ТАЧИ ИЗНЕО СРАМАН УЛТИМАТУМ У ВАШИНГТОНУ И БРИСЕЛУ: Експресан одговор стигао из Београда!

TAČI IZNEO SRAMAN ULTIMATUM U VAŠINGTONU I BRISELU: Ekspresan odgovor stigao iz Beograda!

12 oktobra 2020

Tzv. kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je u Briselu i Vašingtonu zahtevao da dijalog Beograda i Prištine ima samo jednu tačku – pitanje uzajamnog priznavanja.

Tači, koji trenutno boravi u SAD je istakao da je dobio punu podršku za evroatlantske integracije tzv. Kosova.– Mogu da kažem da je posle posete koju sam imao prošle nedelje u Briselu, gde sam sa specijalnim izaslanikom Evropske unije razgovarao o pitanju dijaloga Kosovo i Srbija, bilo neophodno otputovati za SAD. U Vašingtonu sam imao posebno zadovoljstvo da razgovaram sa zvaničnicima Stejt departmenta i drugim zvaničnicima američke vlade o koracima koji Kosovo mora da ih preduzme sada, ali takođe i u budućnosti – rekao je Tači.

On je istakao da „SAD nastavljaju snažno da podržavaju tzv. Kosovo u unutrašnjem razvoju i u institucionalnoj stabilnosti“ i dodao da će tzv. Kosovo i dalje ostati najverniji američki saveznik u regionu.

– Saradnja sa SAD je nastavak naših strateških opredeljenja, ali ono što moram da naglasim je da sam i zvaničnicima u Briselu i u Sjedinjenim Američkim Državama jasno rekao da je pitanje dijaloga između Kosova i Srbije ušlo u novu fazu i da treba da bude samo jedna tačka dnevnog reda, ona o uzajamnom priznavanju između Kosovo i Srbije, a zatim tek ostala pitanja. Moramo nastaviti ovaj proces polazeći od glave teme, a ne od repa – zaključio je Tači.

Petković: Tači nije za dijalog, njegov potpis ne vredi

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je kosovski predsednik Hašim Tači izjavom da bi „uzajamno priznanje“ trebalo da bude jedina tačka dijaloga Beograda i Prištine, još jednom pokazao da je suštinski protiv dijaloga.

U saopštenju za javnost, on je dodao da je time Tači potvrdio i da ništa ne vredi „njegov potpis pred licem EU, kojim se obavezao na formiranje Zajednice srpskih opština“ na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da dijalog ne može, nasuprot onome što Tači zamišlja, imati unapred definisan ishod, i da su toga svesni i u Vašingtonu i u Briselu.

– Svojim manevrima i eskivažama sa sebe ne mogu skinuti sedam i po godina nerealizovanu obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, i to je tema koju neće uspeti da skrajnu i uklone sa stola nikakvom političkom i diplomatskom gimnastikom – ocenio je Petković.

– Zajednica srpskih opština i nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine biće naša prva tema prilikom svakog odlaska u Brisel, i neka niko ne gaji nerealna očekivanja o napretku dijaloga dok god ta obaveza ne bude ispunjena – istakao je direktor Kancelarije za KiM.

KOMENTARI5 komentara

 1. Nikoletina says:

  Kakvo priznanje? Koga - te mafijaše i zločince

 2. milorad3 says:

  Mora ih pobijemo i to temeljno ovoga puta:)Mada,to je bilo jasno od samog početka šiptarske pobune i albanskog napada uz pomoć NATO.Milošević je govnara i izdajnik zato što ih nije istrebio posle prve bombe koju je NATO bacio na srbiju.Jasno je da ta pljačkaška horda bandita ne može da ostane u srbiji i zato je jedino metak u glavu rešenje za njih, ostali će da beže koliko ih noge nose kad osete da je opasno ali stvarno opasno.Šiptari su obični smradovi i kukavice, podljudi i ubice po rodjenju.Kad ih dovatim ima samo da pište.

 3. Avangard-Kinzal says:

  Šta sad žele, da im Srbija daje svakom socijalu ko u jugi, da ne moraju da rade ali da imaju i svoju kaubojsku tvorevinu, nazovi državu??? Sad kad nema zajedničke države nema ni socijale iz Srbije pa se svi razbežaše iz svojih kaubojskih tvorevina,nazovi država,i KROmanjonci i cigani i šiptari i muslimani.

 4. Desanka Panic says:

  Zar ovaj nije u Hagu?

 5. Lilika says:

  Po toj logici Srbija bi davno trebala biti deo Evropske unije, a usaglasavati poglavlja nakon toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *