СВИМА ЈЕ СВЕ ЈАСНО – ПАПА ФРАНЦИСКО КРИТИКОВАО ЗАПАД И ДЕМОКРАТИЈУ

SVIMA JE SVE JASNO – PAPA FRANCISKO KRITIKOVAO ZAPAD I DEMOKRATIJU

8 jula 2024

DEMOKRATIJA je u žalosnom stanju u mnogim delovima sveta – rekao je papa Francisko na godišnjem rimokatoličkom kongresu o socijalnim pitanjima.

Pritom je naglasio: „Jasno je da demokratija nije u dobrom stanju u današnjem svetu. Ravnodušnost je rak demokratije“.Napomenuoje da je demokratija u krizi u raznim zemljama, ali nije naveo u kojim.

Ovaj rimokatolički kongres počeo je na dan drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj.

A Francisko je imao u vidu da je izlaznost birača u odlučujućem krugu u Francuskoj bila najveća za poslednje 43 godine, ali da je iznosila jedva 26,63%.

Papa je ranije, 25. aprila, pozvao na pregovore za okončanje sukoba u Ukrajini i Gazi. Rekao je da razmišlja o događajima u toj zemlji. Ali je – upitan da li može nekako pomoći u rešavanju tog oružanog sukoba – samo rekao da će se moliti.

KOMENTARI3 komentara

 1. Željko says:

  "Sveti otac" je "trala baba lan da joj prođe dan", pišem Vam ja nekada iskreni katolik a sada agnostik! Populizam na kub, kada treba on je za LGBT, kada treba on je za migrante, itd., "sveti otac" je kao "Vegeta" u sve se miješa! Katolička crkva gubi vjernike, hajde u Europi zbog "crkvenog poreza" ali gubi i u Južnoj i Srednjoj Americi i na Filipinima! Ovdje u HR se buni narod već dva desetljeća oko "Vatikanskih ugovora" gdje katolička crkva guli HR, a vremenom neka dvije sezone u turizmu podbace i neka EU novac ne bude pristizao i novac od dijaspore u HR, biti će velika buna, ne "seljačka buna" sa Matija Gubec, zbog toga što siromašni HR čovjek financira crkvene "uhljebe"!

  • Zeka says:

   Cenim agnosticizam. Sjajan je. Čudno je da do toga nije došlo tokom pontifikata Jovana Pavla II ili, bar, Benedikta XVI. Naprotiv, tek sada kada se pojavio prvi slobodoumniji papa posle mnogo desetleća. Papu Jovana XXIII, nazvanog "dobri papa", mnogi su cenili, ali ovaj današnji je čak i njega prevazišao. Možda je takav upravo zbog činjenice da "katolička crkva gubi vjernike". Duboki jezuitski konzervativizam nije kompatibilan sa savremenim odnosom mladjih naraštaja prema životu i veri. Iako i sam jezuita, papa Francisko (Franjo, kako god) prepoznao je to sa svojim saradnicima. Njegovo držanje će možda vratiti deo mladjih rimokatoličkih vernika pod okrilje Vatikana. S tim što dodatno skuplja simpatije i onih koji ne pripadaju toj crkvi. Neki, zato što se nadaju njenoj propasti, drugi, zato što žele da se oslobodi svoje političke pristrasnosti i vrati se na ispravan put hrišćanstva - ljubav prema običnom čoveku i saučestvovanje u svim njegovim ovozemaljskim mukama gde god živeo i koje god vere bio.

 2. Balkanac says:

  Sikter... Balkan je srce pravoslavlja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *