Svi već zavide floti Er Srbije

Svi već zavide floti Er Srbije

2 avgusta 2013

Air SerbiaJAT ervejz“ odlazi u istoriju. Sporazumom, na kojem nam danas zavide sve zemlje u regionu, Srbija je dobila „Etihad“ za strateškog partnera, a za samo 12 meseci imaće nacionalnu avio-kompaniju, koja će ostvarivati profit, a državi kao većinskom vlasniku od 51 odsto, donositi zaradu i puniti budžet.

Putnici „Er Srbije“ voziće se od oktobra najmodernijim avionima. Putničke kabine biće uređene po najsavremenijim standardima, koji do sada nisu viđeni na letovima iz Beograda. Stiže deset novih „erbasova“ i otvara se 12 novih linija. „Etihad“ je u četvrtak preuzeo i upravljanje srpskom nacionalnom avio-kompanijom na period od pet godina.

– Danas postavljamo srpski avion na pisti za uzletanje – rakao je u četvrtak Aleksandar Vučić, prvi potredsednik Vlade Srbije, koji je u ime države potpisao ovaj istorijski ugovor sa Džejmsom Hoganom, predsednikom „Etihada“. – Naš ugovor sa „Etihadom“, uglednim, moćnim i velikim partnerom, omogućava Srbiji značajno tehnološko i poslovno unapređenje. Sa srpskom nacionalnom avio-kompanijom i flotom novih aviona regionalno tržište od oko 30 miliona potencijalnih putnika dobija pouzdanog i najsavremenijeg prevoznika do značajnih destinacija u Evropi i svetu. Zahvaljujem partnerima iz „Etihada“ koji veruju u srpske pilote, mehaničare, našu pamet, mlade ljude, tradiciju i našu spremnost da savladamo sve lekcije modernog biznisa. Mi to poverenje moramo da opravdamo, jer će se od danas rad meriti po kriterijumima najrazvijenijeg dela sveta.

Kada je reč o floti, Hogan je najavio da deset starih „boinga“ odlazi iz „Jata“. Najpre će se na lizing obezbediti deset „erbasova“ E 319, i to od trećeg kvartala ove godine. Dugoročno, plan je da se u narednih 24-36 meseci kupe još moderniji avioni „Erbasa“ ili „Boinga“, i to A320 NEO i B 737 MAH. Novi generalni direktor nacionalne avio-kompanije Dane Kondić kaže da je njegov cilj transformacija dosadašnjeg „Jat ervejza“ u profitabilno, stabilno i snažno preduzeće.

Uz 12 novih destinacija za „Er Srbiju“ u Africi, Evropi i na Bliskom istoku, koje će biti dodate sadašnjoj mreži od 33 grada ka kojima „Jat“ već redovno leti, srpski avio-prevoznik će ubuduće imati 45 redovnih linija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *