ТАЧИ НАПАО Европску унију!

TAČI NAPAO Evropsku uniju!

25 aprila 2017

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo se večeras oglasio, prozivajući Srbiju za širenje propagande o navodnom stremljenju Kosova i Albanije za stvaranje „velike Albanije“, a rekao je da je EU naivna, jer postaje žrtva te propagande.

Tači je na Fejsbuku neprimerenim rečima nazvao navodnu propagandu Srbije o pokušajima za stvaranje „velike Albanije“, a EU pozvao da ne potpada pod taj uticaj i da Kosovo tretira kao „nezavisnu i suverenu državu“.

On je napisao i da nije slučajno vraćanje propagande iz, kako je rekao „Tomahavk ere“, i da za to postoje dva razloga, od kojih je jedan da pruži legitimitet, kako tvrdi, „velikoj Srbiji stvorenoj putem genocida u Bosni i Hercegovini“.

Drugi cilj odnosi se na to, kako tvrdi, da se podstaknu nacionalistički i ekstremistički elemente da destabilizuju i napadnu „teritorijalni integritet Kosova“.

Tači je rekao da Srbiji ne smeta Albanija kao nezavisna i suverena država i da su na dijalogu u Briselu, predstavnici Srbije „bez stida rekli nekoliko puta da bi Srbija više volela da vodi dijalog sa Albanijom, a ne sa Kosovom“.

On, međutim, kaže da se tako nešto neće desiti.

Tači tvrdi i da je „kampanja orkestrirana“ i da su je pripremili „oni isti“ koji su, kako je rekao, taj „stari zanat“ radili pre 20 godina.

„Nažalost, EU je neobično naivna u svom izveštaju sa Kosova i postaje plen propagande u Srbiji. Prema tome, nije slucajno da se ponašanje i izjave nekih zvanicnika EU poklapaju sa onima iz Srbije kada govore o Kosovu“, smatra Tači.

On je rekao da ne očekuje od Srbije da se „odrekne svojih snova“ o vraćanju Kosova, iako, kako je rekao, „znaju da je to nemoguće“.

Tači je i sinoć na Fejsbuku kritikovao reagovanje evropskog komesara Johanesa Hana na izjave političara Albanaca o promeni granica na Zapadnom Balkanu, navodeći kako to pokazuje kako Evropskoj uniji „nedostaju vođstvo i vizija“ u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo.

Han je juče, posle razgovara u Briselu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promenu granica.

Evropski komesar je izrazio razočarenje zbog „zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu“ i upozorio da se takve izjave mogu „obiti o glavu“ onima koji ih izgovaraju.

„Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne“, naglasio je Han.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *