TABAKOVIĆ: Dinar je stabilan, panika nepotrebna

TABAKOVIĆ: Dinar je stabilan, panika nepotrebna

28 avgusta 2014

tabakovic5Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, o licitacijama oko kursa domaće valute koje koštaju državu: Nije prvi put da se promovisanjem nečijih kladioničarskih sklonosti stvara panika.

Pitanje je kome su potrebne i idu u prilog proizvoljne kvaziprognoze i neutemeljene licitacije sa nivoom kursa dinara, koje nama otežavaju posao, a državu i građane koštaju. Narodna banka Srbije je otvorena institucija koja najširu javnost svakodnevno informiše i objašnjava šta, zašto i kako radi, naglašava za „Novosti“ guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

– Sastavni deo naše otvorenosti jeste i spremnost da odgovorimo na različita novinarska pitanja i zahteve, naš rad učinimo dostupnim svima i izložimo svakom komentaru, sugestiji i kritici – kaže guverner NBS. – Kome i zašto naša otvorenost služi kao poligon za plasiranje različitih nagađanja o budućoj vrednosti dinara?

Prema njenim rečima, nije prvi put da se promovisanjem nečijih kladioničarskih sklonosti stvara panika koja dodatno intenzivira nepovoljna kretanja.

– Naša stručna javnost podeljena je oko mnogih pitanja, da li bi kurs trebalo da jača ili slabi, da li bi trebalo menjati režim monetarne politike, ali je saglasna u jednom – ne samo da je nezahvalno već je i vrlo štetno davati bilo kakve prognoze o danu ili mesecu kada će kurs preći neki nivo – ističe Jorgovanka Tabaković. – Tako nešto ne usuđujemo se da prognoziramo ni mi iz NBS, ali se usuđujemo da obećamo da ćemo svom snagom i znanjem nastaviti da održavamo postignutu cenovnu i finansijsku stabilnost. Potrebna nam je „nevidljiva ruka“ javnog i privatnog sektora, javnosti uopšte, kako bismo uz naše napore i postizanje onoga što je do nas, svi zajedno doprineli ukupnoj stabilnosti. Zar nam nije svima to cilj, zar nismo svi na istoj strani? Ili bismo mogli da postavimo pitanje: „A za koga neki navijaju, odnosno protiv koga navijaju?“

Novosti.rs

KOMENTARIJedan komentar

  1. Enky says:

    Kad ti kazes,ja ti verujem.A,sto si zaposlila cerku i mazete se sa parama,nikom nista?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *