Тачи и Чеку пред судом

Tači i Čeku pred sudom

6 avgusta 2015

pol-ovk_620x0DUGOGODIŠNJI lideri kosovskih Albanaca Hašim Tači, Agim Čeku, Daut Haradinaj, Fatmir Ljimaj i mnogi drugi „ugledni političari“, mogli bi lako da se nađu na optužnicama Specijalnog suda za zločine OVK koji će uskoro biti osnovan.

Ustavne izmene koje omogućavaju utemeljenje tog suda za teška zlodela koja su počinjena nad civilima, mahom Srbima, usvojene su konačno pod velikim pritiskom Zapada, a stupiće na snagu kada ga potpiše kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Specijalni predstavnik EU za Kosovo i Metohiju Samuel Žbogar najavio je u utorak da će prve optužnice biti podignute početkom naredne godine. Prema još nepotvrđenim informacijama i izvorima britanske diplomatije, sedište suda će biti u Hagu.

U Prištini je već u mnogim portalima i medijima „osvanuo“ spisak ljudi koji bi mogli da se nađu na otuženičkoj klupi. Uz Tačija, Čekua, Haradinaja (Ramuševog brata) i Ljimaja, tu su i potpredsednik Tačijeve DPK Kadri Veselji, Redžep Seljimi, bivši član Generalštaba OVK, Džavit Haljiti, potpredsednik Skupštine, Azem Sulja, jedan od osnivača terorističke OVK, Šaip Muja, Bisljim Zirapi, Ljah Brahimaj i ostali komandanti OVK…

Među potencijalnim imenima ne spominje se Ramuš Haradinaj, kome je u dva procesa suđeno pred Haškim tribunalom, ali je usled nedostatka dokaza – oslobođen. Ali, pominje se nezvanično i „spisak B“, na kom bi mogli da se nađu komandanti visokog ranga iz dreničkog kraja.

Specijalni sud trebalo bi da se bavi i istragom navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o ilegalnoj trgovini organima srpskih civila od 1998. do 2000, za koju su optuženi bivši pripadnici OVK.

Specijalni istražitelj EU Klint Vilijamson je, u svojstvu specijalnog tužioca postavljenog od EU, već objavio da je predmet istrage njegovog tima bio „sam vrh“ OVK, te da je „specijalni tim došao do nespornih dokaza protiv pojedinih bivših lidera OVK“.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić poručio je da je usvajanje amandmana za formiranje Specijalnog suda važan korak za proces pomirenja

– Čak ni Haški tribunal nije osporio da je tih zločina bilo. Nažalost, nije bilo postupaka koji su vođeni u tom pogledu i verujem da će sud nadomestiti ono što je propušteno u nekom prethodnom periodu i da će svi odgovarati. Zločini imaju i ime i prezime, zločini nemaju nacionalnost, ni boju.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ocenila je da je usvajanje ustavnih amandmana i zakona u kosovskoj skupštini presudan korak ka uspostavljanju neophodnog zakonskog okvira, čiji je cilj da se odgovori na ozbiljne optužbe iz izveštaja Saveta Evrope.

Aleksandar Jablanović, predsednik liste „Srpska“, za „Novosti“ demantuje glasine da će sud razmatrati svega desetak slučajeva:

– Moraju da obuhvate sve koji su osumnjičeni da su počinili zločine na KiM.

Osnivanje suda, pozdravili su i britanski Forin ofis, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, Građanska inicijativa SDP Olivera Ivanovića…

STEFANOVIĆ: DOSTAVIĆEMO SVE PAPIRE

MINISTAR policije Nebojša Stefanović kaže za „Novosti“ da će MUP učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi svi pripadnici OVK koji su počinili zločine bili adekvatno kažnjeni:

– Spremni smo da ustupimo svu dokumentaciju kojom raspolažemo ukoliko to od nas bude traženo. Važno je da Specijalni sud za zločine OVK u praksi pokaže da će oni koji su počinili monstruozna ubistva odgovarati i da usvajanje ustavnih amandmana neće biti samo mrtvo slovo na papiru, pošto smo videli da je odluka kosovskog parlamenta usledila tek nakon velikog međunarodnog pritiska. Srbija će pomno da prati sva dešavanja i rad suda čije je osnivanje samo prvi korak ka kažnjavanju odgovornih.

VUKČEVIĆ: PRIZNANJE NAŠIM NAPORIMA

OSNIVANJE Suda za zločine OVK je satisfakcija za rad Tužilaštva za ratne zločine na predmetima u kojima su žrtve Srbi, a koji je započet pre više od sedam godina – kaže za „Novosti“ Vladimir Vukčević, srpski tužilac za ratne zločine. – To je podrška našim zajedničkim naporima da se kazne počinioci zločina nad Srbima, između ostalog i za trgovinu organima, jer nam se često spočitava da nismo ništa uradili u predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti.

Ovo je, dodaje Vukčević, veliko priznanje naporima srpskog tužilaštva da pokuša da sarađuje sa Tužilaštvom Albanije, što je 2008. bilo neuspešno, a potom uspešno sa specijalnim izvestiocem SE Dikom Martijem i sa tužiocem Specijalnog istražnog tima Klintom Vilijamsonom, kom su pružali logističku podršku. On kaže da će sarađivati i sa sudom za zločine OVK.

NAJVEĆI ZLOČINI

* U Klečki tokom 1999. u dva zatvora OVK ubijeno više od 20 srpskih civila

* U septembru 1998. kod sela Glođane u opštini Dečani u kanalu za ispust vode iz Radonjićkog jezera otkriveno je 39 izmasakriranih leševa Srba

* U pećini na Grebničkim planinama u blizini sela Volujak u opštini Orahovac, takođe su pronađeni ostaci osam civila

* U Žutoj kući na severu Albanije dovođeni su zarobljeni Srbi, i tu su mučeni i ubijani. Trgovalo se njihovim organima

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *