ТАЧИ УБИО 87 ЉУДИ? Хашки тужиоци тврде да имају чврсте доказе, „Змији“ прети дуга робија

TAČI UBIO 87 LJUDI? Haški tužioci tvrde da imaju čvrste dokaze, „Zmiji“ preti duga robija

24 septembra 2020

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači lično je odgovoran za najmanje 87 ubistava Srba, ali i Albanaca koji su se protivili terorističkoj OVK!To tvrdi haški tužioci u otužnici protiv Tačija, u kojoj se osim njega terete i Kadri Veselji, Azem Sila, Jakup Krasnići i Redžep Selimi. Prema navodima tužioca, koji su juče delimično objavljeni, Tači i njegovi saborci krivi su za ubistva, mučenja i neljudsko ponašanje prema Srbima i Albancima koje je OVK proglasila za „saradnike Srbije ili izdajnike“. Žrtve su zverski mučene i potom ubijene u provizornim pritvorima širom Kosova.

Krivično delo

Optužni predlog protiv Tačija i njegovih saradnika, koji Sud za OVK još nije ni potvrdio ni odbacio, ima ukupno 260 stranica i kako navode tužioci, predstavlja čvrst osnov za podizanje optužnice. Ovaj haški dosije završen je u decembru 2019. i predstavlja sažetak okolnosti navodnih zločina, koji uključuju 87 žrtava.

Dokumentacija se fokusira na zločine mučenja i neljudsko postupanje prema onima koje je OVK proglasila za saradnike Srbije ili izdajnike koji su bili protiv oružanog oslobođenja Kosova. Navodi se postojanje proizvoljnih pritvora u nehumanim uslovima u njima.

Iz analiza prikupljenih dokaza, specijalni tužioci kažu da bi potencijalno mogli da optuže pet osoba, a to su: Azem Sila, Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Selimi, piše portal albanske TV Top čenel, koji je i objavio optužnicu.

Tužioci naglašavaju da imaju sasvim dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

– Postoje relativno ograničeni dokazi o direktnom učestvovanju onih koji bi potencijalno mogli biti optuženi za zločine. Iako su dokazi ograničeni, okrivljeni će teško poreći svoje neznanje o pritvorskim objektima – navode tužioci u spisima.

Inače, optužni predlog protiv Tačija I ostalih objavljen je u jeku afere,“curenja dokumenata“, u kojoj je najmanje 4.000 registratora i stranica dokumentacije iz Haškog tužilaštva završilo u rukama udruženja ratnih veterana OVK. Stručnjaci su uvereni da to nije slučajno, dok haški tužioci prete da će krivično goniti sve koji otkriju identitet potencijalnih svedoka.

I te kako sumnjivo

Tužilac Suda za zločine OVK Džek Smit, komentarišući ove navode, upozorava da udruženje ratnih veterana OVK pokušava da minira „primenu pravde“.

– Svako sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo bi da predstavlja krivično delo. Posvećeni smo istrazi I krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući i otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koje mogu da dovedu do njihove identifikacije – ističe Smit.

Dejan A. Vasić, akreditovani branilac i zaštitnik žrtava pred Posebnim većima Suda u Hagu, ocenjuje da je nemoguće da neko odnese 4.000 registratora sa dokumentima iz Tužilaštva Haga bez teretnog vozila.

– Potpuno je nemoguće da bilo ko registratore koji sadrže trojezične izjave svedoka, fotografije, procesna dokumenta, materijalne dokaze odnese bez kamiona. Taj termin koji se provlači o navodnom curenju dokumenata upućuje na nešto veoma sumnjivo – naglašava Vasić.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Nema smisla komentarisati bilo šta o albancima sa KiM. Nadam se da nema previše onih koji će nasesti i gubiti vreme sa optužbama koje praktično još uvek ne važe za Haški sud, a i ako i kad budu kao aktivne, imal neko da će stvarno gubiti vreme prateći farsu od navodnog suđenja miljenicima Haškog Suda Nemačke i Amerike? Haški sud je tu da sudi Srbima a ne Hrvatima i Albancima, ne ni muslimanima iz Bosne a to su sve same genocidne grupe koje zovu sebe narodima. Gotovo nikad ništa ne komentarišem u vezi KiM. Ni srpske izjave, jer ne vrede i daju ih američki pijuni, niti ruske izjave koje su redovno malokrvne i nervirajući partnjorske, niti izjave kojekakvih haških tužilaca. Ishod svakog suđenja u Hagu Srbima, Hrvatima, Albancima i Muslimanima je unapred poznat i džaba trošiti vreme. Haški sud je fašističko nacistički sud Zapada. Srbija ga "priznaje" jer mora da ga prizna i to samo službeno. Sigurno ni jedan jedini normalan Srbin ne smatra ovaj sud normalnim ljudskim sudom. (Doduše nijedan sud na planeti zemlji nije normalan jer ne može ni biti pošto sudi nenormalnim pojavama kod čoveka i sve te sudije i advokati i tužioci su polublesavi i skroz defektni u mozak inače se ne bi mogli upustiti ni u odbranu ni u napad na kojekakve krivice. A Haški sud je još i dokaz povratka fašizma na Zapad. Duplo nenormalan. Tamo ni ukom slučaju nisu normalne sudije a još manje tužioci. Mislim da svaki sudija i tužilac i advokat na kraju završi po psihijatrijskim ustanovama)

  2. Gardista says:

    Smetalo ljudima pa da ovi imaju za pripremanje ajvara. Sto ste neki, to su samo neki Srbici, ma molim vas, ajte.

  3. Crni Roko says:

    To je manje od 88 ljudi, može on i više i bolje, da je u Maloj Aziji dobio bi presudu na 87 doživotnih robija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *