ТАЧИ ПОНОВО ПРЕТИ, СРБИЈА ЋУТИ: Припајамо Прешево, Медвеђу, Бујановац

TAČI PONOVO PRETI, SRBIJA ĆUTI: Pripajamo Preševo, Medveđu, Bujanovac

15 septembra 2018

Kosovski predsednik Hašim Tači uputio je danas javnu poruku „skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“ koji, po njegovom mišljenju, „predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca“, opština na jugu centralne Srbije, prenosi RTK na srpskom jeziku.Kosovska televizija navodi da Tači nije precizirao na šta konkretno reaguje, ali je poručio da ti „skeptici“ s „lakoćom šire strah zbog navodne destabilizacije regiona“ i „produbljuju etničke podele na Balkanu“, prenosi Tanjug.

RTK2 navodi da je Tači u obraćanju javnosti, umesto ranijih poruka da neće biti razmene teritorija, niti podele, sada poručio da neće biti „egzodusa stanovništva, niti domino efekta“.

„Stvaraju paniku i maglu, koristeći iste argumente kao one na pragu proglašenja nezavisnosti“, kazao je Tači o „skepticima“.

On je naveo da žali što oni koji se protive „mirovnom sporazumu Kosova i Srbije“ to rade „izazivanjem straha“.

„Mirovni sporazum na osnovu korekcije granice između Kosova i Srbije, u slučaju da bude postignut, biće u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom. Takav sporazum predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO-u i UN. Mirovni sporazum jača stabilnost zatvaranjem poslednjeg sukoba na Balkanu“, ocenio je Tači.

Navodi se da je u ovoj javnoj poruci Tači promenio i svoju raniju terminologiju i da je, umesto „nema podele“, „nema razmene teritorija“ niti „premeštanja stanovništava“, što je ranije tvrdio, sada uputio drugačiju poruku „skepticima koji su ovih dana bili veoma strastveni“.

„Mogu da ih uverim da neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta. Štaviše, ovaj mirovni sporazum će da stavi težak kamen na takozvanu Pandorinu kutiju. A ako neko dalje nastavi sa argumentacijom, a odnosi se na eventualni dogovor mirne korekcije granice kao presedana, onda bi ovaj slučaj u budućnosti mogao da se koristi kao pozitivan presedan neophodan za rešavanje međudržavnih nesporazuma samo mirnim putem, a ne ratom“, zaključio je Tači.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. n2 says:

  Ovaj covek ocigledno sanja ili je bolestan kada moze da lupeta ovakve gluposti. Istina je sledeca, prema dosadasnjem a i buducem razvoju situacije vise nego ocigledno je da ce se sve vratiti na starom samo sto ce pored KiMa koji ce biti veoba bitan deo razvijene Srbije, Srbija biti teritorijalno ojacana sa Republikokm Srpskom kao i delom Albanije gde zivi pravoslavni zitelji ali i oni koji zele da zive u razvijenoj i modernoj Srbiji.

  • petrovgrad says:

   Ja sam za dogovor i razmenu teritorije sa Albancima. Mi njima Drenicu i Preševo a oni nama Skadar i oblast Vrake.

 2. Rusofil says:

  Prije ili kasnije scifutari ce se podaviti u Jadranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *