Tači lobira protiv tribunala za OVK

Tači lobira protiv tribunala za OVK

9 marta 2014

hasim-taci-kosovoKosovski premijer Hašim Tači poslao je u Vašington svog političkog savetnika Bekima Čolakua i ministarku za evropske integracije Vljoru Čitaku kako bi od američke administracije tražili podršku protiv osnivanja evropskog ad hok tribunala za takozvanu Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), piše prištinski dnevnik „Tribuna”. Reč je o tribunalu čiji bi predmet bili zločini OVK koje je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti naveo u Izveštaju o trgovini organima otetih Srba i drugih žrtava na Kosovu.

Hašim Tači preko svojih „emisara” traži od američke administracije više vremena do osnivanja tribunala, da njegovo sedište bude na Kosovu i da funkcioniše kao posebno odeljenje u sudskom sistemu Kosova, ali i da sudi za sve zločine „a ne samo jedne strane”, piše list.

Kosovska vlada, naime, smatra da bi u formi koju je predstavio EU ovaj tribunal narušio ugled Kosova i prejudicirao krivicu jedne strane, s obzirom na to da će na osnovu nacrta statuta on tretirati samo zločine iz izveštaja Dika Martija. Celo lobiranje radi se tajno. Zbog toga se Tači nije konsultovao ni sa ljudima unutar kosovske vlade, navodi „Tribuna”, pozivajući se na neimenovane izvore, ali napominje da se Tači, izgleda, ipak o tome konsultovao s liderom DSK Isom Mustafom i liderom ABK Ramušem Haradinajom.

„Tribuna” je ranije pisala da je posle „pretnje” da će biti formiran ovaj tribunal kosovska vlada povukla zahtev da se okonča mandat misije Euleksa na Kosovu, otvarajući put da se misiji produži mandat a da tribunal bude posebno odeljenje u kosovskom Vrhovnom sudu koje bi činile međunarodne sudije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *