ТАЧИЈЕВ САВЕТНИК УПОЗОРАВА ШИПТАРЕ: Морамо се договорити са Србијом, иначе ће Русија…

TAČIJEV SAVETNIK UPOZORAVA ŠIPTARE: Moramo se dogovoriti sa Srbijom, inače će Rusija…

20 marta 2018

Priština ima obavezu da formira ZSO, treba iskoristiti šansu i postići pravno obavezujući sporazum i normalizovati odnose, rekao je danas Bljerim Šalja, savetnik Hašima Tačija.

Šalja je učestvujući na debati u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo „Diplomatski dijalog – Stanje i perspektive Briselskog dijaloga“ u Beogradu najavio formiranje radne grupe koja će početi da radi na statutu, kako je naziva „asocijacije“.

Kako je rekao nada se da će uskoro ta radna grupa početi izradu statuta ZSO, „a zadnja reč će biti data u Briselu na najvišem nivou, jer je to političko pitanje“.

– Asocijacija će se stvoriti – Ustavni sud je rekao kosovskim političarima da imaju međunarodnu obavezu da je formiraju – rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima u sporazumu iz 2015 godine stoji Nacrt statuta, a po kojem su se Beograd i Priština „složili da Ustavni sud Kosova da poslednju reč da li je to po ustavu i zakonima Kosova.

Kako kaže to je stav i Brisela i Berlina, a formiranje ZSO je obaveza Prištine.

Odgovarajući na pitanja Šalja je rekao da je još uvek rano da kaže šta se sve može naći u pravno obavezujućem sporazumu, ali je naveo da sama koncepcija „pravno obavezujući“ govori o tome da će to biti pravni okvir o normalizaciji odnosa.

– Neće to biti samo neka politička deklaracija već dokument koji će obavezati i Srbiju i Kosovo.

Šalja se složio sa tim da „učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije“ ali je napomenuo i da se od zvaničnika te zemlje moglo čuti da ukoliko se Beograd i Priština dogovore i postignu sporazum to za njih biti u redu.

– U tom smislu ako se Srbija i Kosovo stvarno slažu da potpišu pravno obavezujući sporazum mi se nadamo da će i Rusija taj sporazum podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za naše učlanjenje u UN, Rusija neće praviti probleme – ocenio je.

Ukazao je da treba da postoje tri jaka elementa kada je reč o dijalogu, a to je vremenski okvir dijaloga, pravno obavezujući sporazum i implementacija sporazuma.

– Ako neko misli da je status kvo ili zamrznuti konflikt dobra varijanta odgovor na takvo pitanje treba tražiti kod Srba na Kosovu i pitati ih da li je njihov interes da situacija ostane takva kakva je – rekao je Šalja.

Dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabro i iskreno pokrenuo dijalog u Srbiji, kao i da treba iskoristiti ukupnu situaciju da se jednom za svagda normalizuju odnosi.

– Računamo da će normalizacija biti samo prva etapa koja se mora završtiti pomirenjem naroda. Imamo veliku šansu za normalizaciju odnosa i za našu generaciju bi bila neoprostiva greška da se to ne reši – rekao je Šalja.

KOMENTARI10 komentara

 1. Zoran says:

  "– U tom smislu ako se Srbija i Kosovo stvarno slažu da potpišu pravno obavezujući sporazum mi se nadamo da će i Rusija taj sporazum podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za naše učlanjenje u UN, Rusija neće praviti probleme – ocenio je."______________ Znaci sa Vucicem se dogoroio, sao da Rusija ne poravi problem. Hahahaahah.

 2. Strateg says:

  Šiptari spremite se za egzodus!

  • Zis says:

   Prpa brale

 3. Hruscov says:

  Jednom siptar, zauvek siptar, dok musliman koji zivi na Teritoriji Srbije, prizna istu i njen jezik, je legalni stanovnik Srbije, ostali su uljezi i napolje.

 4. Idi begaj:) says:

  Kakva podmukla podvala...da se Srbi ne dosete!O Kosovu i Metohiji nema nikakvog dogovora i GOTOVO!

  • Velika Metla says:

   Idi begaj,pokušavaju da stvore takvu situaciju da Srbija treba da se zadovolji s nekakvom,prevarom,"zso",i da se ovaj polušipac na čelu Srbije prikaže kao,ni manje ni više,spasioc srbskog makar i dela Kosova i Metohije! O Kosovu i Metohiji se ne raspravlja,i ne pregovara!KOSOVO I METOHIJA SU SRBSKI!

 5. hristina says:

  Kosovo i Metohija je Srbija - Rezolucija 1244 SB OUN! Sa okupatorom i teroristima se ne pregovara!!!

 6. smesni naslovi says:

  kako ih je uskladio zapad da peglaju narod na obe strane

 7. PRVA LINIJA says:

  ,,SILOM OTETO, SILOM SE VRACA" PRE ILI KASNIJE, SA OVOM VLADOM ILI NEKOM DRUGOM A SVE OSTALO SU PRICE, SVAKI POTPIS MOZE BITI OBOREN POSLE HAPSENJA I KRIVICNE PRIJAVE ZBOG KRSENJA USTAVA REPUBLIKE SRBIJE I ZLOUPOTREBE SLUZBENOG POLOZAJA, ZNA ON TO, PRAVNIK, JEDAN OD NAJBOLJIH...

 8. “Posrazum” says:

  Ova sarada i cirkus treba da se prekine. Ima li neko u toj zemlji Srbiji da organizuje narod i da taj isti narod jasno dade do znaja SVIMA i musliju AV i siptarima da nikakvih kompromisa nemoze da bude? Pa ko normalan moze da pravi kompromise oko okupirane i otete zemlje sa okupatorom i zlocincima osim nasih izdajnika? Pa zna se kako se sa izdajicama postupa. NARODE PROBUDI SE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *