СВИМА ЈЕ ЈАСНО, под Бајденом још ће бити БОМБАРДОВАЊА ШИРОМ СВЕТА

СВИМА ЈЕ ЈАСНО, под Бајденом још ће бити БОМБАРДОВАЊА ШИРОМ СВЕТА

25 новембра 2020

Америчка спољна политика под палицама Ентонија Блинкена и Џека Саливена, виђених на позицијама америчког државног секретара и саветника за националну безбедност, значиће више глобалних интервенција и операција промене режима, у стилу Била Клинтона и Барака Обаме, сматра Џорџ Семјули са Института за глобалну политику у Лондону.



Блинкен је имао истакнуту спољнополитичку улогу и у администрацијама некадашњих председника САД Била Клинтона и Барака Обаме, док је Саливен био део Обамине администрације.

Медији иза којих стоје демократе, није изненађујуће, узбуђени су одабиром Џоа Бајдена, кога су медији већ прогласили новоизабраним председником. Бајден је дугогодишњег саветника за националну безбедност, Блинкена изабрао за државног секретара. Заједно са одабиром Саливена, ова именовања наводно сигнализирају обнављање „интернационализма“ и „глобалног партнерства“ као водећих принципа америчке спољне политике, наводи Семјули.

Медији подилазе лажном интернационализму

Блинкен, „бранилац глобалних савеза“, према речима Њујорк тајмса, помоћи ће у смиривању америчких дипломата и глобалних лидера након четворогодишње стратегије рикошетирања Трампове администрације и националистичког разметања. За Вашингтон пост, Блинкеново именовање било би испуњење Бајденових завета да ће поново саставити глобалне савезе и довести Сједињене Државе на истакнутији положај на светској сцени.

Гардијан је објавио да су именовани: „… посвећени интернационалисти, за разлику од Трампове ере, која је видела уговоре и споразуме на ломачи, као и порозне односе са традиционалним савезницима под паролом „Прво Америка“, за коју је Бајден током кампање рекао да заправо значи да Америка остаје сама“.

Порука је, сматра Семјули, следећа: Стручњаци за спољну политику су се вратили и савезници Америке могу бити сигурни да ће се Сједињене Државе поново према њима односити са учтивошћу и поштовањем. Али, то је заблуда. Блинкен има каријеру америчког интервенционисте, као и Саливен. Мишљења других земаља вреди размотрити само ако се подударају са ставовима креатора политике САД. Ако се не подударају, онда могу бити одбачени, наводи аутор.

Рат против Србије

Никада овај аксиом није био сликовитије приказан него током дуготрајног рата Клинтонове администрације против Срба током 1990-их. Клинтонова администрација, чији је Блинкен био важан члан, омогућила је долазак међународних џихадистичких терориста, укључујући једног Осаму бин Ладена, у Босну. Нико од наводно најближих савезника Вашингтона није упитан шта мисли о овој политици увођења исламског тероризма у Европу. Ричард Холбрук, бивши помоћник државног секретара за европска и канадска питања у администрацији Клинтона, накнадно се похвалио ефикасношћу ове политике.

Након тога, Клинтонова администрација помогла је у наоружавању и обуци такозване Ослободилачке војске Косова. Надала се да ће терористичка кампања ОВК у Југославији натерати власти у Београду на исхитрене потезе. Очекивана хуманитарна катастрофа тада би могла да се искористи за покретање НАТО бомбардовања Југославије. Када је Београд није прихватио мамац, Клинтонова администрација – у којој је Блинкен у то време био специјални помоћник председника Клинтона и виши директор за европске послове у Савету за националну безбедност – морала је да измисли изговор за бомбардовање. То је било одбијање југословенске владе да потпише косовски мировни пспоразум у Рамбујеу. Југословенска влада добила је ултиматум: прихватите амерички нацрт или се суочите са НАТО бомбардовањем. У овај пакет ушао је и злогласни Анекс Б, који је НАТО-у даје неограничена права да се креће где год пожели по целој територији Југославије и ужива потпуни имунитет.

Клинтонова администрација обманула је америчку јавност скривајући детање из Анекса Б, као и ултиматум који је поставила у Рамбујеу. Касније, када је НАТО бомбардовање покренуло потпуно предвидљив избеглички ток са Косова, Клинтонова администрација је тврдила – опет обмањујуће – да је НАТО покренуо бомбардовање као одговор на српске покушаје протеривања албанског становништво са Косова. Та тврдња није имала никаквог смисла. Избеглички талас са Косова догодио се тек након почетка НАТО бомбардовања.

Блинкен је имао интегралну улогу у организовању НАТО бомбардовања. Изгледа да му није сметало што је Клинтонова администрација одбила да тражи одобрење Савета безбедности УН за употребу силе против Југославије.



„Заштита цивила“ у Либији

Блинкеново необазирање на међународне институције било је итекако доказано и током бомбашког напада Обамине администрације на Либију 2011. године. Блинкен, у то време Бајденов саветник за националну безбедност, био је одушевљени заговорник бомбардовања. Ипак је дошло до проблема. Бомбардовање је наводно покренуто како би се спасили становници Бенгазија који су наводно били у опасности због снага председника Моамера Гадафија. Међутим, Резолуција 1973, коју су САД и НАТО користиле да оправдају напад, само је дала индтрукције државама чланицама УН-а „да предузму све неопходне мере … како би заштитиле цивиле и подручја насељена цивилима под претњом напада“. Није речено да такве „мере“ треба да укључују бомбардовање. Још мање је резолуција овластила САД и НАТО да користе бомбардовање како би срушили Гадафија. Ипак, дуго након што је нестала било која замислива претња за становнике Бенгазија, настављено је бомбардовање које је трајало све до бруталног погубљења Гадафија, ратног злочина у којем је НАТО активно учествовао.

„Премало учињеног“ у Сирији

Чим је Гадафи збачен и Либија бачена у хаос, Обамина администрација је преусмерила пажњу на Сирију, тражећи начин да тамо такође сруши легалну владу. Алати које је применила били су познати. ЦИА је била овлашћена да сарађује са арапским обавештајним службама у наоружавању и обуци побуњеника који желе да свргну владу председника Башара Асада. Непотребно је рећи да је оружје зачас стигло у руке најгорих и најфанатичнијих џихадиста. Чинило се да је Сирија на ивици да падне под утицај Исламске државе. Чудно је, али једина Блинкенова жал због акција у Сирији је што Обамина администрација није учинила више како би обезбедила свргавање Асада.

У интервјуу који је дао раније ове године, Блинкен је јасно рекао да је промена режима у Сирији и даље на његовом дневном реду.

О Русији

Све већ виђено требало би очекивати и када је Русија у питању. Блинкен понавља буквално све познате фразе Демократске странке: Русија се умешала у изборе 2016. године, председник Доналд Трамп је задивљен руским председником Владимиром Путином, Русија је уценила главе америчких војника у Авганистану, Русија је напала Украјину… Блинкен се залагао за слање смртоносног оружја у Украјину. „Председник Бајден би се суочио са господином Путином због његових агресија, не би га пригрлио“, рекао је Блинкен.

Спољна политика коју ће водити Блинкен несумњиво ће значити обилну употребу познатог оружја за промену режима у америчком арсеналу: бомбе, крстареће ракете, испоруке оружја џихадистичким и неонацистичким групама за вођење посредничких ратова, економске санкције, пројекти лажног цивилног друштва, наводи Семјули.

Улога међународних организација које Блинкен хвали биће само стављање потписа на америчке пројекте.

„Савезници“ који сада навијају за повратак „професионалаца“ можда ће ускоро имати разлога за жаљење због свог ентузијазма док се избеглички таласи са Блиског истока враћају на ниво из 2015. године као одговор на политику Бајденове администрације о поновном покретању рата за промену режима у Сирији.

Уколико сукоб са Русијом ескалира око Украјине или Балтика или Кавказа, ови „савезници“ могу се с носталгијом осврнути на Трампову еру када се Америка углавном бавила сопственим националним интересима, закључује Џорџ Семјули у ауторском тексту за РТ.

(Спутњик)

KOMENTARI



7 коментара

 1. rade says:

  Ko ima ruski s-300/400 za njega nema bojazni.

  • 1389 says:

   S300/400 ne pomaže, budučnost ratovanja nije u raketama, nego u hemiji. Biolaboratoriji koji okružuju Rusiju prete da unište celokupno Slovansko poreklo svih slovena gde god se oni nalazili. Anglosaksonci su uspeli da razviju virus, koji ubija sve potomce slovena (Srba, Rusa, Bugara, Rumuna, Ukrajinaca, Belorusa, Crnogoraca, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, Grka, Litvanaca, Estonaca, Armenijaca) itd... Rusi su zakasnili i nema jim pomoči, kao što nema nama. Jedini spas koji može da spasi Slovane su Kina ili Indija, ostali su največji neprijatelji Slovanskog naroda. S300/400 rakete ne donose pobedu, ako nema ko da jih upotrebljava, u nedelju dana mogu iz Laboratorija da ubijo 100 miliona ljudi bez ikakvog početka ratovanja. To Rusi znaju, zato su se i ućutkali.

   • Милан says:

    Нису се Руси ућутали, него раде. > "Русија своје јужне границе претвара у непробојни `зид` за туђе авионе и дронове", објављено 24.11.2020. РУСИЈА дуж својих јужних граница распоређује своје модерне мултифункционалне системе за електронско ратовање. Сасвим прецизно: распоређује системе „Палантин“ који успешно гуше не само мобилну телефонију и радио комуникације, већ и канале за контролу дронова. Ти системи су у стању и да у своје деловање инкорпорирају и остале уређаје за електронско ратовање, тако да заједно чине јединствену мрежу. Русија сада све своје батаљоне за електронско ратовање у Јужном војном округу опрема „Палантинима“ који успешно ослепљују и онеспособљавају и веома мале дронове. Што је још важније, веома успешно ометају и радио-релејне станице и сателитске земаљске терминале. „Палантин“ је први пут тестиран пре годину дана на вежби у близини Вороњежа. Потврдило се да онемогућују и ефикасно ометају и гуше комуникације у зони до 1.000 км и да штите сопствене трупе од употребе противничког високопрецизног оружја. У Јужни војни округ почели су да стижу и други модерни системи за електронско ратовање. Ускоро ће стићи и хеликоптери за електронско ратовање Ми-8МТПР-1 са системом „Ричаг-АВ“. Дизајнирани су за `сакривање` авиона од непријатељских радара и заштиту од противавионских и авионских ракета. Московски војни стручњак Владислав Шуригин је поводом свега рекао: „Није тајна да је `Палантин` створен да би, пре свега, гушио и онеспособљавао најновије војне комуникационе системе НАТО. Али, испоставило се да је толико свестран да може да обавља и друге задатке. Његова способност да `избацује из игре` дронове било које класе биће посебно важна“. „Не треба се чуди што управо Јужни војни округ масовно добија најновију опрему за електронско ратовање. Ту се налази већина тачака судара интереса Русије са Западом, као и са постсовјетским државама. Довољно је споменути Крим, Абхазију и Јужну Осетију. Поврх све, средства за електронско ратовање представљају одбрамбено оружје“. „Палантини“ су способни да `угуше` комплетну тактичку радио везу непријатеља у дијапазону ултракратких и кратких таласа. Њихова најважнија карактеристика је способност ефикасног деловања против савремених и перспективних радио станица које су способне да флексибилно мењају своје фреквенције и алгоритме рада - такозваних софтверски дефинисаних радио-система. Софтвер „Палантина“ омогућава и пријем и интегрисање информација из различитих извора за електронско ратовање и електронску шпијунажу и њихов пренос вишим војним инстанцама. То ће омогућавати да онлајн прате ситуацију и одлучују о синхронизованој употреби различитих машина за електронско ратовање. „Палантини“ су – тврди руско Министарство одбране – у стању да функционишу и у широкопојасном режиму и да постављају циљане сметње на одређеним правцима и према одређеним радио-сигналима. Могу да „угуше“цело подручје или се супротставе одређеном предајнику или пријемнику. „Палантини“ су у себи објединили функције радио-ометача и електронске шпијунаже. У стању су не само да открију беспилотну летелицу која се приближава, него и да израчунају приближне координате њеног оператера, а затим да угасе контролни сигнал између њега и дрона, чинећи сам дрон беспомоћним. -„Палантини“ су важни за заштиту од беспилотних летелица, - каже војни историчар Дмитриј Болтенков. - Рат у Карабаху је проблем борбе са њима подигао на нови ниво. Данас чак и државе које нису војно најнапредније могу имати флоту опасних беспилотних летелица и малих дронова-камиказа којима се не може парирати са застарелом опремом.

   • Milan says:

    Dronovi su sad najveća opasnost. "Danas čak i države koje nisu vojno najnaprednije mogu imati flotu opasnih bespilotnih letelica i malih dronova-kamikaza kojima se ne može parirati sa zastarelom opremom."

 2. Slobodanka says:

  Bajden će pokrenuti ratove, ali koliko dugo će moći da ih vodi? Sjedinjenim am. državama, i ne samo njima, preti pucanje finansijskog balona. Više u tekstu "Bilo je zaduživanja, ali ne ovakvog: Preti svetski cunami i pucanje balona — niko neće biti pošteđen ANALIZE I MIŠLJENJA 24.11.2020 Dužnički cunami će pogoditi sve, i bogate i zemlje u razvoju, jer će zaduživanje i dalje trajati, uz verovatnoću da će se sve završiti pucanjem balona kada nagomilani krediti ne budu mogli da budu servisirani. Bilo je i ranije zaduživanja, ali ne ovakvog jer sada nema proizvodnje ni usluga, na osnovu čega bismo mogli da se nadamo boljem ishodu. Ove crne prognoze ekonomiste Miroslava Jovanovića sa Instituta za globalne studije Univerziteta u Ženevi odgovor su na pitanje Sputnjika kako vidi nove podatke prema kojima će globalni dug do kraja godine dostići rekordnih 277.000 milijardi dolara usled daljih troškova vlada i kompanija zbog pandemije virusa korona...

 3. Slobodanka says:

  Kakvi novi ratovi Americi su sada potrebni? Oni u kojima bi sem gole i brze pobede imala šta poveće da opljačka. Poput bogatstava u Iranu, Venecueli, i još ponegde. To će teško ostvariti. Dakle najverovatnije videćemo i nove ratove i ubrzo pucanje finansijskog balona. Setimo se ... otac Tadej > Amerika će pući kao balon i tada će se i nama osmehnuti sreća ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u