ruski predlog. Pa gospodo..kome nos para nebo..na kraju ore zemlju.Dosta su Rusi molili i pokusavali. Ginu deca ,ali zapad to voli. Voli da se proliva krv ruskih gradjana. Iskali ste..evo vam ga! Z..V

 13. horgos says:

  rat ne dovodi nigde bolje je da se dialoguje

 14. horgos says:

  bolje je da se dialogira nego da bude rat ,to ne donosi nikom nisto dobro

 15. Dragan Pik-pantalon says:

  Kad će rat?

 16. Duca says:

  Daj Bože snage Rusiji da odgurne sve te Anglo Saks zlotvore i da zavlada mir za ostatak sveta bar još koju deceniju.

 17. MIŠO says:

  Ameri su laganje i neistine, uzdigli na nivo religije ili nauke. po njihovom ako ne lupetaš gluposti nisi njihov. Zbog toga su Fiona, Bajden i ostali Bajdenčići najbolje kotirani Minhauzeni u leglu zvanom: SAD. U sestrinskom leglu (EU) situacija je ista. Po mom skromnom mišljenjusu svi oni su sebi obezbedili odgovarajuće mesto na djubrištu istorije.

 18. Frljana says:

  Ko laže taj i krade, a to ste vi gkupi ameri kučko zlobna nacistička. Da vrata su otvorna i vas će udariti po nosu. URA,URA,URA do pobede nad nacističkom EU,engeskom i AMERIKOM. Živeo CAR PUTIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *