Tači neće da briše grb tzv. nezavisnog Kosova sa listića

Tači neće da briše grb tzv. nezavisnog Kosova sa listića

27 avgusta 2013

Hašim TačiNi posle skoro osam sati razgovora u Briselu, Beograd i Priština nisu uspeli da postignu dogovor oko izgleda glasačkih listića za novembarske izbore na Kosovu i Metohiji, niti da pronađu konačno rešenje za pitanja telekomunikacije i energetike.

Kako saznajemo, evropski šef diplomatije Ketrin Ešton izvršila je pritisak na Hašima Tačija, koji je opet seo za sto za srpskim premijerom Ivicom Dačićem, kako bi Priština odustala od ovog tvrdog stava i pristala da na listiću budu dva znaka – Centralne izborne komisije Kosova i OEBS, koji učestvuje u organizaciji izbora.

Stavovi oko pozivnog broja i energetike su približeni, ali je još potrebno utanačiti niz tehničkih detalja, rekao je Dačić posle sastanka:

– Još je rano da se govori kako će izgledati glasački listići. Usaglasili smo se da je potrebno da se što veći broj Srba registruje za glasanje i što više lista prijavi za izbore.

Dačić je na sastanku još jednom poručio da su obeležja Kosova na glasačkom materijalu neprihvatljiva, jer ugrožavaju statusnu neutralnost briselskog sporazuma.

– Naš stav je da je u interesu Srba da učestvuju na izborima. Dogovoreno je da se u cilju što većeg učešća Srba produži rok za prijavu lista i registraciju birača.

Eštonova je poručila da su oba premijera ponovila svoju posvećenost uspešnom održavanju izbora i najavila novu rundu dijaloga u Briselu za 8. septembar.

Tači je posle sastanka u štabu EU uzvratio da će o listićima odlučiti Izborna komisija i da se niko neće mešati u njen rad.

U misiji OEBS za „Novosti“ kažu da za njih nije sporno da i njihov logo stoji na izbornom materijalu.

– Što se nas tiče, mi ćemo sprovesti svaki sporazum koji postignu dve strane – čuli smo od Nikole Gaona, portparola OEBS.

Sada se očekuje da Tači obavi dodatne konsultacije u Prištini, kako bi u narednih nekoliko dana dao konačan odgovor oko izgleda listića.

– Razgovori su bili veoma konstruktivni i postignut je napredak, ali još ima mnogo tehničkih detalja koje treba usaglasiti – rekao je Tači posle završetka 15. runde dijaloga.

Prema našim izvorima, na sastanku su približeni stavovi i oko konačnog rešenja za telekomunikacije. Odnosno, prištinska strana pristala je da iz sporazuma izbaci spornu reč „jedinstveni“ ispred pozivnog broja 383 za Kosovo. Ovaj broj jedini će ostati u upotrebi u pokrajini posle 2015, a do tada će se koristiti i pozivni broj Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *