Тачија пред `америчким Хагом` бране адвокати из Америке, Француске и Британије

Тачија пред `америчким Хагом` бране адвокати из Америке, Француске и Британије

9 новембра 2020

ХАШИМ Тачи, један од оснивача и члан Главног штаба УЧК, терористичке паравојске на Косову, изјавио је да није крив и да не признаје оптужбе које му се оптужницом Специјализованог тужиоца Косова стављају на терет.

„Часни суде, оптужница је без икаквог основа и ја изјављујем да нисам крив ни по једној од 10 тачака оптужнице“, рекао је Тачи изјашњавајући се о кривици пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.Негирао је оптужбе за ратне злочине и злочине против хуманости у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи одговара по 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности. То су: прогон по политичкој и / или етничкој основи, незаконито или својевољно хапшење и притварање, остала нехумана дела, сурово поступање, мучење, убиства, „нестајање људи“…

Како му решетке лепо стоје!

Тужилаштво је у оптужници указало да постоји добро утемељена сумња да је као припадник Удруженог злочиначког подухвата извршио поменута кривична дела, и непосредно и у својству надређеног другим припадницима ОВК.

На почетку рочишта, један од Тачијевих адвоката, Денис Хопер, изјавио је да је његова одбрана за оптужницу сазнала тек у четвртак увече и да није успела да се спреми.

Хопер је истакао да му није јасно зашто све одрађено „изнанда и у кратким роковима“, па навео да ће тим Тачијеве одбране чинити адвокати из Француске, САД и Британије.

Донедавни председник самопроглашеног Косова, остаће у притвору до даљег, мада га је судија подучио да има право да тражи пуштање из притвора и одбрану са слободе.

Тачи се заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем оптужницом терети за удружени злочиначки подрухват насилног преузиамња контроле над Косовом, и то по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности.

Он се предао Специјализованом тужилаштву у четвртак 5. новембра, након што је поднео оставку, а потом је ухапшен и пребачен из Приштине у притворску јединицу у Хагу где ће остати до даљег.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u