ТАЧИ: Отворићемо амбасаду и у Москви!

TAČI: Otvorićemo ambasadu i u Moskvi!

21 januara 2019

Teško je, ali nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum, kaže Hašim Tači.

On poručuje da odmah po postizanju sporazuma planira otvaranje ambasade u Moskvi.

Na pitanje da li je uveren da će Rusija Kosovo priznati kao državu ako dođe do sporazuma Beograda i Prištine, predsednik kosovskih privremenih vlasti u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“ odgovara:

„Posle tog sporazuma će Kosovo vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi“.Ako ne budemo iskoristiti ovaj trenutak, onda bi moglo doći do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Kosovo tu šansu iskoristiti. To posmatram iz ugla strateških ciljeva, a ne kosovske unutrašnje politike“, poručio je on.

Takođe ističe da se nada da će uskoro biti ukinute takse na srpsku robu, kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

„Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne sme da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga “, rekao je on,

Na dodatno pitanje da li to znači da će premijer Ramuš Haradinaj uskoro povući takse, Tači je kazao da se nada tome, „kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Prištinu, tako i Beograd, a koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice“.

Tači koji je, prema sopstvenim navodima, proteklog vikenda boravio u Beču, na „proputovanju“, ocenio je da će to biti veoma teško, ali da nije i nemoguće da se još u ovoj godini postigne sporazum sa Beogradom.

Sporazum između Beograda i Prištine je apsolutno potreban. Ne treba više nikada da bude rata između Albanaca i Srba. U celom regionu treba da vlada mir. Zzelimo da postignemo sveobuhvatni sporazum, a ne privremeni“, dodao je Tači.

On međutim, skreće pažnju da sporazum bez priznanja Kosova kao države i mesta u UN ne bi imao nikakav značaj.

Verujem i radim na tome da Kosovo dobije mesto u UN i bude globalno priznato. EU i Federika Mogerini posreduju u procesu dijaloga, a imamo veliku podršku SAD, posebno predsednika Donalda Trampa. Takođe, postoji i saglasnost Rusije kada budemo postigli sveobuhvatni sporazum. To sve je nedostajalo u prošlosti. Sada je odgovarajući trenutak na međunarodnom nivou, jer ako bi imali podršku EU, SAD i Rusije za naš sporazum, to bi značilo globalnu podršku“, objasnio je Tači.

Kada je reč o razmeni teritorija, Tači je rekao da će sporazum biti sveobuhvatni, da neće biti granica po etničkoj liniji.

„Obe „zemlje“ će ostati multietničke. Vladaće multietnički evropski duh. Zzelimo otvorene granice, slobodnu trgovinu. Nećemo klasične granice kao do sada. Sporazum će podstaći ekonomski razvoj, blagostanje i bolji život, kao i veće međunarodne investicije. Kosovo je mlada zemlja i ima puno potencijala koji do sada još nije dovoljno iskorišćen“, smatra Tači.

Tači: Ako me pozovu idem u Hag

Hašim Tači izjavio je danas da će pozitivno odgovoriti ukoliko dobije poziv Specijalnog suda za ratne zlocine tzv. OVK, javlja AP.

„Ako bude ikakvog poziva u bilo kom trenutku odgovoriću uz punu transparentnost“, rekao je Tači.

On je pozvao i druge da to isto učine.

Prošle nedelje sud u Hagu počeo je saslušanja bivših pripadnika OVK.

U Hagu su do sada saslušana dvojica bivših komandanata OVK, Rustem Mustafa Remi i Sami Ljuštaku. Oni su ispitani zbog navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u vezi sa zločinima visokih pripadnika tzv. OVK.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kulak says:

  Laže,maže,laže,maže

 2. marko says:

  SVE JE UNAPRED DOGOVORENO S SMRDLJIV RUSIMA TJ PUTINOM MASONOM VATIKANA

  • Deda Micko says:

   Putin radi za Siptare, tek cete videti.

 3. Deda Micko says:

  Za godinu dana Sipci ce biti Rusima "bratski narod", ako odvezu kesu. Ne bi me cudilo, a Srbima bi dobrodoslo ko budali samar.

 4. PRVA LINIJA says:

  U MOSKVI MOZETE DA OTVORITE SEMENKARU... MOZ DA VALJATE SUSAM I LEBLEBIJE A STO SE TICE KOSOVA I METOHIJE... SPREMITE SE... STIZEMO A ONDA...

 5. Zoran says:

  Sto da ne, ako se Vucic slozi.

 6. Milan says:

  Na pitanje bečkog novinara: "Da li će Rusija priznati Kosovo kao državu, ako dođe do Sporazuma između Beograda i Prištine" Tači je dao potvrdan odgovor rečima: „Posle tog sporazuma Kosovo će vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi". - Kosovo je dete SAD i NATO-a te bila bi nesumnjivo velika pobeda da Rusija prizna državu Kosovo. Ne bi time Rusija izgubila ni pedalj svoje teritorije, ali to bi moglo da se protumači kao poraz Rusije i da vodi ka srozavanju njenog ugleda. Da do toga ne dođe Moskva se unapred ograđuje i štiti sa izjavama: Ako Srbija se odluči da pokloni deo svoje teritorije da Rusija u tom slučaju neće moći da bude protiv. U tome postoji hladno nerazumevanje Rusije šta može a šta ne može Srbija koja je već značajno popljačkana i opustošena. Srbija ako ne preda taj očekivani poklon Zapadu, najverovatnije dobiće nove ekonomske sankcije, a za to Rusija nema rešenje. Zato nema sumnje da u budućnosti srpsko-ruski odnosi će se pogoršavati, čak drastično pogoršavati. Po svoj prilici Rusija će imati dve Ukrajine: Ukrajinu i Srbiju. Rusko-ukrajinski odnosi vremenom će se popraviti, ali srpsko-ruski odnosi nikad više. Za razliku od Ukrajinaca koji samovoljno srljaju ka Zapadu, Srbi su žestoko napadnuti u razbi-raspadu Jugoslavije Ceo slovenski svet je tada ;utao i praktično bio je saglasan sa poražavanjem srpskog naroda. Pred krvolocima svi ste nas ostavili na cedilu, čak zarađivali ste na tom nemešanju u sukob SAD i NATO protiv Srbije. Krilaticu "humanitarno bombardovanje" smislio je jedan slovenski lider. Do danas koliko slovenskih zemalja je priznalo nezavisnost Kosova i nijedna ga ne povlači, a gotovo u isto vreme slušamo kako paranoično se boje novog muslimanskog doseljavanja u Evropu. Poduža je lista raznih štetnih i licemernih postupaka kojima je izložena Srbija i jedino nam je preostalo da preživimo dokle-dotle. Ako je nama određena sudbina tek "dokle-dotle" onda što bi nas interesovala bilo koja zemlja, pa i Rusija.

  • Milan says:

   Ceo slovenski svet je tada (90-tih godina) ćutao i praktično bio je saglasan sa poražavanjem srpskog naroda. Već koji koji put zvanična Rusija daje podršku srpskom lideru koji je više puta praktično pokazao da je spreman da prizna Kosovo, pa će posle Rusija nastupati da ona sa tim nema veze nego da je to samovoljna odluka glupog srpskog naroda i Srbije. Rusija danas ćuti pred pravljenjem Velike Albanije. To podseča na nekadašnje pravljenje Velike Bugarske koje nije uspelo, ali ako nije uspelo tada sakaćenja juga Srbije evo uspeće danas. Zatim u Rusiji i dan danas je zatvoren njihov dosije o Josipu Brozu. Zašto? Zašto iz Rusije daleko više čujemo o Josifu Visarionoviču nego o Josipu Brozu? Brozov blisak saradnik Moše Pijade potpisao je sa Milom Budakom Sporazum o saradnji komunista i ustaša u kom stoji: "Član 2 - Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrva." I posle u praksi pokazali su nam da su na satiranju srpstva veoma uspešno radili i tokom rata, i posle rata u velikim reformama. Dok su drugovi Josip i Josif pravili novu Jugoslaviju i zatim kovali planove o Balkanskoj (kon)federaciju problem Kosova konstanto je sve više rastao na našu štetu. Obični ljudi Rusi danas jedino znaju da kažu da problem Kosova je nastao zato što Srpkinje nisu radjale decu, a o proterivanju Srba sa KIM, o doseljavanju Albanaca, o tome da je Broz obećao Kosovo Albaniji o tome nemaju pojma. Zatim cene da je Broz bio pozitivna ličnost i da se on okreće u grobu zbog novijih sukoba među južnim Slovenima. ... Iz tih loših primera iskustvo je da dok god ima Srba na Balkanu, naša velika sestra Rusija ima sa čim i sa kim da se kusura u svom interesu. Najbolje da nas nema, da nekako nestanemo, pa da velika sestra nema prostora za takva poigravanja.

 7. Milan says:

  Što Tačija nisu pitali da li će Kosovo zauzvrat da prizna da Krim pripada Rusiji? To bečki novinar nije želeo da pita, a jasno je da time bi se dete Kosovo zamerilo moćnom tati državi SAD i ostalim zapadnim državama sponzorima Kosova. Međutim ako Srbija kroz Sveobuhvatni mirovni sporazum otvori put Kosovu ka UN i drugim međunarodnim organizacijama, onda ni Rusija nema kud nego da prizna nezavisnost Kosova. To bi ličilo na popravljanje međusobnih odnosa Rusija - Zapad, ali preko naših leđa. Ujedno time bi Rusija ohrabrila Zapad da još negde u svetu, čak i u Rusiji, da mogu da naprave nove projekte Kosova2, Kosovo3.

 8. milorad says:

  prolupali su belokapci, ali totalno.Nije važno šta lupetaju, važno je da ih NEMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *