ТАЧИ УБИО 87 ЉУДИ? Хашки тужиоци тврде да имају чврсте доказе, „Змији“ прети дуга робија

ТАЧИ УБИО 87 ЉУДИ? Хашки тужиоци тврде да имају чврсте доказе, „Змији“ прети дуга робија

24 септембра 2020

Председник лажне државе Косово Хашим Тачи лично је одговоран за најмање 87 убистава Срба, али и Албанаца који су се противили терористичкој ОВК!То тврди хашки тужиоци у отужници против Тачија, у којој се осим њега терете и Кадри Весељи, Азем Сила, Јакуп Краснићи и Реџеп Селими. Према наводима тужиоца, који су јуче делимично објављени, Тачи и његови саборци криви су за убиства, мучења и нељудско понашање према Србима и Албанцима које је ОВК прогласила за „сараднике Србије или издајнике“. Жртве су зверски мучене и потом убијене у провизорним притворима широм Косова.

Кривично дело

Оптужни предлог против Тачија и његових сарадника, који Суд за ОВК још није ни потврдио ни одбацио, има укупно 260 страница и како наводе тужиоци, представља чврст основ за подизање оптужнице. Овај хашки досије завршен је у децембру 2019. и представља сажетак околности наводних злочина, који укључују 87 жртава.

Документација се фокусира на злочине мучења и нељудско поступање према онима које је ОВК прогласила за сараднике Србије или издајнике који су били против оружаног ослобођења Косова. Наводи се постојање произвољних притвора у нехуманим условима у њима.

Из анализа прикупљених доказа, специјални тужиоци кажу да би потенцијално могли да оптуже пет особа, а то су: Азем Сила, Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Селими, пише портал албанске ТВ Топ ченел, који је и објавио оптужницу.

Тужиоци наглашавају да имају сасвим довољно доказа за подизање оптужнице.

– Постоје релативно ограничени докази о директном учествовању оних који би потенцијално могли бити оптужени за злочине. Иако су докази ограничени, окривљени ће тешко порећи своје незнање о притворским објектима – наводе тужиоци у списима.

Иначе, оптужни предлог против Тачија И осталих објављен је у јеку афере,“цурења докумената“, у којој је најмање 4.000 регистратора и страница документације из Хашког тужилаштва завршило у рукама удружења ратних ветерана ОВК. Стручњаци су уверени да то није случајно, док хашки тужиоци прете да ће кривично гонити све који открију идентитет потенцијалних сведока.

И те како сумњиво

Тужилац Суда за злочине ОВК Џек Смит, коментаришући ове наводе, упозорава да удружење ратних ветерана ОВК покушава да минира „примену правде“.

– Свако суделовање у дељењу таквих информација могло би да представља кривично дело. Посвећени смо истрази И кривичном гоњењу појединаца који су починили таква кривична дела, укључујући и откривање идентитета лица која би могла да буду позвана на суд или било каквих информација које могу да доведу до њихове идентификације – истиче Смит.

Дејан А. Васић, акредитовани бранилац и заштитник жртава пред Посебним већима Суда у Хагу, оцењује да је немогуће да неко однесе 4.000 регистратора са документима из Тужилаштва Хага без теретног возила.

– Потпуно је немогуће да било ко регистраторе који садрже тројезичне изјаве сведока, фотографије, процесна документа, материјалне доказе однесе без камиона. Тај термин који се провлачи о наводном цурењу докумената упућује на нешто веома сумњиво – наглашава Васић.

(Информер)

KOMENTARI3 коментара

  1. Риста says:

    Нема смисла коментарисати било шта о албанцима са КиМ. Надам се да нема превише оних који ће насести и губити време са оптужбама које практично још увек не важе за Хашки суд, а и ако и кад буду као активне, имал неко да ће стварно губити време пратећи фарсу од наводног суђења миљеницима Хашког Суда Немачке и Америке? Хашки суд је ту да суди Србима а не Хрватима и Албанцима, не ни муслиманима из Босне а то су све саме геноцидне групе које зову себе народима. Готово никад ништа не коментаришем у вези КиМ. Ни српске изјаве, јер не вреде и дају их амерички пијуни, нити руске изјаве које су редовно малокрвне и нервирајући партњорске, нити изјаве којекаквих хашких тужилаца. Исход сваког суђења у Хагу Србима, Хрватима, Албанцима и Муслиманима је унапред познат и џаба трошити време. Хашки суд је фашистичко нацистички суд Запада. Србија га "признаје" јер мора да га призна и то само службено. Сигурно ни један једини нормалан Србин не сматра овај суд нормалним људским судом. (Додуше ниједан суд на планети земљи није нормалан јер не може ни бити пошто суди ненормалним појавама код човека и све те судије и адвокати и тужиоци су полублесави и скроз дефектни у мозак иначе се не би могли упустити ни у одбрану ни у напад на којекакве кривице. А Хашки суд је још и доказ повратка фашизма на Запад. Дупло ненормалан. Тамо ни уком случају нису нормалне судије а још мање тужиоци. Мислим да сваки судија и тужилац и адвокат на крају заврши по психијатријским установама)

  2. Gardista says:

    Smetalo ljudima pa da ovi imaju za pripremanje ajvara. Sto ste neki, to su samo neki Srbici, ma molim vas, ajte.

  3. Crni Roko says:

    To je manje od 88 ljudi, može on i više i bolje, da je u Maloj Aziji dobio bi presudu na 87 doživotnih robija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u