Tači: Nema podela, ni razmena teritorija

Tači: Nema podela, ni razmena teritorija

19 juna 2013

Tači i DačićNa Kosovu i Metohiji neće biti promena granice niti razmene teritorija i da je to u svim susretima jasno rekao i premijeru Srbije Ivici Dačiću, izjavio je premijer samoproklamovanog Kosova, Hašim Tači. Tači je kazao da Kosovo ne radi na tome da menja granice, nego da otvara granice, objasnivši da je samo izrazio legitimni stav u odnosu na Albance u Preševskoj dolini. On je dodao da ti Albanci treba da budu u stanju da uživaju svoja demokratska i nacionalna prava.

Upitan za izjave albanskog premijera Saljija Beriše o velikoj Albaniji, Tači je ocenio da je međunarodna zajednica možda pogrešno shvatila njegove izjave.

“Reč je naprosto o tome da živimo u regionu bez granica, ali treba da budu poštovane granice svih onih država u kojima žive Albanci. Kada sve države regiona postanu članice Evropske unije onda će svi Albanci živeti ujedinjeni u Evropi. Ne radi se o stvaranju etnički homogene države“, rekao je Tači za austrijski list “Prese“.
Na pitanje o tim susretima sa Dačićem i šaljivu sugestiju da će njih dvojica, koliko se sreću, još na kraju postati prijatelji, Tači je rekao da ti susreti „služe miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima dve zemlje“.
Premijer samoproklamovanog Kosova priznao je da su prvi sastanci u Briselu bili „zaista žestoki“, jer su bili nabijeni emocijama i sećanjem na prošla vremena. Prema njegovim rečima, sa „srpske strane postoji tendencija da se stvari otežu“, ali ne postoji alternative sprovođenju sporazuma pošto bez njega i Srbija i Kosovo ostaju bez evropske budućnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *