ТАЧИЈЕВ САВЕТНИК УПОЗОРАВА ШИПТАРЕ: Морамо се договорити са Србијом, иначе ће Русија…

ТАЧИЈЕВ САВЕТНИК УПОЗОРАВА ШИПТАРЕ: Морамо се договорити са Србијом, иначе ће Русија…

20 марта 2018

Приштина има обавезу да формира ЗСО, треба искористити шансу и постићи правно обавезујући споразум и нормализовати односе, рекао је данас Бљерим Шаља, саветник Хашима Тачија.

Шаља је учествујући на дебати у организацији Фондације за отворено друштво „Дипломатски дијалог – Стање и перспективе Бриселског дијалога“ у Београду најавио формирање радне групе која ће почети да ради на статуту, како је назива „асоцијације“.

Како је рекао нада се да ће ускоро та радна група почети израду статута ЗСО, „а задња реч ће бити дата у Бриселу на највишем нивоу, јер је то политичко питање“.

– Асоцијација ће се створити – Уставни суд је рекао косовским политичарима да имају међународну обавезу да је формирају – рекао је Шаља.

Према његовим речима у споразуму из 2015 године стоји Нацрт статута, а по којем су се Београд и Приштина „сложили да Уставни суд Косова да последњу реч да ли је то по уставу и законима Косова.

Како каже то је став и Брисела и Берлина, а формирање ЗСО је обавеза Приштине.

Одговарајући на питања Шаља је рекао да је још увек рано да каже шта се све може наћи у правно обавезујућем споразуму, али је навео да сама концепција „правно обавезујући“ говори о томе да ће то бити правни оквир о нормализацији односа.

– Неће то бити само нека политичка декларација већ документ који ће обавезати и Србију и Косово.

Шаља се сложио са тим да „учлањење Косова у УН зависи од Русије“ али је напоменуо и да се од званичника те земље могло чути да уколико се Београд и Приштина договоре и постигну споразум то за њих бити у реду.

– У том смислу ако се Србија и Косово стварно слажу да потпишу правно обавезујући споразум ми се надамо да ће и Русија тај споразум подржати и да, када дође време да се гласа за наше учлањење у УН, Русија неће правити проблеме – оценио је.

Указао је да треба да постоје три јака елемента када је реч о дијалогу, а то је временски оквир дијалога, правно обавезујући споразум и имплементација споразума.

– Ако неко мисли да је статус кво или замрзнути конфликт добра варијанта одговор на такво питање треба тражити код Срба на Косову и питати их да ли је њихов интерес да ситуација остане таква каква је – рекао је Шаља.

Додаје да је председник Србије Александар Вучић храбро и искрено покренуо дијалог у Србији, као и да треба искористити укупну ситуацију да се једном за свагда нормализују односи.

– Рачунамо да ће нормализација бити само прва етапа која се мора заврштити помирењем народа. Имамо велику шансу за нормализацију односа и за нашу генерацију би била неопростива грешка да се то не реши – рекао је Шаља.

KOMENTARI10 коментара

 1. Zoran says:

  "– У том смислу ако се Србија и Косово стварно слажу да потпишу правно обавезујући споразум ми се надамо да ће и Русија тај споразум подржати и да, када дође време да се гласа за наше учлањење у УН, Русија неће правити проблеме – оценио је."______________ Znaci sa Vucicem se dogoroio, sao da Rusija ne poravi problem. Hahahaahah.

 2. Strateg says:

  Šiptari spremite se za egzodus!

 3. Hruscov says:

  Jednom siptar, zauvek siptar, dok musliman koji zivi na Teritoriji Srbije, prizna istu i njen jezik, je legalni stanovnik Srbije, ostali su uljezi i napolje.

 4. Idi begaj:) says:

  Kakva podmukla podvala...da se Srbi ne dosete!O Kosovu i Metohiji nema nikakvog dogovora i GOTOVO!

  • Velika Metla says:

   Иди бегај,покушавају да створе такву ситуацију да Србија треба да се задовољи с некаквом,преваром,"зсо",и да се овај полушипац на челу Србије прикаже као,ни мање ни више,спасиоц србског макар и дела Косова и Метохије! О Косову и Метохији се не расправља,и не преговара!КОСОВО И МЕТОХИЈА СУ СРБСКИ!

 5. hristina says:

  Kosovo i Metohija je Srbija - Rezolucija 1244 SB OUN! Sa okupatorom i teroristima se ne pregovara!!!

 6. smesni naslovi says:

  kako ih je uskladio zapad da peglaju narod na obe strane

 7. PRVA LINIJA says:

  ,,SILOM OTETO, SILOM SE VRACA" PRE ILI KASNIJE, SA OVOM VLADOM ILI NEKOM DRUGOM A SVE OSTALO SU PRICE, SVAKI POTPIS MOZE BITI OBOREN POSLE HAPSENJA I KRIVICNE PRIJAVE ZBOG KRSENJA USTAVA REPUBLIKE SRBIJE I ZLOUPOTREBE SLUZBENOG POLOZAJA, ZNA ON TO, PRAVNIK, JEDAN OD NAJBOLJIH...

 8. “Posrazum” says:

  Ova sarada i cirkus treba da se prekine. Ima li neko u toj zemlji Srbiji da organizuje narod i da taj isti narod jasno dade do znaja SVIMA i musliju AV i siptarima da nikakvih kompromisa nemoze da bude? Pa ko normalan moze da pravi kompromise oko okupirane i otete zemlje sa okupatorom i zlocincima osim nasih izdajnika? Pa zna se kako se sa izdajicama postupa. NARODE PROBUDI SE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u