ТАЧИ ОТВОРЕНО ПРЕТИ СРБИЈИ: Ако не потпишете, следи рат…

TAČI OTVORENO PRETI SRBIJI: Ako ne potpišete, sledi rat…

21 februara 2019

Dogovor Beograda i Prištine je neohodan i neizbežan, a ako do njega ne dođe, postoji velika opasnost od destabilizacije regiona, kaže kosovski predsednik Hašim Tači.

Obraćajući se prisutnima na konferenciji “Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija”, među kojima su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije DSK i “Samoopredeljenje”, Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na Kosovu.

– Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region. Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči – rekao je Tači.On je naveo i da razgovori u Briselu neće biti laki, istakavši da je uveren da će se o platforma za dijalog proslediti i da će se o njoj raspravljati u parlamentu.

Pred predstvnicima opozicionih stranaka, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom – rekao je Tači, dodajući da status kvo nije dobar za Kosovo.

Kako je kazao, “svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbežan i neophodan”.

– Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom – rekao je Tači, a prenosi prištinski “Zeri”.

Govoreći o korekciji granica, on je rekao da je ideju preuzeo od prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, akademika Nedžata Dacija i zamenika predsednika DSK Ljutfija Hazirija. Tači je to rekao u odgovoru na pitanje predsednika Napredne demokratske stranke Nenada Rašića čija je ideja o korekciji granice sa Srbijom.

Ipak, dodao je i da je njegova ideja da pripoji takozvanu preševsku dolinu Kosovu.

– Za korekciju sam prvo čuo od predsednika Rugove, Dacija, i Hazirija. Moja je prvobitna ideja je da se Dolina pripoji Kosovu – rekao je Tači.

On je kazao i da je svestan da se glasovi građana ne dobijaju kada se govori o dijalogu sa Beogradom, ali da njemu glasovi ne trebaju i nisu mu bitni, već je to nacionalni interes Kosova. Kazao je i da je Kosovo srećno što ima jedinstvenu podršku SAD i svih njenih institucija bez ikakve zadrške.

– Američka podrška će postići cilj ako je Kosovo mirno i u miru sa svojim susedima. Jer nijedan investitor ne dolazi u region u kojem se govori o ratu – rekao je Tači, preneo je portal “Telegrafi”, istakavši da se “san o uspešnoj i prosperitetnoj državi Kosovo postiže se samo ako izađemo iz statusa kvo”.

Zamenik predsednika opozicione DSK Ljufti Haziri, međutim, smatra da dijalog sa Srbijom ne može biti rešen brzo i sa političkim greškama. On je rekao da DSK traži potpunu reviziju tima za dijaloga, kome legitimitet može dati samo parlament i niko drugi.

Haziri, koji je i gradonačelnik Gnjilana je od Tačija zatražio da predloži datum prevremenih parlamentarnih izbora posle okončanja dijaloga sa Beogradom. Prema njegovim rečima, sporazum nije moguć ako postoji više različitih statova.

Lider pokreta “Samoopredeljenje” Aljbin Kurti, kaže da je neophodno jedinstvo političkih lidera Kosova u dijalogu sa Beogradom.

– Znamo šta Srbija želi, ali da li znamo šta mi želimo – zapitao je Kurti, koji je rekao da je Priština sa Beogradom do sada zaključila 33 sporazuma, i da oni nisu uticali ni na promenu mišljenja pet zemalja članica EU, a još manje su mogli da utiču na promene stava Kine i Rusije.

Zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je i kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, rekao je da je aktuelna vlada po prvi put učinila ozbiljne napore kako bi se pridružila političkom faktoru i izgradila široki konsenzus u tom procesu. On je dodao da je ideja i zadatak svih da se ovaj proces vrati na pravi put.

– Ovaj sporazum osigurava mir i sigurnost. Mir u regionu je odgovornost svih – rekao je Ljimaj, istakavši da “političke snage na Kosovu treba da izdvoje stranačke interese, ali da budu zajedno”.

On je danas poručio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i drugim političkim predstavnicima da je odricanje od kosovske zemlje neoprostivo.

– Ni mučenici, pali borci, kada bi ustali iz grobova ne bi imali pravo da poklanjaju zemlju, a kamoli živi – rekao je Kurti, koji je između ostalog poručio da bi predstavnici države morali pet puta da se sastanu sa Nenadom Rašićem (predsednikom Napredne demokratske stranke), a sa Aleksandrom Vučicem jedaput, a ne sa Vučićem pet puta, a sa Rašićem nijednom”, preneo je “Zeri”.

(Tanjug)

KOMENTARI11 komentara

 1. Gardista says:

  Ovaj poglavica Mulac koji blebece,ne shvata da je na tudjoj teritoriji i treba sa svojim nakocenim plenenom da izadje iz tudjeg dvorista.

 2. Gardista says:

  Ovaj poglavica Mulac koji blebece,ne shvata da je na tudjoj teritoriji i treba sa svojim nakocenim plenenom da izadje iz tudjeg dvorista.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Šiptaru, samo ti prtljaj.

 4. milorad2 says:

  hehe ovaj još uvek veruje u deda mraza.

 5. mrak says:

  'Ajde, bre, vise ...

 6. PRVA LINIJA says:

  A UUUUUU... STA CEMO SAD??? SRBIJA NEMA VISE SINOVA ZA RATOVE... DOSTA SMO RATOVALI... HOCEMO INVESTICIJE A NE RATOVE... NASI ZAPADNI PARTNERI CE NAM POMOCI DA PREVAZIDJEMO SUKOBE... MORAMO DA POTPISEMO INACE... SLEDI RAT... A MI NEMAMO VISE SINOVA ZA RATOVE... I STA SAD??? NISTA... SRBIJA NEMA VISE SINOVA ZA RATOVE... DACEMO SIPTARIMA KOSOVO, DACEMO HRVATIMA SVE DO ZEMUNA, DACEMO MADJARIMA NJIHOVO I BUGARIMA NJIHOVO A MOGLI BI I RUMUNIMA NJIHOVO... IMA LI JOS NEKO DA TRAZI NESTO DA DAMO ILI ISPUNIMO... DA LI CE NAM OSTATI ISTA DA SACUVAMO ZA JOS NEKOG KAD POCNE DA TRAZI ,,NJEGOVO"... DA MU DAMO KAD LEPO TRAZI... JER SRBIJA VISE NEMA SINOVA ZA RATOVE... JER SRBIJI TREBAJU INVESTICIJE. JER CE NAM POOMOCI NASI ZAPADNI PARTNERI DA PODELIMO SVE STO IMAMO, ZA STA SU GINULE GENERACIJE NASIH PREDAKA A TK NAMA NE TREBA... JER SRBIJA VISE NEMA SINOVA ZA...

  • kwaka says:

   ma nek se samo svira turcizam na pinku..

  • Velika Metla says:

   PL,kako bre nema sinova??? A tata/mama Ana Brnabić što ga sklepala onoj/onom kako li se zvaše? Ko ga je kome tu sklepao ne znam!

 7. Milica says:

  moze te se vi sprdati koliko hocete, ali oni odradjuju posao svi skupa, bez obzira na razlike, dok vucici i dacicici pricaju o razgranicenju kao zvanicnom stavu Srbije u rjenju kosovskog problema. Dragi moji, kako se mi to borimo za Kosovo i Mettohiju, kolijevku ggje smo se zanjihali isve ono sto jesmo. S jedne stane marsiraju dacici i vucici, a s druge djilasi, jeremici, stefanovici (borko)...Nek nam je Bog u pomoci.

 8. Tomislav says:

  Rat?!! Fala Bogu, da vas već jednom potamanimo za sva vremena. I čitavu Albaniju da vam uzmemo. Izmeti vatikanski!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *