„Тачи је 2013. дао обећање НАТО ПАКТУ“

„Tači je 2013. dao obećanje NATO PAKTU“

14 februara 2019

Predsednik Kosova Hašim Tači, je 2013. godine obećao NATO-u da KBS neće ići na sever Kosova, bez saglasnosti KFOR-a, saznaje RSE.

Izvori iz NATO su objasnili da u vezi toga postoji razmena pisama između tadašnjeg premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmusena.“U osnovi, tadašnji premijer Tači se obavezao da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom KFOR-a”, objasnio je za RSE jedan zvaničnik u NATO. Ovaj izvor je potvrdio da dokument nikada nije objavljen, jer ništa nije potpisano. “To nije sporazum. To je privatna razmena pisama između tadašnjeg premijera Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara Rasmusena”, objasnio je ovaj zvaničnik. Prema rečima ovog izvora, do ove razmene pisama je došlo u periodu posle postizanja Briselskog sporazuma i pre ponovnog pokretanja dijaloga (2013. godine).

Nejasnoće oko Briselskog sporazuma

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u dva navrata u protekla dva dana poručio kosovskim vlastima da Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da pređu na severni deo Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a.

Za ovo stajalište, prvi čovek Alijanse se oslanja na Briselski sporazum od 2013. kojeg su postigli tadašnji premijer Srbije, Ivica Dačić, i tadašnji premijer Kosova, Hašim Tači. Prema Stoltenbergu, Briselski sporazum “jasno kaže da KBS ne može da ide na sever bez saglasnosti komandanta KFOR-a”.

Nijedan član Briselskog sporazuma se ne odnosi na pitanje KBS-a. Ovo posredno potvrđuje i Maja Kocijančič, portparolka EU, upitana da objasni koji član sporazuma se odnosi na KBS.

“Briselski sporazum zaključen u aprilu 2013. predviđa integraciju bezbednosnih struktura na Kosovu i obaveza strana u njoj. Evropska unija očekuje od Kosova da nastavi sa ispunjavanjem svojih obaveza po bezbednosnim aranžmanima ovog sporazuma i prema međunarodnom vojnom prisustvu”, stoji u pisanom odgovoru Kocijančič.

Portparol KFOR-a na Kosovu, Vinćenco Graso sa druge strane tvrdi da je dogovor o zabrani odlaska KBS-a na sever Kosova, deo briselskog sporazuma.

“U 2013. godini postignut je sporazum u vezi sa angažovanjem KBS-a. Prema sporazumu, KBS mora biti ovlašćen od strane komandanta KFOR-a pre bilo kakvog raspoređivanja na sever Kosova”, kaže Graso.

Međutim, kako su za RSE objasnili zvaničnici u sedištu Alijanse, kada se govori o Briselskom sporazumu u kontekstu KBS-a, zvaničnici NATO imaju na umu razmenu pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO, Andreasa Foga Rasmusena i tadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija a ne Briselski sporazum koji su postigli tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači.

Pitanje Kosovskih Bezbednosnih Snaga pokrenuto je nedavno, u sedištu NATO saveza, nakon odluke Kosovske Skupštine da ove oružane snage transformiše u Vojsku Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je prošle nedelje izjavio novinarima da je nakon formiranja Vojske, u sedište NATO on poslao novo pismo, čiji je sadržaj odbio da otkrije predstavnicima medija. Međutim, više izvora u Alijansi je za RSE reklo da nisu upoznati da je stiglo ikakvo pismo od strane kabineta kosovskog predsednika u sedište NATO.

Odluka o formiranju Kosovske Vojske nije naišla na pozitivnu reakciju Alijanse gde je pokrenuta rasprava o preispitivanju odnosa sa KBS-om.

KOMENTARI2 komentara

  1. rajko says:

    U toj priči jedino normalno bi bilo da kosovske vojske ne bude uopšte. Kakva kosovska vojska, po kom osnovu? Valjda je srpska vojska trebalo da udje na KiM. Ovo je samo joj jedan manevar protiv Srba da prihvate podelu KiM. Srbima sever na koji ne sme da udje kosovska vojska, a šiptarima državnost. Neće da može. Držite se rezolucije 1244 i ustava Srbije, poništite neustavni i nevažeći briselski sporazum, prekinite sve pregovore i ostavite s mirom Srbe na KiM i u Srbiji koje ste skoro bez izuzetka pretvorili u ubogu sirotinju.

    • Velika Metla says:

      Rajko,i to je jedna,od više njih,pobeda Muslije Manitoga! Umesto da mobilizaciju objavi,kao odgovor na šlihtarsku hordu u uniformama,on nariče kao najgora narikača,i misli "Srbi glupi,naseli su na moje naricanje"! Vidiš,ako šlihtarija ukine ove takse to će,naravno,da objave kao još jednu Vučićevu pobedu,kako je jutros i najavio onaj vajni analitičar politikantski Dejan Vuk Stanković,u gostovanju na jutarnjem programu kod udbaša Marić Milomira! Od dolaska 5.oktobaraca,pa sve do danas,pobeda do pobede,a Srbija sve praznija i praznija! Toliko o "pobedama"! Teže ljudima koji napuste Srbiju padne ovo izdajstvo nacionalnih i državnih interesa,nego svo zlo u tuđini belosvetskoj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *