ТАЧИ: Неће бити ни “великог Косова“ ни “велике Албаније“

TAČI: Neće biti ni “velikog Kosova“ ni “velike Albanije“

20 januara 2019

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači smatra da su planovi o razmeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

„Sporazum bi doneo veću stabilnost i mir u regionu. Kosovu bi to omogućilo prijem u EU i NATO“, rekao je Hašim Tači, koji je boravio u Beču, agenciji APA.On je istakao da neće biti nikakvih etničkih granica, već da će, kako je rekao, „dve zemlje“ ostati multietničke.

Prema njegovim rečima odgovarajući sporazum bi značio da između njih više nikada neće doći do rata.

„Građani bi živeli bolji život, jer bi sporazum poboljšao i ekonomsko stanje, došlo bi do stvaranja više radnih mesta i granice bi se otvorile“, objasnio je Tači ističući da je uzor „evropski model“.

Šanse za postizanje uspešnog dogovora, prema njegovom mišljenju, su nikada bolje, jer EU i SAD podržavaju planove.

„Novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dve strane prihvatile“, tvrdi Tači.

Istakao je da je zbog toga važno da se iskoristi aktuelni trenutak kako bi se postigao sporazum koji bi bio izbalansiran i uzeo u obzir interese obe strane.

„U prošlosti takva velika spremnost nije postojala. Ako ne budemo iskoristili ovu šansu onda će nas zbog toga naše stanovništvo narednih decenija kunuti“, ukazuje Tači.

Sporazum, prema njegovim rečima, ne treba samo da iznova reguliše tok granice. „Ne radi se samo specifično o razmeni teritorija, već i o mnogim drugim aspektima“, objasnio je on.

Tači kaže da sporazum treba da bude sveobuhvatni, koji treba da se bavi i drugim pitanjima kao što je i pitanje nestalih osoba u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

„Regulisati i kulturno nasleđe „

Sporazumom, takođe, treba regulisati i kulturno nasleđe Srba na Kosovu. Biće, kako najavljuje, i reči o ekonomskom razvoju, kao i o onim temama koje su i dalje otvorene između Prištine i Srbije.

„Sporazum treba konačno da reši problem i ne treba da bude samo privremena solucija“, podvukao je on.

Tači je odbacio optužbe da se zalaže za „veliku Albaniju“. „Neće biti nikakve ‘velike Albanije’, kao što neće biti ni ‘velikog Kosova’. Umesto toga težimo ka integraciji regiona u evropski prostor“, objasnio je on.

Kada je reč o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači je rekao da se radi o opravdanoj odluci suverene države.

„Odlučio sam na osnovu želje građana Kosova. Vojska je multietnička i treba zajedno sa drugim zemljama, kao i sa Srbijom i drugima u regionu da se bavi obezbeđenjem mira. Naša greška je bila što nam je trebalo previše vremena. To je odavno trebalo učiniti“, smatra Tači.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. petrovgrad says:

  Putin je poslao jasnu poruku. Nema nezavisnosti i nema ulaska Kosova u NATO i tačka. KiM u sastavu Srbije. Sve varijante su u igri, ovo je crvena linija.

  • Slobodanka says:

   Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN. - Ovo znači da traži da se postojeća Rezolucija 1244 poštuje, ali ona ujedno služi kao osnova za pregovore dok se ne postigne to uzajamno prihvatljivo rešenje. Putin je istako i činjenicu da još nije formirana zajednica ZSO, što je inače u duhu razgovora u Briselu. Takođe je podsetio da je Rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova. „Gde su oni?“. On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno. „Treba da ubedimo naše partnere da ako želimo mir na Balkanu moramo da nađemo kompromis i da ga održimo“, zaključio je Putin. - EVO I VLADIMIR PUTIN POMINJE KOMPROMIS. YATIM OVAJ PUT NIJE POMENUO USTAV REPUBLIKE SRBIJE. PREMA TOME NIŠTA NIJE SIGURNO I SVAŠTA JE MOGUĆE.

  • Slobodanka says:

   Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin uputio veoma jasnu i diplomatsku i političku poruku da Rusija podržava svako rešenje (u vezi sa KiM) koje Srbija postigne. „Dakle, ono što odgovara Srbiji, odgovaraće i Rusiji… I to je od velikog značaja za nas, da imamo podršku tako velike zemlje i njenog lidera“, rekao je Vulin za Radio Beograd. - DAKLE KO JE SRBIJA? Da li je to AV sa ordenom Aleksandra Nevskog? Može da mu okači i orden Suvorova, ovaj će dati KIM i po svoj prilici uvešće nas i u NATO. Ne može Rusija da nadoknadi nedostatak Srba u Srbiji. To znači Rusija kad izgradi gasovod povlači se i iz Srbije. Slično je onom što se već desilo u Crnoj Gori. ... JEDINO NAS MOŽE SPASITI RASPAD NATO-A IZ NEKIH DRUGIH RAZLOGA I JOŠ DA SE TO DESI ŠTO PRE, A U TOM SLUČAJU RASPADA SE I MISIJA KFOR.

  • Slobodanka says:

   Samo 4 članice — Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija — u budžet Alijanse uplaćivale su dogovorenih dva odsto svog BDP-a. A inače ima ih 29. ... Zatim SAD su bile protiv širenja novih ruskih gasovoda u Evropi, a evropske članice alijanse samo šire mrežu ruskih gasovoda. Sve je besmislenije da evropske države vrše skupa izdvajanja za NATO, a taj izdatak im ni ne treba jer Rusija ih ne napada vojno, nego pored EU antiruskih sankcija uspeva da širi ekonomsku i komercijalnu saradnju sa takvim evropskim državama. NATO u Evropi za očuvanje bezbednosti skroz je izgubio smisao, naprotiv širenje NATO-a u Evropi i razne vežbe samo mogu da stvore bezbednosne probleme. To nije sve. Sećamo se da NATO članice jedna po jedna odustale su naprimer od zajedničkih vojnih operacija u Siriji. Na kraju ostale su samo tri zajedno SAD, V.B. i Francuska. Većina članica alijanse u praksi su napustile alijansu. S KOJE GOD STRANE DA SE GLEDA NATO ALIJANSA JE IZGUBILA SMISAO POSTOJANJA.

  • Slobodanka says:

   Hteli su da naprave i muslimanski NATO po ugledu na ovaj NATO, ali i to je propalo. Nisu ludi da ratuju protiv ovako moćno naoružane Rusije, a problem im je i to kome sve Rusija prodaje svoje raznovrsno naoružanje. Zato se govori i o američkom povlačenju vojske iz Avganistana. To isto je problem i za pravu NATO alijansu. Lažanski baš ume da lupi, i smejali smo se kad je rekao: povlače se iz Sirije, povlače se iz Avganistana, da li će se povući i iz Bondstila. Međutim moguće je da je nešto i dobro pogodio.

 2. Gardista says:

  Kasno, sad je kasno...Kosovo je Srbija.

 3. Miraš says:

  Rusija neće prihvatiti rešenje da tkzv. Kosovo postane nezavisna država jer takva vrsta rešenja ni Rusiji ne odgovara. Pronadjite video: INTERVJU: Oleg Bondarenko - Sudbina Balkana rešava se u sukobu Rusije i Zapada!

  • Dani says:

   Odlican intervju...odgledao sam i preporucujem ga i ostalim komentatorima i pratiocima Inter magazina.Pozz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *