Тачи: Коначни споразум Србије и Косова не може се постићи без дефинисања граница

Tači: Konačni sporazum Srbije i Kosova ne može se postići bez definisanja granica

29 novembra 2018

ŠIPTARSKI predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se konačni sporazum Srbije i Kosova ne može postići bez definisanja granica.

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike Tači je rekao da je sada trenutak i „realna prilika“ da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum koji bi vodio međusobnom priznavanju, izmeni Rezolucije 1244 UN i članstvu Kosova u UN.

Predsednik „Kosova“ nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz „unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići“.„Odnosi i Kosova i Srbije su stalno komplikovani. Ponekad i napeti. Imamo poslednju situaciju koja se dogodila. Smatram da ćemo u unutrašnjem dijalogu, ali i na međunarodnom nivou, naći mogućnost da prevaziđemo ovu situaciju, uz saradnju sa SAD i EU“, rekao je Tači na pitanje treba li ukinuti carine što traže i Brisel i Vašington.

Tači koji je tokom boravka u Vašingtonu razgovarao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom rekao je da je impresioniran tim sastancima.

„Obojica su vrlo jasno ukazali da je sada trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije i da ovaj trenutak treba maksimalno da iskoriste svi akteri na Kosovu i Srbiji pod okriljem EU i uz snažnu podršku SAD, da postignu mirni sporazum između dve nezavisne i suverene države. Dakle, ono što mogu reći da SAD, predsednik Tramp, snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma“, kazao je.

Na pitanje šta je u tome novo, Tači je rekao da je američka  podrška „sada konkretnija jer su stvari napredovale“.

„Mi smo u poslednjim koracima, konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma Kosova i Srbije. Ono što želim da postignem kroz ovaj sporazum kao i kosovske institucije, ali i narod Kosova sa našim međunarodnim partnerima, pre svega sa SAD, u bliskoj koordinaciji sa Vašingtonom, jeste međusobno priznavanje Kosova i Srbije, što će otvoriti priliku za izmenu Rezolucije 1244 UN i voditi ka članstvu Kosova u UN. Ova prilika je realna“, naveo je Tači.

Upitan da li je ideja korekcije granica deo pregovora o sveobuhvatnom rešenju Tači je rekao da bez definisanja granica neće biti ni konačnog mirovnog sporazuma koji garantuje međusobno priznavanje.

„Postoje stvari o kojima se raspravlja: nestala lica, raseljeni, imovina, SPC, infrastruktura… Ali jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje“, rekao je.

On je dodao da će na definisanju graničnih linija između Kosova i Srbije „raditi profesionalni timovi dve zemlje, uključujući i međunarodne predstavnike, predstavnike SAD, NATO, EU“ i naglasio da neće biti etničkih granica.

„Karakter i realnost multietničkog Kosova će biti očuvani i imaćemo evroatlantski sporazum. To je momentum koji ne treba da propustimo, inače postoji opasnost da gubimo decenije, a cenu će morati da plate buduće generacije“, kazao je predsednik Kosova.

Na pitanje zbog čega misli da će Srbija priznati Kosovo i u zamenu za šta – Tači je rekao da nema sporazuma bez uzjamanog priznavanja Kosova i Srbije.

„Postoje otvorena pitanja između naše dve države. Ali ne da je samo zahtev, već je i realno rešenje jer nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije. I ponavljam još jednom, članstva Kosova u UN. Svaki drugi ili privremeni sporazum neće imati efekta. Takođe, smatram i posle sastanka sa Pompeom i Boltonom, da postoji raspoloženje i globalni proces koordinacije, da se radi na postizanju mira između Kosova i Srbije“, rekao je.

Govoreći o procesu pregovora sa Beogradom Tači je ocenio da je taj proces bio transparentan i da će takav ostati i pozvao sve aktere na kosovskoj političkoj sceni da se angažuju. On je izrazio uverenje da će kosovski parlament brzo doneti rezoluciju i glasati za pregovarački tim koji će biti funkcionalan, a predsednik će igrati samo svoju ustavnu ulogu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *