ТАЧИ СЕ ПОВУКАО пред Америком и НАТО пактом

TAČI SE POVUKAO pred Amerikom i NATO paktom

7 februara 2019

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno „kreativno rešenje“.

Kako je rekao, to rešenje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obe strane, kao i SAD, NATO i EU.

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe „teritoriji Republike Kosovo“, ali da se, kako je naveo, ne ugroze „kosovski državni resursi poput Gazivoda, Severne Mitrovice, Trepče ili druge imovine“.„I naravno, na kraju ne može biti priznanja između dve države bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije“, tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savet SAD.

„Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno“, kaže Tači.

On je ocenio da je, iz tog razloga, mera koje su preduzele prištinske institucije bila „pravi korak u pravo vreme“, ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, „a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo“.

„Ja sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa“, rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga „u kojem nema uverenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN“.

„Bez ove dve stvari, ima smisla da nema dijaloga“, rekao je Tači.

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Baš se povukao, sad više ne traži izričito Niš!

  2. test01 says:

    vucic i njegov koalicioni partneri thaci i neandertalac haj-nehaj se dogovaraju po americkoj reziji. Prave racun BEZ krcmara!!! KiM je Srbija i izdajnicka vlast treba da odgovara za sve sto je do sada uradila protiv drzave i interesa Srpske nacije.

  3. Taipova Češma says:

    Crvena,da crvenija linija za SrBiju ne može biti - rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *