СВИ У ШОКУ: ПУТИН ИГРА МНОГО КРУПНИЈУ ИГРУ

СВИ У ШОКУ: ПУТИН ИГРА МНОГО КРУПНИЈУ ИГРУ

27 јануара 2022

Током последњих неколико месеци, Путин је увукао Бајденову администрацију у бескрајне тактичке игре које су ставиле Сједињене Државе у дефанзиву. Овога пута, Путинов циљ је крупнији од затварања „отворених врата“ НАТО-а за Украјину и заузимања територије — он жели да избаци Сједињене Државе из Европе, навела је у чланку за Њујорк тајмс Фиона Хил, некадашња чланица спољнополичког тима бивших председника Џорџа Буша и Барака Обаме и Доналда Трампа.

– На НАТО самиту НАТО у априлу 2008. године. Путин је био бесан: Управо је најављено да ће се Украјина и Грузија на крају придружити алијанси. То је тада била компромисна формула која ће ублажити забринутост наших европских савезника — отворено обећање да ће се придружити блоку, али без одређеног временског оквира за чланство.У то време, била сам обавештајац за Русију и Евроазију, део тима који је обавештавао председника Буша. Упозорили смо га да ће Путин кораке за приближавање Украјине и Грузије НАТО-у сматрати провокативним потезом, који ће вероватно изазвати превентивну руску војну акцију. Али наша упозорења нису послушана.У року од четири месеца, у августу 2008, Русија је извршила инвазију на Грузију. Украјина је јасно и гласно схватила поруку Русије. Одустала је од чланства у НАТО-у наредних неколико година. Али 2014. Украјина је желела да потпише споразум о придруживању са Европском унијом, мислећи да би то могао бити сигурнији пут ка Западу. Москва је поново ударила, оптужујући Украјину да жели да на задња врата уђе у НАТО, анектирала Крим и започела рат у региону Донбаса. Слабе реакције Запада на инвазије 2008. и 2014. охрабриле су Путина.

Овога пута, Путинов циљ је крупнији од затварања „отворених врата“ НАТО-а за Украјину и заузимања више територије — он жели да избаци Сједињене Државе из Европе, како би могао да каже: „Збогом, Америко. Пази да те врата не ударе на излазу”.

Као што сам схватила током две деценије посматрања Путина и анализирања његових потеза, његове акције су сврсисходне и његов избор да баци рукавицу у Украјини и Европи је врло НАМЕРАН. Он је лично опседнут историјом и годишњицама. Децембра 2021. навршило се 30 година од распада Совјетског Савеза, када је Русија изгубила доминантну позицију у Европи. Путин жели да Сједињене Државе осете укус истог горког лека који је Русија морала да прогута 1990-их. Он верује да су Сједињене Државе тренутно у истој ситуацији у којој је Русија била након распада Совјетског Савеза: озбиљно ослабљене код куће и у повлачењу у иностранству. Он такође мисли да НАТО није ништа друго до продужетак Сједињених Држава. Руски званичници и коментатори рутински поричу било какву независну стратешку мисао другим чланицама НАТО-а. Дакле, када је у питању алијанса, сви потези Москве су усмерени против Вашингтона.Деведесетих година прошлог века САД и НАТО су приморали Русију да повуче остатке совјетске војске из својих база у источној Европи, Немачкој и балтичким државама. Путин жели да Сједињене Државе ураде слично. Из перспективе Русије, домаћи проблеми након четири године катастрофалног председништва Доналда Трампа, као и раздори које је направио са савезницима САД, а потом и брзо повлачење Америке из Авганистана, сигнализирају слабост. Ако Русија буде довољно снажно притискала, Путин се нада да ће моћи да склопи нови безбедносни споразум са НАТО-ом и Европом како би избегао отворени сукоб, а онда ће доћи ред на Америку да оде, носећи са собом своје трупе и пројектиле.

Украјина је и мета Русије и извор утицаја против Сједињених Држава. Током последњих неколико месеци, Путин је увукао Бајденову администрацију у бескрајне тактичке игре које су ставиле Сједињене Државе у дефанзиву. Русија премешта снаге на границе Украјине, покреће ратне игре и појачава висцерални коментар.

У недавним званичним документима, захтевала је чврсте гаранције да Украјина (и друге бивше републике СССР) никада неће постати чланица НАТО-а, да се НАТО повуче са позиција заузетих после 1997. године, као и да Америка повуче сопствене снаге и оружје, укључујући своје нуклеарне ракете . Руски представници тврде да Москви „не треба мир по сваку цену“у Европи. Неки руски политичари чак предлажу могућност превентивног удара на циљеве НАТО-а како би били сигурни да знамо да су озбиљни и да треба да испунимо захтеве Москве.Недељама су се амерички званичници окупљали да би размислили о руским захтевима.А сво време, Путин и његови пуномоћници су појачавали своје изјаве. Званичници Кремља нису само довели у питање легитимност америчке позиције у Европи, већ су поставили питања о америчким базама у Јапану и њиховој улози у азијско-пацифичком региону. Они су такође наговестили да би могли да испоруче хиперсоничне пројектиле на Куби и Венецуели како би оживели оно што Руси називају Карипском кризом из 1960-их.

Путин је мајстор да другог принуди да вуче потезе под присилом. Он производи на начин који му омогућује да победи, без обзира шта ико други уради. Претње и обећања су у суштини једно те исто. Путин може поново да изврши инвазију на Украјину, или може да остави ствари тамо где јесу и да само консолидује територију коју Русија ефективно контролише на Криму и Донбасу. Може да изазове невоље у Јапану и пошаље хиперсоничне пројектиле на Кубу и Венецуелу. Или не, ако у Европи ствари буду по његовом.

Путин игра дужу, стратешку игру и зна како да победи у тактичкој борби. Он је Сједињене Државе поставио тамо где жели. Његово држање и претње поставили су дневни ред у европским безбедносним дебатама и привукли нашу пуну пажњу. За разлику од председника Бајдена, Путин не мора да брине о изборима на средини мандата или одбијању сопствене странке или опозиције. Путин се не брине због лоших чланака у штампи или лошег рејтинга у анкетама. Он није део политичке странке и разбио је руску опозицију. Кремљ је углавном ућуткао локалну, независну штампу. Путин ће бити поново изабран 2024. године, али његов једини одржив противник, Алексеј Наваљни, затворен је у казненој колонији ван Москве.Дакле, Путин може да се понаша како жели, када жели. Осим лошег здравља, Сједињене Државе ће морати да се боре са њим годинама које долазе. Управо сада, сви знаци указују на то да ће Путин закључати Сједињене Државе у бескрајну тактичку игру, узети још делова Украјине и искористити сва трвења и ломове у НАТО-у и Европској унији. За излазак из садашње кризе потребно је деловати, а не реаговати. Сједињене Државе треба да обликују дипломатски одговор и да Русију усмере на услове Запада.

Наравно, Русија има неке легитимне бриге о безбедности, а о европским безбедносним аранжманима би свакако могло да се разсмисли на нов начин после 30 година. Вашингтон и Москва имају много тема за разговор, о конвенционалним и нуклеарним снагама, као иу сајбер домену и на другим фронтовима. Али даља руска инвазија на Украјину и распарчавање и неутрализација Украјине не могу бити питање за америчко-руске преговоре нити ставка у европској безбедности. На крају, Сједињене Државе треба да покажу Путину да ће се суочити са глобалним отпором, а агресија господина Путина ће угрозити политичке и економске односе Русије далеко изван Европе.

Супротно Путиновој премиси из 2008. да Украјина „није права земља“, Украјина је пуноправни члан Уједињених нација од 1991. Још један руски напад би довео у питање цео систем УН и угрозио аранжмане који гарантују чланство у Уједињеним нацијама. суверенитет држава од Другог светског рата — слично инвазији Ирака на Кувајт 1990. године, али у још већим размерама. Сједињене Државе и њени савезници, као и сама Украјина, треба да изнесу ово питање пред Уједињене нације и изнесу га пред Генералну скупштину као и Савет безбедности. Чак и ако Русија блокира резолуцију, будућност Украјине заслужује глобални одговор. Сједињене Државе такође треба да изазову забринутост у другим регионалним институцијама. Зашто Русија покушава да своје спорове у Европи однесе у Азију и западну хемисферу? Какве везе има Украјина са Јапаном,Господин Бајден је обећао да ће Русија „платити високу цену“ ако било која руска војска пређе границе Украјине. Ако господин Путин изврши инвазију на Украјину без казнене акције Запада и остатка међународне заједнице, мимо финансијских санкција, онда ће он поставити преседан за будуће акције других земаља. Путин је већ урачунао додатне америчке финансијске санкције у своје прорачуне. Али он претпоставља да ће неки савезници у НАТО-у нерадо следити ове санкције и да ће друге земље гледати на другу страну. Цензура УН-а, широко распрострањено и гласно противљење међународне заједнице и акција земаља ван Европе да покваре своје односе са Русијом могли би да га зауставе. Ковање уједињеног фронта са европским савезницима и прикупљање шире подршке требало би да буде дужа игра Америке.

Фиона Хил је била обавештајни службеник за питања Русије и Евроазије за председнике Џорџа Буша и Барака Обаму и радила је у Савету за националну безбедност под председником Доналдом Трампом.

(Новости)

KOMENTARI41 коментара

 1. Duca says:

  Kako radi čika gebels i mrtav... i posle gebelsa, gebels. Nije Gruzija napala na Abhaziju i mirotvorce, već Rusija Gruziju... Nije Rusija dala kredit Ukrajini kad ih je EU odje***, pa Janukoviču nije ostalo drugo nego da odustane od potpisa ugovora sa EU, posle čega su zapadni ukrajinci uz pomoć profašista koji su čuvani u nemačkoj (a gde bi inače) uz podršku amerike oborili vlast i pokušali da ubiju Janukoviča, već je Rusija bez razloga napala i otela krim. Pogrešna mi je prva rečenica, gebels je mala beba za ove.

  • Filip says:

   Ovo što se događa zapad bi odavno uradio da Rusi nisu stali čvrsto na svoje pozicije da isteruju zver iz brloga. Kvarnjački zapad to što radi je planirao odavno, ali nisu ništa preduzimali dokle god su se Rusi povlačili pred njihovim prikrivenim namerama. Rusi su izbegavali po svaku cenu da izazovu svetsku nesreću. Njih je osvestilo ono šta su učinili Srbima i shvatili da povlačenje znači slom Rusije. Zapad je dogurao cara do duvara.

   • Banco says:

    Au šta ova napriča. Najopasnije su ove poluistine. Slaboinformisana osoba lako nasedne na ovo. Evo svako nakon što pročita ovaj glupi fašistički tekst nek pogleda kog je datuma bio Majdanski prevrat (i šta je bio) a kog je datuma bilo prisajedinjenje Krima. Pametnom dosta.

  • Dragan says:

   UN treba da reaguju ukoliko Rusi napadnu Ukrajinu jer bi to poljuljalo međunarodni pravni poredak i ugrozilo suverenitet članica UN-a i dovelo u pitanje postojanja istih. Presedan nije bio napad NATO-a i protupravni akt na Jugislaviju❓❓❓ To je bilo prihvatljivo kao Sirija, kao Libija... Taj nivo političke svijesti zapada zaslužuje isti nivo licemjernog odgovora Rusije i Kine.

  • Voja says:

   Naša Duca Alisa u zemlji čuda. Duco da li si ti pila mastilo, jela govna,duvala ili šmrkala koku?😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 2. Dusko Popov says:

  Opet manipulacija ove nazovi sta god. Pa rusija nije pipnula Gruziju do njenog napada na Osetiju i Abhaziju. I to za vreme otvaranja olimpijskih igara! I sta bi? Prosli Rusi kroz tunel i gotovo! Daj fiona mazi druge neke.

 3. Rostand says:

  Lažljiva američka kurvetina po običaju.Pazi molim te serulja je zabrinuta za međunarodni poredak i suverenitet država.Ma marš u tri lepe đubretaro lažljiva.Konstantno ratujete,otimate teritorije,razvaljujete i pljačkate koga god možete i sad kad ste se svima popeli na glavu sjetila si se nekog međunarodnog prava kojeg ste davno razvalili.Nikakve vam gebelsovske laži neće proći,ili se urazumite ili idite dođavola.

  • Srbski vitez says:

   Bravo za komentar, apsolutno je tako! Ova kozetina kurveća misli da je ostatak sveta malouman pa će da "padne" na njene kozije nazovi analize a u stvari brutalno bezobrazne i ogavne laži i džukačko izvrtanje činjenica! Alo đubrovko kozija, za vas degenerične zapadne kretenoidne alavce i tupavce a iznad svega zlikovce, gospodin Putin je Car nad carevima, kralj nad kraljevima i čovek sa velikim Č!!! Svi zajedno na gomili niste mu ni do kolena!!! Bagro pogana, alava i bezobrazna!!!

   • Jelena says:

    Bravo za istinu o amerima. U filmu prohujalo sa Vihorom glavna glumica kaže :Krašću, ubijaću ali necu vise biti gladna". Eto slike Amerike koju su sami dali posle njihovog rata Sever - Jug.

  • Рахмањинов says:

   Ти погани Американци и њихови сателити су 1999 године укинули Међународно право, јер су БОМБАРДОВАЛИ Србију и Црну Гору, и тако до дана данашњег они воде ту политику ЈАЧЕГ, али прилике више нису исте, и сад им тај закон ЈАЧЕГ, никако не одговара, али како су радили и они и њихови сателити тако ће и проћи.

   • Pravda says:

    Da pojasnim, kako su posejali tako ce da zanju.

   • Milorad says:

    Ako Putin protera Amere iz Evrope,Evropa se treba ujediniti I proglasiti Putina CAR EVROPE,dosta je vrsljanja Amera na nasem kontinentu,NEKA NAS PUSTE DA SAMI UREDJUJEMO SVOJU KUCU,

    • Danilo vladika says:

     Zato proterajmo malog, ružnog ruskog grinča iza Urala.

    • doktrina soka says:

     Putin se ne smatra Carem,on zeli da svaka drzava ima suverenitet i da zemljani zive u miru i dogovoru, jer jedino tako ce se sprecavati raratovi na kojima su se Anglosaksonci vekovima bogatili,taj mali otok u Atlanskom okeanu, a tako bogat,gde sunce nikada ne zalazi. Posto nista ne traje vecno,kao ni Sv. Rimsko Carstvo, i na zapadu mora da padne mrak.

   • Jelena says:

    Bravo za istinu o amerima. U filmu prohujalo sa Vihorom glavna glumica kaže :Krašću, ubijaću ali necu vise biti gladna". Eto slike Amerike koju su sami dali posle njihovog rata Sever - Jug.

 4. padre says:

  Ne može se analizirati, ako se postaviš kao, ja sam dobar a on je loš i sve što ja uradim je iz dobrih namera, a on to radi iz zlih!

 5. milorad5 says:

  ova glupšača misli da još uvek prolaze laži,izvrće dogadjaje i otvoreno LAŽE ili sakriva PRAVE dogadjaje koji su se dogodili na NAŠE OČI.Napad gruzijske armije na etničke ruse ona naziva ruskom agrsijom,a državni udar u režiji nato u kijevu se nije ni dogodio,a USA i NATO su "primorali" ruse da se povuku a nije to bio ugovor i dfogovr nego "pobeda","pobeda" kojoj je alternbativa bila nuk rat još TADA,što upravo znači da će biti SADA.Mislim da je ova kokoška ustvari UBEDJENA da je onako kako ona piše i to pokazuje samo nivo mentalnog kapaciteta današnjih službenika i uprave zapadne vojne hunte,svaki ozbiljan pokušaj analize sa eventualnim mogućim propagandnim poenima je van intelektualnog kapaciteta ove osobe.Sve što je ovaj "analaitičar" analizirao su propagandne bljuvotine po tabloidima,ali rat i ratne igre su REALNA priča i tu nema mesta fantazijama sitnih narkomana.

 6. Žarko says:

  A da li je iko toliko glup da očekuje istinu od CIA i Amera?

  • Gojko Bura says:

   Ja bi samo kratko na komentare koji su postavljeni . Nebi išao daleko , nista novo , ratovi poslednjih četrdesetak godina su pokazali šta je cilj NAT-o saveza . Ekonomska hegemonija bi se nastavila da nisupokretali neo nacizam koji je odavno tinjao u E vropi ... Medutim vremena su su se promenila . Njhova neprkosnovenos je bila u zamahu ...Tome je došao kraj ... kako god Evropa pripada azijskom kontinentu . Tako da više Amerikai njen savez vise nema sta da trazi na prostoru Evro azijskog kontinenta ....

 7. Branko says:

  Sve ovo govori da vi amerikanci nemate mu.a i ne smete da se suprotstavite rusima,nego samo jako galamite i u tu galamu pokušavate da uključite i ostatak sveta, a sve u nadi da će se Putin uplašiti. Biće gospodo da ste već izgubili a još nije ni počelo.

 8. Nemanja says:

  Draga Fiona, tvoja analiza je na nivou ucenika prvog razreda. Ali ko zna mozda ce se dopasti tvojim gazdama sto govori o njihovoj kompetentnosti da vode svoje zemlje i odlucuju o buducnosti covecanstva. Rusija moze samo da trlja ruke sto ima takve pacere sa druge strane. Fiona samo napred, do konacnog poraza.

 9. Gagi says:

  KO je to jednostrano pogazio dogovor sa Jalte o podeli pobebednickih interesnih sfera. Prvo je to krenulo u stampi, marginalizovali su na sve nacine ucesce i pobedu Rusije. Njihove milionske zrtve i razrusenu zemlju su preko noci zaboravili i jedino se oni proklamovali za pobednike nad fasizmom. Vrlo je interesantno prouciti, kako se to Hitler i uz ciju pomoc tako brzo vojno izdigao i postao sila koja pali po svetu. Takodje je vazno secanje, ko je pomagao fasistima da spasavaju zivote i nadju sigurno utociste, bas u toj demokratskoj i slobodoljubivoj genocidnoj drzavi. KO je odmah posle II rata abolirao fasisticke naucnike i uvrstio ih u svoje drzavne naucne timove. Sve se zna, jedino nije poznato, dokle ce vampiri da piju tudju krv. Izgleda da su Rusi najzad napravili kvalitetan glogov kolac.

 10. Распето Косово says:

  Ко пажљиво чита Историјске читанке,и нема задње намере,може јасно да види да Русија НЕ ПОЧИЊЕ ратове него их ЗАВРШАВА.Одступали су Руси пред наполеоном,повлачили се пред хитлером,до јуче су аминовали пред натоом.Наполеона су јурили до парижа,хитлера до берлина,нато ће јурити до брисела.Цена - прескупа,за све.Али,изгледа да не може јефтиније.Или неће они који су до сада пролазили јефтино - надам се да ће они овога пута платити главницу.Постоји правда - то је на руском реч за истину.

 11. Зунзара says:

  Ако Руси прете Америци шта је улога Америке на овом делу света?

 12. rz brzotrz says:

  Ameri nisu culi onu srpsku poslovicu da ALAVOM DUPETU MUDA SU MERA ,ali sad uce na tezi nacin,

  • Zoran says:

   Izgleda da Putin to niej cuo.

  • Alisa says:

   Ministarstvo Rusije..Gospodin Lavrov je jos u Oktobru 2021 uputio pismo ministrima Nemacke i Feancuske u vezi sa krizom u Donbasi i predlogom kako da se izadje iz teske situacije u kojoj civili ginu svakodnevno. Obojica su glatko odbila ruski predlog. Pa gospodo..kome nos para nebo..na kraju ore zemlju.Dosta su Rusi molili i pokusavali. Ginu deca ,ali zapad to voli. Voli da se proliva krv ruskih gradjana. Iskali ste..evo vam ga! Z..V

 13. horgos says:

  bolje je da se dialogira nego da bude rat ,to ne donosi nikom nisto dobro

 14. Duca says:

  Daj Bože snage Rusiji da odgurne sve te Anglo Saks zlotvore i da zavlada mir za ostatak sveta bar još koju deceniju.

 15. Dushan Hadnadjev says:

  Напад је једини начин одбране, то је права ствар бар у шах игри.

 16. MIŠO says:

  Ameri su laganje i neistine, uzdigli na nivo religije ili nauke. po njihovom ako ne lupetaš gluposti nisi njihov. Zbog toga su Fiona, Bajden i ostali Bajdenčići najbolje kotirani Minhauzeni u leglu zvanom: SAD. U sestrinskom leglu (EU) situacija je ista. Po mom skromnom mišljenjusu svi oni su sebi obezbedili odgovarajuće mesto na djubrištu istorije.

 17. Frljana says:

  Ko laže taj i krade, a to ste vi gkupi ameri kučko zlobna nacistička. Da vrata su otvorna i vas će udariti po nosu. URA,URA,URA do pobede nad nacističkom EU,engeskom i AMERIKOM. Živeo CAR PUTIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u