Тачија пред `америчким Хагом` бране адвокати из Америке, Француске и Британије

Tačija pred `američkim Hagom` brane advokati iz Amerike, Francuske i Britanije

9 novembra 2020

HAŠIM Tači, jedan od osnivača i član Glavnog štaba UČK, terorističke paravojske na Kosovu, izjavio je da nije kriv i da ne priznaje optužbe koje mu se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova stavljaju na teret.

„Časni sude, optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice“, rekao je Tači izjašnjavajući se o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.Negirao je optužbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači odgovara po 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su: progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi, nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, ostala nehumana dela, surovo postupanje, mučenje, ubistva, „nestajanje ljudi“…

Kako mu rešetke lepo stoje!

Tužilaštvo je u optužnici ukazalo da postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik Udruženog zločinačkog poduhvata izvršio pomenuta krivična dela, i neposredno i u svojstvu nadređenog drugim pripadnicima OVK.

Na početku ročišta, jedan od Tačijevih advokata, Denis Hoper, izjavio je da je njegova odbrana za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se spremi.

Hoper je istakao da mu nije jasno zašto sve odrađeno „iznanda i u kratkim rokovima“, pa naveo da će tim Tačijeve odbrane činiti advokati iz Francuske, SAD i Britanije.

Donedavni predsednik samoproglašenog Kosova, ostaće u pritvoru do daljeg, mada ga je sudija podučio da ima pravo da traži puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode.

Tači se zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem optužnicom tereti za udruženi zločinački podruhvat nasilnog preuziamnja kontrole nad Kosovom, i to po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

On se predao Specijalizovanom tužilaštvu u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku, a potom je uhapšen i prebačen iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu gde će ostati do daljeg.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *