ТАЧИ ПОТВРДИО ОНО О ЧЕМУ СВИ ПРИЧАЈУ: Вучић пред великим проблемом!

TAČI POTVRDIO ONO O ČEMU SVI PRIČAJU: Vučić pred velikim problemom!

23 marta 2018

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da se nalazi u Vašingtonu povodom nastavka dijaloga sa Srbijom koji će biti održan u petak u Briselu.

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

“Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti”, kazao je Tači.

On je rekao da se radi o “procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”.

“To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington”, kazao je Tači u intervjuu.

Kosovski predsednik je kazao da će se danas u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

“Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU”, kazao je Tači.

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on.

Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog”, kazao je on.

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i Kosova.

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i “neko čudo”, iako ima novih momenata.

“Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu”, kazao je kosovski predsednik.

(Beta)

KOMENTARI3 komentara

  1. Maja says:

    Glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington. I Vučić ima glavne adrese u Vašingtonu, Briselu,Berlinu i Londonu tako da do "kompromisnih" 6:0 mora uskoro doći.

  2. Zoran says:

    Covek se uvek nadje pred velikim problemom kad puno klaze i folira. Vazi i za politicare.

  3. Goksi says:

    Izgleda da će neko da postane veliki izdajnik srpskog naroda, ako bude igrao po diktatu zapada. Izgleda da ima šansu da nadmaši "žutaće"u tome! Postoji i ona narodna" Ko sedi na vde stolice, obe mu se izmaknu. Ili kako stara kineska poslovica kaže "Ko petlja sa zapadom,a srbin je, on je veliki kreten i debil"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *