Свињска маст и лековито биље

Svinjska mast i lekovito bilje

13 marta 2018

U SVIM krajevima, od Rusije do Balkana, pravi se univerzalni melem za rane koji svuda ima sličnu recepturu uz lokalne dodatke.

Meleme su do sada pravili iskusni travari, jer su znali da pripreme sastojke i čuvali su recepturu. Danas, međutim, može da se u apoteci nabavi sve što je potrebno, pa nema prepreke da se u svakoj kući, prema potrebi, spremi tradicionalni melem za rane.

Osnova melema u našim krajevima je svinjska mast, ali može se zameniti i maslinovim uljem. Svinjska mast je neuporedivo lekovitija, jer ni na 250 stepeni ne menja svojstva i sastavni deo je mnogih kozmetičkih preparata pošto sprečava nastanak bora i hrani kožu. Mast je dobro sredstvo i za “ishranu” suve kose i često je uspešnije neguje od svih poznatih balzama. Mast se stavlja i u nos ili na grudi u slučaju kijavice i bronhitisa.

Kada se svinjskoj masti dodaju lekovite trave smesa postaje čarobna. Dobro je poznato da kantarion uklanja ožiljke, kamilica smiruje upalu, a rane brže zarastaju uz pomoć nevena.

RECEPT MELEM

Pola kilograma sveže svinjske masti ili maslinovog ulja treba ugrejati dok se ne otopi. U mast se ubacuje bilje koje pomaže u lečenju povrede, pa se kuvaju zajedno na tihoj vatri deset minuta uz neprestano mešanje. Pred sam kraj treba dodati med, malo loja, borove smole, komadić voska, tamjan, bogojavljenska vodica, začini…

Kada se sve sjedini treba da se procedi kroz gazu u posudu iz koje će se koristiti kada se ohladi.

Lekovite biljke

Ožiljci – hajdučka trava, kamilica i latice ruža

Hemoroidi – kantarion, kamilica i bosiljak

Opekotine – kantarion, lavanda i zova

Čirevi – bokvica, kantarion i maslačak

Rane – cvet nevena i hajdučka trava

Herpes, psorijaza – neven, žalfija i kamilica

Nagnječenje – gavez i ruzmarin

Stavlja se jedna kašika glavne biljke i jedna kašika mešavine ostalih biljaka

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *