ТАЧИ, ВЕСЕЉИ И СЕЉИМИ СЛЕЋУ У ХАГ

TAČI, VESELJI I SELJIMI SLEĆU U HAG

5 novembra 2020

Bivši komandanti OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi otputovali su u Hag, nakon potvrđenih optužnica za ratni zločin i zločine protiv civilnog stanovništva, prenosi Reporteri.

Kao što je i bilo najavljeno, njih trojica su zajedno, vojnim avionom krenuli put Holandije.Tači je danas, nakon potvrđivanja optužnice Specijalnog suda u Hagu, podneo ostavku na mesto predsednika Kosova, dok je Veselji prepustio lidersku poziciju Demokratske partije Kosova.

„Pre nekoliko trenutaka nadležni su me zvanično obavestili da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržavali i verovali mi za ove tri decenije naših napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države“, rekao je jutros Tači.

On je odlučio da odmah podnese ostavku.

„Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuje institucionalna kriza, nemamo vremena za gubljenje“, naveo je Tači.

Podsećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

KOMENTARI4 komentara

 1. test01 says:

  Lazni sud koji radi za duboku drzavu i agresore koji su napali Srbiju i stvorili taj sud da okrive Srbe - sve ovo je FARSA !!!

 2. Rajko says:

  Pazi stvarno eno ih u avionu na drugom trecem i cetvrtom prozoru.

 3. Avangard-Kinzal says:

  Sve svoje poslušnike kauboji vrlo brzo ubiju. Pa se vi igrajte kaubojskih igara i tražite državu od njih. Sljedeći su ustaše tj.hrvatijanci. A već su im roknuli Tuđmana a muslima Izmetbegovića.

 4. persida says:

  Od ovoga nema nista, nece biti osudjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *