Tačijeva armija pretnja Balkanu, koristiće oružje OVK

Tačijeva armija pretnja Balkanu, koristiće oružje OVK

6 marta 2014

dru-vojska_620x0 KosovoFormiranje Vojske Kosova, na čijem stvaranju uveliko rade vlasti u Prištini, biće tema razgovora između Srbije i Evropske unije.

Ovo je u sredu rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. On je naglasio da ovaj potez nije u skladu ni sa jednim potpisanim sporazumom.

– Sve što mislim o formiranju vojske Kosova saopštiću visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja posreduje u pregovorima sa Prištinom – kazao je Vučić. – Očigledno je da se događaju mnoge stvari koje nisu u skladu sa bilo kakvim dogovorima i razgovorima koje smo vodili.

Da je uspostavljanje oružanih snaga na KiM suprotno Briselskom sporazumu smatra i premijer Ivica Dačić.

Prema najavama iz Prištine, nova oružana sila na Balkanu, koja se stvara uz blagoslov NATO, imaće 5.000 pripadnika, iza čijih leđa će stajati 3.000 rezervista. Zasada je sigurno da će raspolagati samo lakim pešadijskim naoružanjem, koje su do sada koristile Kosovske bezbednosne snage. Reč je o puškama različitih proizvođača, dobijenih u amanet od OVK. Arsenal terorista u međuvremenu ojačan je jednim kontingentom pušaka M16 američke proizvodnje i automatima „hekler i koh“.

Na formalno osnivanje vojske Kosova u Beogradu se ne gleda kao na vojnu pretnju bezbednosti Srbiji. Ističe se, međutim, da bi legitimisanje oružanih snaga moglo da utiče na širu bezbednosnu sliku Balkana. Na činjenicu da Kosovo nije član UN i da zato nema pravo na sopstvenu vojsku, podseća Radovan Radinović iz Kluba generala i admirala.

– Srbiji su vezane ruke – kaže Radinović.

– Međunarodne snage u pokrajini nisu statusno neutralne i čine sve da Srbiju istisnu sa KiM, čemu je doprinelo i potpisivanje Briselskog sporazuma. A KBS imaju sporazum sa vojskom Albanije, koji predviđa zajedničku obuku i uzajamnu pomoć.

I nekadašnji direktor VBA, general Momir Stojanović, nema dilemu da će Priština ubuduće punom parom raditi na zaokruživanju svojih oružanih snaga.

POČETNI BUDžET 65 MILIONA EVRA

Vojska Kosova, prema najavama iz Prištine, trebalo bi da bude zaokružena do 2019. godine. Sledeći korak obuhvata ustavne promene kojima će biti regulisani mandat i zadaci oružanih snaga. U drugoj fazi očekuje se podizanje kapaciteta komandovanja i snabdevanje naoružanjem i vojnom opremom. U trećem ciklusu biće završeno kompletiranje opreme i obuka ljudstva. Vojska Kosova imaće početni budžet od 65 miliona evra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *