Tači traži ukidanje Unmika i Euleksa da bi imao apsolutnu vlast na Kosmetu

Tači traži ukidanje Unmika i Euleksa da bi imao apsolutnu vlast na Kosmetu

2 septembra 2013

Hasim-Taci-3-12078327152Zahtevi Prištine da se raspusti Unmik i praktično suspenduje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ostaće mrtvo slovo na papiru, dok god Srbija bude imala podršku dveju moćnih država – Rusije i Kine.

Za prekrajanje ovog dokumenta najmoćnije svetske organizacije potrebna je većina u Savetu bezbednosti, odnosno da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) ne uloži veto.

Pozicije Moskve i Pekinga nisu se promenile, što je potvrđeno i na poslednjoj sednici SB o Kosovu, prošlog četvrtka. A čak su i države koje priznaju nezavisnost KiM, „hladno“ primile zahtev kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da se razmotri transformisanje Unmik u političku kancelariju UN, čija bi najveća uloga bila pružanje podrške Prištini za dobijanje stolice na Ist Riveru.

Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić, koji je branio stavove Srbije na sednici SB, kaže da je uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu od ključnog značaja, pogotovo uoči predstojećih lokalnih izbora, i poručuje da je Priština ostala usamljena u stavu da Unmik treba raspustiti.

– Priština se zalagala za to da se Unmik, praktično, raspusti i da više ne bude prisustva UN u pokrajini. Taj zahtev je ostao usamljen, nije bilo zemlje koja je tako nešto podržala, čak ni među onim članicama Saveta bezbednosti koje su priznale Kosovo – čuli smo od Mrkića.

On je podsetio na čvrst stav Srbije da su UN danas možda potrebnije nego što bi iko mogao da pretpostavi jer predstoje vrlo bitni događaji, kao što su izbori, gde je uloga svetske organizacije ključna i bez čijeg dejstva ti izbori ne bi mogli biti dobro organizovani.

Pavle Jevremović, naš nekadašnji ambasador pri UN, kaže za „Novosti“ da je zahtev Prištine samo „neugodan politički pritisak“:

– Savet bezbednosti u ovom slučaju nikako ne može da se zaobiđe, a dok su tamo Rusija i Kina ovakvi manevri Prištine neće proći.

U rasformiravanju Unmika, Albanci vide krajnju potvrdu da su nezavisni i da će postati član UN, smatra Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM:

– Misiju može da opozove samo SB i to donošenjem nove rezolucije, što je zaista malo verovatno – kaže Ivanović za „Novosti“.

VOJNI SPORAZUM KRŠI REZOLUCIJU

Predstavnik Rusije u SB Vitalij Čurkin rekao je da je stabilizacija odnosa u pokrajini još daleko, i da zbog toga međunarodna zajednica ne treba da smanji svoje prisustvo na Kosovu. On je izrazio zabrinutost zbog sklapanja vojnog sporazuma između Kosova i Albanije, i naveo da to predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *