СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ: Америка више не влада Индо-Пацифичким регионом! ПОСТОЈИ САМО ЈЕДАН ВЛАДАР

SVETSKI STRUČNJACI: Amerika više ne vlada Indo-Pacifičkim regionom! POSTOJI SAMO JEDAN VLADAR

20 avgusta 2019

SJEDINJENE Države su izgubile vojnu dominaciju u Indo-Pacifičkom regionu i primat prepustile Kini – objavio je Centar za izučavanje SAD koji pripada Sidnejskom univerzitetu.

Australijski naučnici tvrde da su SAD „danas loše pripremljene za mogući sukob u Indo-Pacifičkom regionu sa Kinom.Čak navode da američka vojna strategija u tom delu sveta „preživljava krizu bez presedana“:

„Ta kriza je uslovljena nekladom između strateških ciljeva Vašingtona i sredstava kojima raspolaže“.

Australijanci ukazuju da Pentagon nije u mogućnosti da povećava vojne snage i poboljšava svoje arsenale, a još SAD zaostaju u realizaciji novih vojnih projekata i modernizaciji svojih Oružanih snaga.

Po njihovoj proceni, jedan od glavnih krivaca za takvo stanje stvari su dve decenije američkih ratova na Bliskom istoku koje su `pojele` sredstva koja je trebalo trošiti za pripreme za ratove sa supersilama.

Kina je za to vreme kontinuirano povećavala svoj arsenal preciznih raketa velikog dometa koje su ozbiljna pretnja vojnim bazama, aerodromima, lukama i drugim vojnim objketima SAD i njihovih saveznika.

U izveštaju sidnejskog Centra se dodatno naglašava:

„Kinezi sve te objekte mogu učiniti bezvrednim već u prvim satima mogućeg rata. Raketne mogućnosti Kine dovele su u pitanje sposobnost Amerike da slobodno upravlja svojim snagama na isturenim tačkama Indo-Pacifičkog regiona“.U izveštaju se navodi da Kina trenutno ima oko 1.500 balističkih raketa malog dometa, 450 balističkih raketa srednjeg dometa, 160 balističkih raketa „dometa iznad srednjeg“ i nekoliko stotina raketa velikog dometa.

Sidnejski centar tvrdi da Kina i ograničenim snagama može ostvariti pobedu „pre nego što SAD uspeju da uzvrate“.

Preciziraju da se ovo odnosi pre svega na bitne tačke Tajvana, Japanskog arhipelaga i u morima Jugoistočne Azije.

Centar procenjuje da je Kina – da bi podrila američku dominaciju – nagomilala „toliki broj preciznih raketa da to izaziva respekt“.

Još ukazuje da je vojni budžet Kine od 1996-te do 2018-te povećan za 900 odsto i da je ove godine dostigao 177 milijardi dolara. To Pekingu omogućava da modernizuje ratnu flotu, avijaciju i mrežu vojnih satelita.

KOMENTARI6 komentara

 1. Čikago U Srcu says:

  Kenguri, ako ste pametni nećete postaviti američko atomsko naoružanje na svojoj teritoriji, a ako niste - sažaljevam slučaj!

  • Robin Kapuljača says:

   Amerikanci misle da je planeta njihovo privatno vlasništvo.

 2. Deda says:

  A šta traže u Indo-Pacifičkom regionu? Vašington?

  • Beli Orao says:

   Kao i svugdje na drugim mjestima u svijetu “ GLUME MAJMUNE”!!!

 3. M says:

  Klokani moraju postaviti A-oružje na svoje tlo,inače će ih Kinezi jednog dana napasti,osvojiti!A ako klokani imaju sofisticirano A-oružje za uzvratiti svakom napadaču,onda ih nitko neće napasti!

 4. M says:

  Što USA traži u Indo-Pacifičkom regionu?Čak i u budućem svijetu gdje će "Euro"-Azija možda biti dominantna sila(ili neće?!?),onaj tko bude vladao oceanima i usputnim strateškim regijama i lukama,taj će biti"gospodar svijeta",ili pandan njemu!To znaju USA i Engleska,i uložiti će ogroman napor da to i ostvare,bolje reći i dalje održe!A vjerovatno će u tome i uspjeti,čak i nakon Velikog Rata,ako ga bude!Zato svoju pažnju i kapacitete sve više okreću na tu stranu,a i još će više!Jer,oni se možda ne mogu oduprijeti Savezu Rusije-Kine i njihovih saveznika u njihovom regionu i susjedstvu(Blistoku,Ist.Europi,Korejskom poluotoku i susjedstvu,its.),,ali se sasvim sigurno mogu njima uspješno oduprijeti na"Istoku"udaljenim regionuma,i USA-Engleska-Zapad će to i učiniti,i to uspješno!A jezgra toga će biti USA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *