Табла у Будви

Табла у Будви

10 јуна 2015

CEDOMIR Antic 7876Пише: Чедомир Антић

„Имамо право да дјелујемо по Закону о заштити културних добара. Кроз пројекат о ревалоризацији Старог града (Будве) третираћемо ово културно добро и све оно што није културни слој и не одговара историјским чињеницама, а што деградира културно добро, биће уклоњено…“ 

Како је само изображена и мудра госпођа из Директората за културну баштину РЦГ… Како би она добро дошла рецимо у Египту или у Палмири… Фараони, ти опаки многобошци, који су користили рад обесправљених, вером заслепњених сељака, који су пак у себи ипак чували зрно арапског идентита које су зли великоегипатски властодршци затирали све до ослобођења у 7. веку… Веровали су да ће отићи на небо у обредном чамцу, након што хиљаде људи изгуби живот градећи пирамиде, све сахрањујући са собом омиљене жене и најверније слуге… Примитивизам… Још сваки камен није ни обележен фараонским жигом, па није ни културни слој… Пирамиде су зреле за уклањање.  Зна се: у рај се путује глисером, културно добро дефинише политика, закон тумачи онај ко је јачи… А како је тек јасна ствар са Палмиром. Тамо је сада Исламска држава Ирака и Леванта – законита, легитимна и демократска отприлике колико су током последње две деценије биле и најважније акције Ђукановићевих спонзора  из НАТО. У држави каква је ИДИЛ (ИСИС) жене не могу бити владарке. Срамота је када борца за веру убије нека жена… Зенобија од Палмире заслужује да зато буде кажњена (што је немогуће јер је она мртва већ 1700 година) а њена заоставштина срушена. Ни ту нема печата, ознаке да споменици не одговарају историјском слоју и званчној  истини…  Каква је штета што госпођа Лидија Љесар није у могућности да густи мрак режима Мила Ђукановића прошири пространствима Блиског и Средњег Истока.  Овако ограничена је на Црну Гору. Црногорских културних аретфаката од пре 1945. скоро и да нема, а да им не треба ту и тамо додати неко мудро тумачење, жиг или слој… У Албанце, Муслимане, Бошњаке и Хрвате уважена не сме да дира пошто је Режим Мила Ђуканвића, који јој је и омогућио јединствену прилику да је неко пита за мишљење, једна је међународно призната и оверена беда која се извињавала Хрватској за рат који је њен председник признао као свој и дозвољава да јој из Улциња оснивају Велику Албанију.

По изванредном тумачењу госпође Љесар у Првом светском рату Антанта и није победила Немачку… Забога, па рат је завршен на француској територији. Победоносне јединице Рајха нигде нису попустиле пред навалом вишеструко јачег непријатеља и пустиле га на немачку територију. Нису у сваки град савезници улазили под борбом ни 1944. и 1945. али то не значи да је град ослободио сâм себе. Да савезници, у чијим је армијама сваки четврти војник био Србин, на сектору који је држала Српска војска (коју је чинило 150.000 војника – број који је раван броју 60% становништва тадашње Црне Горе) нису пробили Солунски фронт, Црна Гора не би била ослобођена, а Будва би остала у саставу Аустроугарске монархије. (Дакле у Европској унији !!! Змије и акрепи на вас зли српски окупатори !!!!!!)

Кажу из СДП-а да су Будву ослободиле неке „комите“ и извесни „слободари“. А да ли би се такви одважили да тако нешто учине да српска војска није претходно напредовала 800 км и ослободила Београд, Темишвар, Сарајево… Кажу да је војвода Мишић наредио спречавање агитације на ослобођеној српској територији… Наравно да јесте. Па у ослобођеној Источној Херцеговини су хајдуци, које су водиле и присталице бившег краља Николе, пљачакли и убијали одреда све богатије људе… Није српска војска гонила непријатеља него је црногорски пљачкаш у сред мира напао, отео и понижавао српског генерала Терзића. 

Кажу  спомен плоча није постављена између 8.  новембра и 31. децембра 1918. када је наводно био и ред.  Да ли госпођа Љесар заиста мисли да је некоме 1918. у време глади, зиме, Шпанске грознице, било до постављања спомен полоча? Није то била инстант патња – 1997. бираш „Хитлера“ у Савезној скупштини а 2000. си „Вили Брант“. То има само у неовисној Црној Гори где се Мило Ђукановић истовремено води на листи убијених у великосрпском концлогору и на премијерској плати. Па ни њему још нису подигли споменик !? Због тога ће га као неаутентичан слој, већ видим,  једном и рушити. Срамота.

Скидање спомен плоче није однос према историји и истини, већ покушај кривотворења историје и ускраћивања основиних права српском народу у Црној Гори. Тако су Аустријанци рушили капелу на Ловчену, тако су је комунистичке власти, политички претходници Мила Ђукановића, и уништиле…

Људи Ђукановићевог режима су његова легитимација и ругло пред светом. Ипак, Србија треба да делује. Срамотно је наше плаћање личних рачуна које Николић и Вучић имају са Ђукановићем. Не требају нам грдња и жалбе, време је да у Будви Србија купи кућу на којој ће моћи да стоји једна нова табла и у којој ће бити музеј који сведочи истину.

(Напредни клуб)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u