Svuda oko nas političari a nigde državnika

Svuda oko nas političari a nigde državnika

15 aprila 2013

Dragan BujosevicPiše: Dragan Bujošević

To što smo dobili, prosečnom građaninu Srbije apsolutno nije trebalo.

A dobili smo grafite:  „Smrt Vučiću” i plakate  „Smrt Pajtiću”. Verujem i da oni koji su ispisali ove poruke znaju da njima ne rešavaju nijedan problem, ni Vojvodine, ni Srbije.

Pa kako smo onda došli u stanje u kome buka i bes komanduju političkom scenom, a politički akteri marširaju u ritmu koji im određuju iracionalnost i manipulacija.

Ako pitate Bojana Pajtića, predsednika Vlade Vojvodine, on će reći da je prvi počeo Beograd: te ne uplaćuje koliko treba para u vojvođansku kasu, te ga predsednik Srbije Tomislav Nikolić oslovljava sa  „takozvani predsednik takozvane vlade”, te su zakonom izmenili ustavne odredbe što je vrhunski politički i pravni kriminal, te neće ministri iz Beograda da razgovaraju sa kolegama iz Novog Sada…

Pajtić je napisao deklaraciju o pravima Vojvodine o kojoj je trebalo da se razgovara u Skupštini Vojvodine 10. Aprila. Dobro, Pajtić tvrdi da nije sam, da su je videli i ljudi iz SVM – a, LSV – a i njegovog rođenog DS – a, ama ovi to kao opovrgavaju, a ne opovrgavaju, pa sve ispadne nekako mutno i muljavo.

Deklaracija je zanimljiva samo zbog jedne rečenice, one u kojoj se kaže da je Vojvodina onomad odlučila da uđe u sastav Srbije, što je odmah shvaćeno kao pretnja da danas – sutra može da odluči i da izađe iz sastava Srbije.

I deklaracija je još zanimljivija zbog datuma kada je o njoj trebalo raspravljati. Elem, kao što je Vuk Jeremić namerno za 10. Travanj zakazao raspravu o Haškom sudu, tako je i neko u Vojvodini – ko – Pastor ili Pajtić – zakazao raspravu o deklaraciji. Na dan proglašenja nacističke Nezavisne države Hrvatske koja je vladala i Sremom, a u Beogradu bila s one strane Save.

Pajtić i bog znaju zašto je ovo oko deklaracije i datuma odlučeno kako je opisano. Aleksandar Vučić je sve to doživeo kao nabačenu loptu, koju je spremno uhvatio na volej. To je prilika da se promeni vlast u Vojvodini, da SNS zagospodari vascelom Srbijom. Dakle, da se ostvari cilj svake političke stranke, i to ne samo stranke u Srbiji. Brzo je organizovan miting protiv separatizma na kome je o poštenju Pajtića govorio Dušan Bajatović koga su tabloidi – a oni su ovde uvek bliski vlasti – već doživotno poslali u zatvor zbog  „milionskih pljački”.

Paradoks je da su iz ove igre korist izvukli i Pajtić i SNS. Predsednik Vlade Vojvodine je dobio jaku političku priču, em vojvođansku jer brani autonomiju em demokratsku jer se protivi nepoštovanju Ustava. Plus se  „prošetao” po medijima kao nikad dosad.

Zaradio je i SNS opterećen optužbama da izdaje Kosmet, novosadskim mitingom je podsetio da je  „veći patriota” od  „žutih” i pokazao je Pajtiću koliko je krhak.

Ali, izgubio je prosečni građanin Srbije. On i dalje gleda oko sebe političare, i ne vidi – državnika.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    Bitno je da Bujošević glorifikuje ulogu Nemačke kroz pomoć koju smo "dobili" a neće da kaže koliko Srbija gubi iz nepovoljnih ekonomskih odnosa, liberalizacije tržišta odnosno aktivnosti stranih banaka kod nas. Tek sada kad počne bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda, biće katastrofa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *